Jablečné řezy patří ke klasickým českým moučníkům na plech. Peču je hlavně na podzim a v zimě, kdy na jablka narazíte na každém kroku. Nezřídka najdete kvalitní a chutná jablíčka i na stromech volně přístupných, nemusíte tak mít ani vlastní zahradu, abyste se dostali k jablkům zdarma 🙂 Upéct jablečné řezy je velmi jednoduché a vystačíte si s pár základními surovinami.

Jablečné řezy se dají velmi dobře obměňovat podle toho, k jaké příležitosti je chcete připravit. Můžete je odlehčit celozrnnou moukou, snížit množství cukru a upéct tak moderní, zdravější verzi, nebo naopak vylepšit kakaem a ořechy a udělat z nich pravou sváteční delikatesu. Tipy, jak na to, se dočtete pod receptem. Řezy se hodí ke kávě, čaji, k snídani i jako pohoštění pro návštěvu. Vydrží vláčné několik dní. Myslím si, že přesnou dobu ale nikdy neotestujete, protože je dříve sníte.

Recept na jablečné řezy

Doba přípravy: 55 minut

Co potřebujeme

Těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 ks vejce
  • 250 g Hery nebo másla
  • 1 ks prášek do pečiva
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 7 lžic mléka
  • 1 ks vanilkový cukr

Náplň:

  • 1 kg jablek
  • 2 balení vanilkového pudinku
  • 8 lžic krystalového cukru
  • 2 ks vanilkový cukr

Postup přípravy jablečných řezů

1. Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto. Budeme ho válet, takže není lité. Použijte změklou Heru nebo máslo, nikoli však rozpuštěnou.

2. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na obdélníky na velikost plechu. Lépe to půjde, když ho vložíme mezi dva pečicí papíry.
Jednu polovinu položíme na plech vyložený pečicím papírem.

3. Náplň připravíme z jablek a pudinku. Jablka oloupeme a nastrouháme. Vymačkáme z nich šťávu, aby nebyla příliš vodnatá.

4. Přidáme cukr, vanilkový cukr a oba pudinky. Pudink nevaříme; při pečení mezi jablky poslouží jako ztužovač.

5. Náplň rovnoměrně rozprostřeme na těsto na plechu. Přiklopíme druhou polovinou těsta.

6. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 30 minut.

7. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

Variace na jablečné řezy od fitness po slavnostní dezert

Odlehčená fitness verze

Těsto: Heru nahradíme 150 g bílého jogurtu, 50 ml oleje, část mouky vyměníme za celozrnnou, množství cukru snížíme na polovinu a místo vanilkového cukru použijeme vanilkový extrakt.

Náplň: Vynecháme cukr a přidáme skořici, která přirozeně zvýrazní sladkost jablek. Místo pudinku použijeme 2 lžíce celozrnných ovesných vloček.

Rustikální verze

Těsto: Místo Hery použijeme máslo a přidáme špetku soli.

Náplň: Přisypeme nasekané vlašské nebo lískové ořechy, rozinky předem namočené v rumu a špetku skořice.

Slavností dezertní verze

Těsto: Přidáme lžičku kakaa.

Náplň: Jablka zkombinujeme 1:1 s hruškami.

Po upečení: Polijeme čokoládovou polevou a posypeme plátky mandlí.

Obrázek k receptu na jablečný koláč s vanilkou

Máte jablka ze zahrady? Upečte si šťavnatý jablečný koláč s vanilkou, který je skvělý na nedělní odpoledne i všední den

Obrázek receptu na Domácí jablečný ocet - nepasterovaný zázrak

Jablečný ocet po domácku: Domácí kouzlo ve sklenici ze tří surovin bez chemie a stresu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest