Tato polévka se přesně hodí do podzimního odpoledne na chalupě. V kamnech praská dřevo, vzduch voní po dýmu a v kuchyni bublá velký hrnec. Když odklopíte pokličku, vyvalí se oblak vůně – majoránky, česneku a brambor. Na talíři pak přistanou první lžíce polévky a navrch se posypou čerstvé, ještě teplé křupavé škvarky. Nic víc není potřeba, možná kousek dobrého domácího chleba.
Bramborová polévka se škvarky je symbolem skromného ale poctivého jídla. Stačí pár základních surovin jako brambory cibule, česnek, sádlo a a přesto vznikne pokrm, který zasytí tělo i duši. Dnes se do bramboračky přidává i kořenová zelenina a houby, které polévku krásně obohatí, přidají na vůni, chuti a výživové hodnotě.
Recept na bramboračku se škvarky
Ingredience potřebné na přípravu 4 porcí Kouzla venkovské kuchyně bramboračku se škvarky
- 500 g brambor (3-4 střední brambory)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- malý kousek celeru (cca 100 g)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst sušených hub (anebo 150 g čerstvých, ideálně lesních hub)
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sušené majoránky
- 1,2 l vody nebo vývaru (zeleninový nebo masový)
- sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce hladké mouky (na Jíšku)
- 100 g škvarků (nebo opečené slaniny)
- 100 ml smetany na zjemnění (volitelné)
Postup přípravy škvarkové bramboračky
1. Brambory oloupeme, kořenovou zeleninu očistíme a vše nakrájíme na kostičky.

2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek prolisujeme.
3. Používáme – li sušené houby, namočíme je aspoň na 20 minut do uvařené vody.
4. V kastrolu rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli, orestujeme jí dozlatova, přidáme česnek a krátce orestujeme.
5. Poté přidáme mrkev, petržel, celer a kmín, mícháme a restujeme než se zelenina rozvoní.
6. Pak přidáme brambory a houby i s vodou, ve které se namáčely a zalijeme vodou nebo vývarem. Osolíme a přivedeme k varu.
7. Vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny a brambor.

8. Během vaření si připravíme jíšku, na malé pánvi rozehřejeme trochu sádla a přidáme 2 lžíce mouky, mícháme než jíška chytne zlatavou barvu.
9. Jíšku nalijeme do polévky, pořádně rozmícháme a vaříme dalších 5-10 minut.
10. Přidáme rozemnutou majoránku, pepř a případně další sůl dle chuti.
11. Polévku můžeme zjemnit trochou smetany, ale není to nutné.
12. Na talíři přidáme čerstvé škvarky nebo opečenou slaninu, bude to krásně křupat.

Tipy
Máte-li rádi houby, přidejte jich klidně víc, nebo přidejte sušenou houbovou drť nebo houbové koření.
Do bramboračky pro plnější chuť můžete přidat i bobkový list a Nové koření, po uvaření vyndat.
Bramboračka, jako nakonec každá polévka je výborná na druhý den, když se chutě rozleží.