Švestky a broskve dozrávají a to je skvělá volba pro přípravu jednoduché, ale vynikající jogurtové buchty se dvěma druhy ovoce, sypané voňavou drobenkou. Jogurt použitý v těstu zaručí vláčnost, aniž by bylo těžké a mastné. Ovoce dodá buchtě šťavnatost i barvu a právě kombinace sladkých broskví a mírně kyselých švestek vytvoří skvělý a vyvážený kontrast chutí.
Jogurtová buchta není žádnou novinkou – objevovala se už v domácích kuchyních 70. a 80. let, kdy se jogurt začal používat v pečení jako alternativa ke smetaně a mléku. Buchta je jednoduchá na přípravu a zároveň působí chutně i slavnostně. Je skvělá ke kávě, čaji nebo jen jako sladká tečka za obědem.
Recept na jogurtovou buchtu s ovocem
Ingredience potřebné k přípravě hrnkové jogurtové buchty s broskvemi a švestkami sypané drobenkou
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 vejce
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 3/4 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml bílého jogurtu
- 200 ml mléka
- broskve a švestky
- sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
- drobenka na posypání (200 g hrubé mouky, 100 g cukru krupice, 80 g másla)
Postup přípravy buchty
1. Smícháním všech surovin ušleháme těsto, které vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.
2. Tšsto poklademe na střídačku broskvemi a švestkami.
3. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do růžova.
Buchtu podáváme jak mírně teplou, tak vychlazenou za studena, krájíme na čtverce a je vláčná díky jogurtu a ovoci i na druhý den.

Nadýchaná buchta z jogurtového těsta s jablky a drobenkou

Citrónovo-jogurtová bábovka – nadýchaná jako obláček
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková