Byly slavnostní, ale rychlé, jednoduché a s nádechem noblesy. A když je maminka vytáhla z trouby, celý dům voněl po sýru, šunce a pečícím krémovém základu. Tento recept nemá rodokmen v Itálii či Francii, i když trochu připomíná cannelloni nebo francouzské gravitované závitky. Šunkové rolky, plněné nejčastěji bramborovou, sýrovou nebo tvarohovou náplní a zalité smetanou nebo bešamelem se u nás staly hitem v 70. a 80. letech.
Tento pokrm není nijak výstřední, ale je v něm poctivost, záměr potěšit a a také schopnost využít, co je doma v lednici, například šunku, sýr, smetanu či pár brambor. Jistě si umíte představit, jak je servírujete s bramborovou kaší nebo s pečenými brambory, ozdobené petrželkou. K tomu sklenka bílého vína a skvělá večeře nejen v kruhu rodinu, ale i pro přátele, je na světě.
Recept na zapečené šunkové rolky
Ingredience potřebné na přípravu Rolek, podobných kuchyni našich maminek
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- půl lžičky kmínu
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička sladké papriky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 vejce
- sůl dle chuti
- cca 17 plátků šunky (nejlépe hranatého tvaru)
- 20 dkg tvrdého sýra
- dvě smetany ke šlehání
- 4 lžíce kečupu
- 1 lžička sušené bazalky
Postup přpravy zapečených šunkových rolek
1. Mleté maso si ochutíme popsaným kořením a solí, přidáme vejce a hořčici.
2. Plátky šunky si rozložíme a na každý položíme 2 plné lžičky mletého ochuceného masa.
3. Pak maso prsty rozložíme ke kraji šunky, zmáčkneme a zabalíme rolku.
4. Rolky ukládáme do zapékací misky nebo na pekáč, posypeme hrubě nastrouhaným sýrem a zalijeme smetanou smíchanou s kečupem a bazalkou.
5. Pečeme ve vyhřáté troubena 200 stupňů 30-40 minut. Rolky nepřikrýváme!
Rolky podáváme s bramborovou kaší, brambory nebo rýží. Vyzkoušejte je, protože je to opravdu dobrůtka!

Krkovička ve šlehačce s bramborami: Vše z jednoho hrnce. Jemnost a síla v jednom pekáči

Líná zapečená krkovička na plechu – na cibuli, s bramborami a krustičkou
pozn.: částečně upraveno AI