Kdo by odolal nadýchaným, zlatavým koblížkům, které voní rumem a máslem? Navíc s tak lahodným překvapením uvnitř, jako jsou švestková povidla. Koblihy si spousta z nás vychutnává kdykoli během roku, i když dříve šlo primárně o masopustní pochoutku. Díky tomuto receptu od Pepy Maršálka, jednoho z nejznámějších českých cukrářů, si pochutnáte na neskutečně jemných koblihách. Budete potřebovat jenom trochu času a trpělivosti, ale odměna se zaručeně dostaví!
Pepa Maršálek zdůrazňuje mimo jiné důležitost správné teploty při smažení. Olej musí mít kolem 175 °C, jinak koblihy buď nasáknou tuk, nebo se naopak spálí na povrchu a zůstanou syrové uvnitř. Zkušenější hospodyňky poznají správnou teplotu i bez teploměru, ale mám pro vás takový malý trik – když do oleje ponoříte dřevěnou vařečku a kolem se začnou tvořit malé bublinky, je čas na smažení.
Recept na úžasné koblihy
Ingredience na těsto
- 400 g hladké mouky
- 150 g hrubé mouky
- 3 vejce
- 60 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 25 g rumu
- 90 g měkkého másla
- 200 g mléka
- 20 g droždí
- 3 g soli
Suroviny na náplň
- 250 g švestkových povidel
- 3 g perníkového koření
- 10 g rumu
Co budete dále potřebovat
- 1 l oleje na smažení
- 50 g moučkového cukru na posypání
Postup přípravy domácích koblih
1. Z vlažného mléka, droždí a hrubé mouky připravíme kvásek a necháme ho 30 minut na teplém místě vykynout.
2. Do mísy přidáme vejce, cukr, vanilkový cukr, sůl, rum a zbytek hladké mouky.
3. Těsto hněteme 3 – 4 minuty, poté přidáme máslo a vypracujeme hladké a nelepivé těsto.
4. Necháme kynout asi 30 minut, poté rozdělíme na kousky po 50 g, zakulatíme a necháme ještě 45 minut odpočívat.
5. Ve vysoké vrstvě oleje rozehřátém na 175°C smažíme koblihy z obou stran, každou asi 2 minuty.
6. Hotové koblihy necháme okapat na papírových utěrkách, aby se zbavily přebytečného oleje.
7. Náplň připravíme smícháním povidel s rumem a perníkovým kořením.
8. Pomocí cukrářského sáčku je naplníme a nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.
Zajímavost na konec
V masopustním období se kdysi smažily doslova na každém rohu, protože symbolizovaly hojnost a oslavu před postním obdobím.

Cukrářské koblížky, které jsem připravila podle Mirky Slavíkové: Smyslné sladké dílo

Domácí koblihy s božským pudinkovým krémem a rybízovou marmeládou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková