A proč vlastně dělat rybí prsty doma, když je můžeme jednoduše koupit v obchodě? No právě proto, že je děláme většinou dětem a chceme, aby byly zdravé. V těch kupovaných bývá spousta škrobů, stabilizátorů, fosfátů a zahušťovadel – a to opravdu nepotřebujeme. Když si je připravím doma, vím přesně, z jakého druhu ryby jsou. A můžu si pohrát i s obalem: někdy je dělám ve strouhance bez lepku, jindy v rozdrcených kukuřičných lupínkách, a jednou jsem je zkusila i v mandlové mouce. Navíc se dají upéct v troubě úplně bez tuku. A víte, co je na tom nejlepší? Že i děti, které ryby moc nemusí, je sní s chutí – křupavý obal je prostě naláká. Moje vnoučata ryby milují i tak, nemusím je vůbec maskovat, ale prsty milují stejně, takže se u nás doma dělají docela často.

Nejčastěji je podávám s bramborovou kaší, někdy jen s vařenými brambory nebo s hranolky. Děti si je ale zamilovaly i s bramborovými kroketami. A co se týče omáček – nejraději máme domácí tatarskou, kterou dělám z vařených vajec (recept jsem už kdysi uváděla). Ale skvěle se hodí i citron, jogurtový dip, majonéza, a pokud chci jídlo trochu odlehčit, přidám ještě dušenou zeleninu nebo čerstvý zeleninový salát.

Recept na domácí rybí prsty bez éček, dětmi oblíbený pokrm

Ingredience potřebné k přípravě křupavých rybích prstů

  • 500 g rybího filetu (dle výběru mořská štika, candát, aljašská treska nebo kapr bez kosti)
  • sůl a pepř dle chuti
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • bylinky (petržel, kopr – volitelné)
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • strouhanka (klasická, panko nebo kukuřičná)
  • sezam, parmazán, bylinky nebo paprikový prášek do strouhanky (volitelné)
  • olej na smažení, případně pečení bez tuku v troubě nebo horkovzdušné troubě pouze postříkané olejem

Postup přípravy rybích prstů

1. Filety, očistíme, osušíme a nakrájíme na prsty (2×7 cm)

Obrázek receptu na Domácí rybí prsty, dětmi tak oblíbené a milované jídlo, ale co tak připravit si ty svoje, opravdu domácí? Křupavé, šťavnaté a bez éček?
Foto: cooky.cz, Recept na Domácí rybí prsty, dětmi tak oblíbené a milované jídlo, ale co tak připravit si ty svoje, opravdu domácí? Křupavé, šťavnaté a bez éček?

2. Osolíme, opepříme a lehce zakápneme citronovou šťávou, necháme chvíli odležet.

3. Každý kousek obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a lehce přitlačíme.

4. Smažíme na středním stupni na rozpáleném oleji z každé stran 2-4 minuty. Anebo pečeme v troubě na 200 stupňů cca 15-20 minut, lehce potřené olejem. Já dělám v horkovzdušné fritéze postříkané olejem při 180 stupních cca 10-12 minut.

Rybí prsty podáváme s oblíbenou přílohou z brambor, případně i s domácí tatarkou a čerstvým zeleninovým salátem. Dobrou chuť!

Obrázek receptu na Smažené karbanátky z ryb.

Smažené karbanátky z ryb

Obrázek receptu na rybí tousty.

Rybí tousty: Chuťovka k večeři, na večírek i k pivu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest