Citronové moučníky se pečou u nás i u našich rakouských a německých sousedů, kde se často přibaluje dětem do školy k svačině. Je to sice „suchý“ moučník, ale zato svěží díky jasné chuti citronu. Určitě se vám tento recept bude hodit na rychlé víkendové pečení, když zrovna nebudete mít nápad, co dobrého ke kávě po obědě. Na první pohled je to jednoduchá buchta, ale moc chutná. Vydrží i několik dní, takže se nemusíte bát, že do druhého dne ztvrdne jako se to děje třeba s kynutým pečivem.

Kůra citrusů se chemicky ošetřuje, proto se vždy snažím vybírat citrony v bio kvalitě, když z nich plánuji jejich kůru použít na pečení. Pokud je neseženete, dobře je umyjte. Zde několik tipů, jak na to:
1/ Ponořte je na několik minut do horké (ne vroucí) vody a potom vydrhněte kartáčkem nebo drsnou stranou houbičky.
2/ Roztok octa a vody v poměru 1:3, kterým citrony omyjte a pak opláchněte čistou vodou.
3/
Do misky dejte vodu a rozmíchejte v ní lžičku jedlé sody. V misce omyjte citrony pomocí houbičky.
Až budete strouhat citronovou kůru, nezapomeňte, že použitelná je jen žlutá vrstva. Bílá je výrazně hořká a celé pečení by vám zkazila.
Buchtu můžeme péct na plechu, ve formě muffinů, v bábovkové formě, ale pro toto množství se nejlépe hodí do „srnčího hřbetu“.

Recept na citronovou buchtu

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

  • 250 g másla
  • 180 g cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • kůra ze 2 citronů
  • trochu citronové šťávy (cca 2–3 lžíce)
  • 200 g hladké mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva

Postup přípravy citronové buchty

1. Z lednice si vyndáme máslo předem, aby změklo – těsto je pak nadýchanější. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

2. Vejce s cukry vyšleháme do nadýchané bílé pěny. Mouku prosejeme a promícháme s práškem do pečiva.

3. Přidáme změklé máslo, kůru z citronů, mouku s práškem do pečiva a nakonec postupně citronovou šťávu.

4. Vše promícháme a těsto nalijeme do formy vymazané máslem nebo olejem a vysypané hrubou moukou.

5- Dáme péct na 35–45 minut. Kontrolujeme špejlí a vyndáme včas, aby těsto zbytečně nevyschlo.

Obrázek k receptu na Vitacitové řezy

Vitacitové řezy s citrónovou chutí a krémem: Svěží, rychlé a oblíbené

Ještě více citronu s citronovou polevou

Kdyby se vám citronová buchta zdála přece jen málo citronová nebo jste jí chtěli podtrhnout něčím výrazným, polijte ji na závěr citronovou polevou. Jak na to?

Co potřebujeme

  • 150 g moučkového cukru
  • 2–3 lžíce čerstvé citronové šťávy (cca půl citronu)
  • 1 lžička horké vody (volitelné, když chceš řidší polevu)

Jak postupovat

Moučkový cukr prosejeme přes sítko, aby nehrudkovatěl a přidáme šťávu z citronu. Promícháme a pokud chceme polevu řidší, přidáme vodu nebo citronovou šťávu.

Polijeme buchtu a necháme asi 30 minut ztuhnout.

Obrázek receptu na citronovou babetu.

Nadýchaná citronová babeta: Legendární snídaňová buchta nejen pro pamětníky

Obrázek receptu. na Meruňkový dort s tvarohem a želatinou

Vynikající želatinový dort s meruňkami a tvarohem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest