Míša řezy jsou notoricky známým dezertem z tmavého těsta, tvarohového krému a čokoládou navrchu. Nevím, jak u vás, ale naše děti je milují. Tvaroh jim navíc dodá i nějaké ty kvalitní bílkoviny, takže si říkám, že když už mlsají, alespoň do sebe přitom dostanou i něco výživného.

Míša řezy patří ke klasickým českým moučníkům na plech. Použití čokolády vyvolává lehce slavnostní dojem, takže se často pečou na různé oslavy a mimořádné příležitosti. Proč si je ale neupéct jen tak o víkendu? Vždyť možnost být s rodinou pohromadě je taky mimořádná příležitost hodná malé oslavy 

Recept na Míša řezy

Doba přípravy: 1,5 hodiny

Co potřebujeme

Korpus:

  • 6 vajec
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • čokoládová poleva (podle potřeby, cca 150–200 g)

Krém:

  • 500 ml mléka
  • 2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
  • 250 g másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 2 kostky měkkého tvarohu (cca 500 g)

Poleva (ganache)

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 50–60 % kakaa)
  • 200 ml smetany ke šlehání (33–35 % tuku)

Postup přípravy Míša řezů

Krém

1. Nejprve si uvaříme pudink. Můžeme to klidně udělat i den předem a nechat pudink vychladnout v lednici přes noc.

2. Část mléka nalijeme do menší nádoby a rozmícháme v ní pudinkové prášky. Zbytek mléka dáme ohřívat na plotnu a ve chvíli, kdy se mléko téměř začne vařit, přilijeme za stálého míchání směs mléka a pudinkových prášků. Vaříme do zhoustnutí. Přikryjeme potravinovou fólií, aby se dotýkala povrchu pudinku, a necháme vychladit.

3. Dostatečně předem vyndáme máslo z lednice, aby změklo. Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Do směsi postupně všleháme pudink o pokojové teplotě. Máslo i pudink musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

Korpus

4. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem a olejem. Z bílků ušleháme tuhý sníh.

5. Do žloutkové směsi přidáme promíchanou mouku s kakaem a práškem do pečiva a sníh.

6. Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut.

Obrázek k receptu na míša řezy

Míša řezy inspirované oblíbeným nanukem: Čokoládová klasika s krémem, co se rozplývá na jazyku

7. Korpus necháme zcela vychladnout a poté potřeme krémem.

8. Nakonec vyrobíme ganache: Zahřejeme smetanu, aby byla horká, ale nevařila. Čokoládu nalámeme do misky a zalijeme horkou smetanou. Necháme asi 2 minuty stát a poté prošleháme metličkou, aby vznikla hladká emulze. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté rozetřeme na krém.

9. Řezy necháme ztuhnout přes noc v lednici.

Obměny

Ganache nebo čokoláda?

Ano, na Míša řezy můžete použít klasickou čokoládovou polevu. Já ale preferuji ganache, protože je krémová a neztuhne tak, že by při krájení koláče působila neplechu.

Pudink ano nebo ne?

Některé recepty nepoužívají pudink, ale jen máslo vyšlehané s vanilkovým cukrem a tvaroh. Tvarohu pak potřebujete o něco víc. Chuť je pak kyselejší a náplň hutnější.

Obrázek receptu na jahodové Míša řezy.

Míša řezy s krémem, jahodovým želé a čerstvými jahodami

Obrázek receptu na Jahodové Míša řezy

Jahodové míša řezy s čokoládovým korpusem, tvarohovým krémem a čerstvými jahodami

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest