Brambory byly vždycky záchranou každé domácnosti – levné, dostupné a hlavně neuvěřitelně vděčné. A právě tenhle recept je oslavou jejich jednoduché dokonalosti. Když se šťouchané brambory trochu upraví, naplní zlatavým čedarem a křupavou slaninou a upečou dozlatova, vznikne něco, co si říká o pomalé vychutnání. Přidáte-li k tomu navrch ještě pikantní smetanový dip, máte hotovo. Ideální pro chladnější večery, přátelská posezení i jako poctivá večeře, po které bude ticho u stolu – každý bude totiž jen jíst.
Tyhle plněné bramborové „kopečky“ jsou taková maličká překvapení. Na pohled jsou jednoduché, uvnitř ale bohaté a chuťově opravdu uspokojující. Pokud vám v lednici zůstane trocha jiného sýra než zmíněného čedaru, kousek slaniny nebo snítka bylinek, neváhejte a přidejte je. Brambory jsou vděčné – vezmou si chuť, kterou jim nabídnete, a předají ji dál. A o to přesně v domácí kuchyni jde.
Recept na sýrová bramborová hnízda s farmářským dipem
Ingredience na bramborová hnízdečka
- 1 kg brambor(nejlépe nových)
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 šálku parmazánu
- 1/2 šálku strouhaného ostrého sýra Čedar
- 4-6 plátků křupavé nakrájené drobně a osmažené slaniny
- 2 lžíce nasekané na drobné pažitky nebo zelené cibulky na ozdobu
Ingredience na farmářský dip
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1/2 šálku majonézy
- 1 stroužek nasekaného česneku nebo 1/4 lžičky česnekového prášku
- 1 lžička Dijonské hořčice
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy nebo bílého octa
- 1 lžička sušeného kopru nebo lžíce čerstvého drobně nasekaného kopru
- 1 lžička sušené petrželky
- půl lžičky cibulového prášku
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy bramborové bomby
1. Uvaříme nové brambory v osolené vodě ve slupce do měkka, trvá to 15-20 minut.
2. Vaříme je, dokud jde do nich napíchnout vidlička, poté scedíme a vychladíme.
3. Brambory vysypeme na plech s pečícím papírem a každou bramboru zvlášť rozmáčkneme.
4. Troubu si necháme vyhřát na 200 stupňů a brambory pokapeme olivovým olejem.
5. Brambory trochu osolíme a opepříme a dáme do vyhřáté trouby na 20 minut.

Snadná večeře z 1 plechu do 30 minut: Stačí smíchat pár levných surovin, dát do trouby a jen se dívat
6. V průběhu pečení brambor si vyrobíme farmářský dip smícháním majonézy, zakysané smetany a ostatních přísad určených pro dip. Tip potřebuje odležet asi 15 minut, aby se koření rozpustilo.
7. Po 20 minutách vyndáme plech s brambory z trouby a na každou bramboru naložíme kopeček nastrouhaného čedaru a poté posypeme strouhaným parmazánem. Poté poklademe každou z brambor čtverečky opečené anglické slaniny, na vrch můžeme opět posypat trochou parmazánu.
8. Plech s brambory dáme zpět zhruba na 15 minut do trouby (do roztavení sýra).
9. Brambory necháme poté odležet asi 2 minuty a můžeme servírovat.
10. V případě potřeby brambory dochutíme solí a pepřem. Podáváme s farmářským dipem a posypané pažitkou nebo zelenou cibulkou.
Tipy
Místo Čedaru můžete zkusit jiné druhy sýra, které máte rádi, mozarellu, eidam, nivu pro silnější chuť.
Na brambory můžete použít i jiné suroviny jako kukuřici, papriku nebo smaženou cibulku, je to volitelné.
