Brambory byly vždycky záchranou každé domácnosti – levné, dostupné a hlavně neuvěřitelně vděčné. A právě tenhle recept je oslavou jejich jednoduché dokonalosti. Když se šťouchané brambory trochu upraví, naplní zlatavým čedarem a křupavou slaninou a upečou dozlatova, vznikne něco, co si říká o pomalé vychutnání. Přidáte-li k tomu navrch ještě pikantní smetanový dip, máte hotovo. Ideální pro chladnější večery, přátelská posezení i jako poctivá večeře, po které bude ticho u stolu – každý bude totiž jen jíst.

Tyhle plněné bramborové „kopečky“ jsou taková maličká překvapení. Na pohled jsou jednoduché, uvnitř ale bohaté a chuťově opravdu uspokojující. Pokud vám v lednici zůstane trocha jiného sýra než zmíněného čedaru, kousek slaniny nebo snítka bylinek, neváhejte a přidejte je. Brambory jsou vděčné – vezmou si chuť, kterou jim nabídnete, a předají ji dál. A o to přesně v domácí kuchyni jde.

Recept na sýrová bramborová hnízda s farmářským dipem

Ingredience na bramborová hnízdečka

  • 1 kg brambor(nejlépe nových)
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 šálku parmazánu
  • 1/2 šálku strouhaného ostrého sýra Čedar
  • 4-6 plátků křupavé nakrájené drobně a osmažené slaniny
  • 2 lžíce nasekané na drobné pažitky nebo zelené cibulky na ozdobu

Ingredience na farmářský dip

  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/2 šálku majonézy
  • 1 stroužek nasekaného česneku nebo 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžička Dijonské hořčice
  • 1 lžíce čerstvé citronové šťávy nebo bílého octa
  • 1 lžička sušeného kopru nebo lžíce čerstvého drobně nasekaného kopru
  • 1 lžička sušené petrželky
  • půl lžičky cibulového prášku
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy bramborové bomby

1. Uvaříme nové brambory v osolené vodě ve slupce do měkka, trvá to 15-20 minut.

2. Vaříme je, dokud jde do nich napíchnout vidlička, poté scedíme a vychladíme.

3. Brambory vysypeme na plech s pečícím papírem a každou bramboru zvlášť rozmáčkneme.

4. Troubu si necháme vyhřát na 200 stupňů a brambory pokapeme olivovým olejem.

5. Brambory trochu osolíme a opepříme a dáme do vyhřáté trouby na 20 minut.

Obrázek receptu na Bramborová hnízda s farmářským dipem, bramborová bomba
Zdroj: BackyardChef, Uvařené brambory na plechu rozmáčkneme.
Recept na: Večeře do 30 minut: Šťavnaté vepřové zapečené se žampiony, bramborami a sýrem

Snadná večeře z 1 plechu do 30 minut: Stačí smíchat pár levných surovin, dát do trouby a jen se dívat

6. V průběhu pečení brambor si vyrobíme farmářský dip smícháním majonézy, zakysané smetany a ostatních přísad určených pro dip. Tip potřebuje odležet asi 15 minut, aby se koření rozpustilo.

7. Po 20 minutách vyndáme plech s brambory z trouby a na každou bramboru naložíme kopeček nastrouhaného čedaru a poté posypeme strouhaným parmazánem. Poté poklademe každou z brambor čtverečky opečené anglické slaniny, na vrch můžeme opět posypat trochou parmazánu.

Obrázek receptu na Bramborová hnízda s farmářským dipem, bramborová bomba
Zdroj: BackyardChef, Zapečené brambory naplníme a vrátíme do trouby.

8. Plech s brambory dáme zpět zhruba na 15 minut do trouby (do roztavení sýra).

9. Brambory necháme poté odležet asi 2 minuty a můžeme servírovat.

10. V případě potřeby brambory dochutíme solí a pepřem. Podáváme s farmářským dipem a posypané pažitkou nebo zelenou cibulkou.

Tipy

Místo Čedaru můžete zkusit jiné druhy sýra, které máte rádi, mozarellu, eidam, nivu pro silnější chuť.

Na brambory můžete použít i jiné suroviny jako kukuřici, papriku nebo smaženou cibulku, je to volitelné.

Obrázek receptu na Bylinkové zelenáče - svěží chuť špenátu v každém soustu

Špenátové karbanátky se sýrem: Velikonoční vitamínové placky pro celou rodinu

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest