Byly slavnostní, ale rychlé, jednoduché a s nádechem noblesy. A když je maminka vytáhla z trouby, celý dům voněl po sýru, šunce a pečícím krémovém základu. Tento recept nemá rodokmen v Itálii či Francii, i když trochu připomíná cannelloni nebo francouzské gravitované závitky. Šunkové rolky, plněné nejčastěji bramborovou, sýrovou nebo tvarohovou náplní a zalité smetanou nebo bešamelem se u nás staly hitem v 70. a 80. letech.

Tento pokrm není nijak výstřední, ale je v něm poctivost, záměr potěšit a a také schopnost využít, co je doma v lednici, například šunku, sýr, smetanu či pár brambor. Jistě si umíte představit, jak je servírujete s bramborovou kaší nebo s pečenými brambory, ozdobené petrželkou. K tomu sklenka bílého vína a skvělá večeře nejen v kruhu rodinu, ale i pro přátele, je na světě.

Recept na zapečené šunkové rolky

Ingredience potřebné na přípravu Rolek, podobných kuchyni našich maminek

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • půl lžičky kmínu
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžička sladké papriky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 vejce
  • sůl dle chuti
  • cca 17 plátků šunky (nejlépe hranatého tvaru)
  • 20 dkg tvrdého sýra
  • dvě smetany ke šlehání
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžička sušené bazalky

Postup přpravy zapečených šunkových rolek

1. Mleté maso si ochutíme popsaným kořením a solí, přidáme vejce a hořčici.

2. Plátky šunky si rozložíme a na každý položíme 2 plné lžičky mletého ochuceného masa.

3. Pak maso prsty rozložíme ke kraji šunky, zmáčkneme a zabalíme rolku.

Plátek šunky naplníme mletým masem a zabalíme do rolky.
Foto: Ilona Mikulecká, Plátek šunky naplníme mletým masem a zabalíme do rolky.

4. Rolky ukládáme do zapékací misky nebo na pekáč, posypeme hrubě nastrouhaným sýrem a zalijeme smetanou smíchanou s kečupem a bazalkou.

5. Pečeme ve vyhřáté troubena 200 stupňů 30-40 minut. Rolky nepřikrýváme!

Rolky podáváme s bramborovou kaší, brambory nebo rýží. Vyzkoušejte je, protože je to opravdu dobrůtka!

Obrázek receptu na Krkovičku ve šlehačce s brambory-jemnost a síla v jednom pekáči

Krkovička ve šlehačce s bramborami: Vše z jednoho hrnce. Jemnost a síla v jednom pekáči

Obrázek receptu na línou zapečenou krkovičku.

Líná zapečená krkovička na plechu – na cibuli, s bramborami a krustičkou

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest