Citrónovo-malinová bábovka je svěží, lehký dezert, který kombinuje kyselost citronu s jemnou sladkostí malin a exotickou chutí strouhaného kokosu. Kombinace těchto ingrediencí přináší nečekaný chuťový zážitek. Maliny jsou bohaté na antioxidanty a vitamín C, což dodává dezertu nejen skvělou chuť, ale i prospěšné látky pro zdraví. Citronová kůra dodává bábovce svěží nádech a přirozenou vůni, zatímco strouhaný kokos na povrchu přidává jemný exotický prvek a příjemnou texturu. Tento recept na bábovku je opravdu originální a díky své vláčnosti vydrží bábovka čerstvá několik dní.

Začněte smícháním suchých ingrediencí, jako je mouka, cukr a prášek do pečiva, v jedné misce. Ve druhé misce se spojte zakysanou smetanu, podmáslí, olej, žloutky, vanilkový extrakt a citronová kůru. Toto spojení bábovku úžasně provoní a dodá příjemnou svěžest. Třetí krok zahrnuje šlehání bílků se solí a cukrem do měkkého sněhu, který se následně opatrně vmíchá do těsta, čímž zajistí nadýchanou konzistenci. Před pečením do těsta přidejte mražené maliny, které bábovku krásně osvěží a dodají jí ovocnou šťavnatost. Maliny v těstě uspořádejte opravdu pečlivě, aby se zabránilo jejich přilepení k formě. Po upečení na 175°C po dobu 55 minut nechtě bábovku vystydnout a poté je na řadě vrstva rozpuštěné bílé čokolády s kokosovým olejem a sypáním ze strouhaného kokosu – což jí dodává elegantní vzhled jako čerstvě zasněženou scenérii.

Recept na citrónovo-malinovou bábovku

Délka pečení v troubě 55 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 425 g hladké mouky
  • 225 g cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g podmáslí
  • 150 g oleje
  • 3 vejce
  • vanilkový extrakt
  • citronová kůra z 1,5 bio citrónu
  • 1/2 lžičky soli
  • 90 g mražených malin
  • 75 g bílé čokolády
  • 8 g kokosového oleje
  • 50 g strouhaného kokosu

Postup přípravy

Recept s postupem přípravy na originální citrónovo malinovou bábovku
Recept na citrónovo-malinovou bábovku.

1. Připravíme si 3 misky, v jedné smícháme mouku, prášek do pečiva a 125 g cukru a v druhé smícháme zakysanou smetanu, podmáslí, olej, žloutky, citronovou kůru a trochu vanilkového extraktu.

2. V poslední misce vyšleháme bílkový sníh se solí a cukrem.

3. Nejdříve smícháme první dvě misky tak, aby hmota neměla hrudky, poté zapracujeme bílkový sníh.

4. Do tohoto těsta zapracujeme polovinu rozdrobených malin na co nejmenší kousky.

5. Dáme si předehřát troubu na 175 stupňů a bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

6. Část připraveného těsta nalejeme do formy a na něj rozdrobíme další maliny co nejvíce doprostřed bábovky.

7. Takto postupně střídáme těsto a maliny, dokud vše nespotřebujeme, poté povrch zarovnáme.

8. Dáme péct do předehřáté trouby na 55 minut a po upečení vyklopíme z formy a necháme zchladnout.

9. Mezitím si rozpustíme čokoládu a smícháme ji s kokosovým olejem. Touto polevou potřeme bábovku.

10. Nakonec nasypeme nastrouhaný kokos.

Nápoje vhodné k tomuto dezertu

K citrónovo-malinové bábovce se skvěle hodí lehké, svěží nápoje, které podtrhnou ovocné a citrusové chutě bábovky. Z nealkoholických variant bude skvělá citronová limonáda, bylinný nebo bílý čaj, případně malinový ledový čaj. Z alkoholických nápojů bude nejlepší volbou prosecco nebo jiný sekt.

TIP: prohlédněte si další recepty na bábovku. Od prezidentské přes hrníčkovou, piškotovou, mramorovou, tvarohovou, pomerančovou s glazurou až po čokoládovou a další.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest