V dobách, kdy si lidé předávali recepty pěkně z ruky do ruky, koloval tento pokrm z kuřecího masa a všichni jsme mu bůhvíproč říkali “čína“. Tento pokrm se stal oblíbeným právě pro svou praktičnost a výraznou chuť.

Recept je velice šikovný, protože naložené maso vydrží v pohodě v uzavřené nádobě v chladu 2 až 4 dny. Suroviny jsou velice dobře vyvážené a díky dlouhému marinování získá maso neuvěřitelnou křehkost a intenzivní chuť. Zajímavostí je, že původní recept vznikl pravděpodobně jako domácí variace na asijské marinády, které se u nás rozšířily v 80. letech.

Recept na marinované maso v čínském stylu

Doba marinování ideálně přes noc.

Ingredience pro přípravu

  • 30 dkg masa (kuřecí, krůtí, vepřová panenka či kýta)
  • 2 PL sójové omáčky nebo jiné v asijském stylu
  • 2 PL oleje
  • 1/2 KL soli
  • 1 KL cukru
  • 1 KL kari koření
  • 1 KL Worcestru
  • 1 KL pálivé papriky nebo trochu chilli
  • 2 žloutky
  • 1 KL Solamylu
  • 1 lžíce oleje na smažení

Postup přípravy asijského kuřecí masa

1. Všechny suroviny kromě masa smícháme v misce do hladké směsi.

2. Maso nakrájíme na co nejtenčí nudličky – ideálně asi 5 mm široké proužky.

3. Maso vložíme do marinády, důkladně promícháme a necháme alespoň přes noc uležet v lednici. Nejlépe však 2 dny.

4. Na jedné lžíci oleje smažíme maso v jedné vrstvě na vyšším ohni.

5. Mícháme a oddělujeme nudličky od sebe, aby se nespekly.

6. Hotové voňavé maso podáváme s rýží, hranolkami, nudlemi nebo v nouzi i s pečivem.

Tipy redakce

  • Dlouhé marinování: Čím déle maso marinujeme, tím je křehčí a chutnější. Ideální je nakládat ve středu večer a podávat v neděli k obědu.
  • Skladování: Naložené maso vydrží v uzavřené nádobě v lednici klidně 4 dny, takže si můžete připravit zásobu na celý týden.
  • Variace: Můžete experimentovat s různými druhy masa – kuřecí, krůtí i vepřová panenka fungují skvěle.
Obrázek k receptu na vepřový bůček v asijské marinádě

Vepřový bůček v asijské marinádě: Orientální bůček, který se rozpadá na jazyku

Obrázek k receptu krkovice z trouby na asijský způsob

Marinovaná pečená krkovice na asijský způsob: Šťavnatá hvězda letního menu z trouby nebo grilu

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest