Zima v Českých zemích se vždy nesla ve znamení mrazivého počasí, které si žádá něco zahřívacího a vydatného. A tak přichází na scénu zelňačka, polévka, která se stala oblíbeným pokrmem nejen ve venkovských domácnostech, ale také v městských kuchyních. Zelňačka z kysaného zelí, jakožto královna mezi českými polévkami, nese v sobě kousek historie a tradice. Současné zimy sice už nejsou tak mrazivé, ale i za sychravého počasí tato polévka přijde k chuti. Tuto jednoduchou polévku, která zasytí si zamilujete.

Základem pravé české zelňačky je kysané zelí, které dodává polévce její typickou kyselou a osvěžující chuť. Kysané zelí je chutné a také velmi zdravé, dokonalé k posílení imunitního systému. Navíc má probiotické účinky, což podporuje zdraví našeho trávicího traktu.

Výroba zelňačky je jednoduchá. Kromě kysaného zelí budeme potřebovat brambory, cibuli, česnek, kvalitní uzeninu (ideálně klobásu, klidně i pikantnější) a samozřejmě koření, které dodá polévce ten správný šmrnc. K tomu se nejčastěji používá bobkový list, nové koření a paprika. Někteří kuchaři přidávají do zelňačky také smetanu, která polévce dodá jemnější chuť a krémovější konzistenci.

Seznámím Vás nyní se zelňačkou, kterou vaříme my doma a i děti ji mají rádi, přesto že je kyselejší.

Recept na Polévku – Zelňačku

Recept na: Česká zelňačka z kysaného zelí
Obrázek: cooky.cz, Česká zelňačka z kysaného zelí – nejlepší recept plný tradičních chutí

Potřebné suroviny:

  • 500 g kysaného zelí (okapané nebo propláchnuté – pokud nemáte rádi příliš kyselou polévku)
  • 3 klobásy (já mám 2 ks paprikové a 1 ks šunkové)
  • 2-3 ks velké brambory (nakrájené na kostičky)
  • 1,5 – 2 l vývaru
  • 1 velkou cibuli (najemno nakrájenou)
  • 2 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 2 lžíce sladké papriky (kdo má rád pikantnější tóny může dát 1 lžíci pálivé)
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 2 lžíce oleje (na orestování cibule)
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 ks bobkového listu
  • 2 ks nového koření
  • 3 ks celého pepře

Postup:

Recept na: Česká zelňačka z kysaného zelí
Obrázek: cooky.cz, Česká zelňačka z kysaného zelí – nejlepší recept plný tradičních chutí

1. Nejprve si nakrájíme všechny suroviny na kostičky a necháme okapat zelí nebo ho propláchneme.

2. Na oleji orestujeme cibuli, aby zesklovatěla, následně přidáme nakrájené klobásy se sladkou paprikou, a vše krátce orestujeme.

3. Poté přidáme mouku, kterou promícháme a chvilinku orestujeme. Přidáme okapané zelí a prolisovaný česnek.

Recept na: Česká zelňačka z kysaného zelí
Obrázek: cooky.cz, Česká zelňačka z kysaného zelí – nejlepší recept plný tradičních chutí

4. Vše zalijeme teplým vývarem. Přidáme nakrájené brambory a veškeré koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl).

5. Vaříme do změknutí brambor.

6. Dochutíme dle chutí a můžeme podávat.

Recept na: Česká zelňačka z kysaného zelí
Obrázek: cooky.cz, Česká zelňačka z kysaného zelí – nejlepší recept plný tradičních chutí

Dobrou chuť.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest