Jablečné řezy patří ke klasickým českým moučníkům na plech. Peču je hlavně na podzim a v zimě, kdy na jablka narazíte na každém kroku. Nezřídka najdete kvalitní a chutná jablíčka i na stromech volně přístupných, nemusíte tak mít ani vlastní zahradu, abyste se dostali k jablkům zdarma 🙂 Upéct jablečné řezy je velmi jednoduché a vystačíte si s pár základními surovinami.
Jablečné řezy se dají velmi dobře obměňovat podle toho, k jaké příležitosti je chcete připravit. Můžete je odlehčit celozrnnou moukou, snížit množství cukru a upéct tak moderní, zdravější verzi, nebo naopak vylepšit kakaem a ořechy a udělat z nich pravou sváteční delikatesu. Tipy, jak na to, se dočtete pod receptem. Řezy se hodí ke kávě, čaji, k snídani i jako pohoštění pro návštěvu. Vydrží vláčné několik dní. Myslím si, že přesnou dobu ale nikdy neotestujete, protože je dříve sníte.
Recept na jablečné řezy
Doba přípravy: 55 minut
Co potřebujeme
Těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 ks vejce
- 250 g Hery nebo másla
- 1 ks prášek do pečiva
- 1 lžíce citronové šťávy
- 7 lžic mléka
- 1 ks vanilkový cukr
Náplň:
- 1 kg jablek
- 2 balení vanilkového pudinku
- 8 lžic krystalového cukru
- 2 ks vanilkový cukr
Postup přípravy jablečných řezů
1. Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto. Budeme ho válet, takže není lité. Použijte změklou Heru nebo máslo, nikoli však rozpuštěnou.
2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na obdélníky na velikost plechu. Lépe to půjde, když ho vložíme mezi dva pečicí papíry.
Jednu polovinu položíme na plech vyložený pečicím papírem.
3. Náplň připravíme z jablek a pudinku. Jablka oloupeme a nastrouháme. Vymačkáme z nich šťávu, aby nebyla příliš vodnatá.
4. Přidáme cukr, vanilkový cukr a oba pudinky. Pudink nevaříme; při pečení mezi jablky poslouží jako ztužovač.
5. Náplň rovnoměrně rozprostřeme na těsto na plechu. Přiklopíme druhou polovinou těsta.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 30 minut.
7. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.
Variace na jablečné řezy od fitness po slavnostní dezert
Odlehčená fitness verze
Těsto: Heru nahradíme 150 g bílého jogurtu, 50 ml oleje, část mouky vyměníme za celozrnnou, množství cukru snížíme na polovinu a místo vanilkového cukru použijeme vanilkový extrakt.
Náplň: Vynecháme cukr a přidáme skořici, která přirozeně zvýrazní sladkost jablek. Místo pudinku použijeme 2 lžíce celozrnných ovesných vloček.
Rustikální verze
Těsto: Místo Hery použijeme máslo a přidáme špetku soli.
Náplň: Přisypeme nasekané vlašské nebo lískové ořechy, rozinky předem namočené v rumu a špetku skořice.
Slavností dezertní verze
Těsto: Přidáme lžičku kakaa.
Náplň: Jablka zkombinujeme 1:1 s hruškami.
Po upečení: Polijeme čokoládovou polevou a posypeme plátky mandlí.

Máte jablka ze zahrady? Upečte si šťavnatý jablečný koláč s vanilkou, který je skvělý na nedělní odpoledne i všední den

Jablečný ocet po domácku: Domácí kouzlo ve sklenici ze tří surovin bez chemie a stresu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková