Ne, dnes opravdu nemáte čas ani náladu na dlouhé vaření. Nejste fit, máte moc práce, nebo nestíháte. V tom případě si vezměte pár kousků zeleniny a uvařte polévku. Ale pozor, tato zeleninová polévka nemusí být vůbec žádná „z nouze ctnost“. Naopak, je výživná a zahřeje. Ideálně se hodí jako rychlá večeře na chladné dny, kdy se vrátíte zvenku a chcete něco teplého do žaludku.
Stejně dobře může polévka chutnat při nemoci, kdy potřebujete vzpružit, a zároveň máte problém do sebe něco dostat. V neposlední řadě si ji mohou s čistým svědomím dát také vegani. Uvádím několik základních surovin, ale zeleninu můžete přihodit podle svého, a také podle toho, co zrovna doma najdete. Když na závěr přidáte ještě trochu rostlinné smetany, získá polévka hustější strukturu. Já do ní ještě někdy přidávám krutony ze starších celozrnných rohlíků.
Recept na rychlou zeleninovou polévku
Doba přípravy: 35 minut
Co potřebujeme
- 2–3 kedlubny
- 4 střední brambory
- 4 větší mrkve
- 1,7 litru vody
- 1½ lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
- 2 lžíce zeleninového bujónového prášku
Postup přípravy rychlé zeleninové polévky
1. Mrkev oloupeme nebo jen omyjeme a nakrájíme na kostičky. To samé uděláme s bramborami. Kedlubnu oloupeme a nakrájíme na stejné kostičky jako mrkev a brambory.
2. V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm nejprve mrkev. Potom přidáme brambory a kedlubny a vše spolu asi 3 minuty restujeme.
3. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a přidáme bujón a necháme 20 minut vařit. Doba vaření závisí na velikosti zeleniny. Kontrolujeme ji, aby se nerozvařila a zůstala pěkně na skus.
Trocha vylepšení
- Základ polévky lze obohatit o cibuli. Ta dodá jídlu větší šmrnc i hloubku. Přidejte ji do hrnce až po mrkvi, protože mrkvi nejlépe svědčí, když se karamelizuje ze začátku samostatně.
- Kdo má rád, může přidat také česnek.
- Přidat můžete také různé bylinky – například petržel, pažitku nebo libeček na ozdobu.
TIP: Brambory i mrkev pojmou poměrně dost soli, to by mohlo svádět to s ní hned na úvod přehnat. Raději dosolte až ke konci.
Hustá zeleninová polévka ze zelí a fenyklu, která je skvělá pro detox organismu i přísnou dietu
Jemná zeleninová polévka s máslem a drožďovými knedlíčky, která chutná i těm, kdo nemusí zeleninu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková