Zima v Českých zemích se vždy nesla ve znamení mrazivého počasí, které si žádá něco zahřívacího a vydatného. A tak přichází na scénu zelňačka, polévka, která se stala oblíbeným pokrmem nejen ve venkovských domácnostech, ale také v městských kuchyních. Zelňačka z kysaného zelí, jakožto královna mezi českými polévkami, nese v sobě kousek historie a tradice. Současné zimy sice už nejsou tak mrazivé, ale i za sychravého počasí tato polévka přijde k chuti. Tuto jednoduchou polévku, která zasytí si zamilujete.
Základem pravé české zelňačky je kysané zelí, které dodává polévce její typickou kyselou a osvěžující chuť. Kysané zelí je chutné a také velmi zdravé, dokonalé k posílení imunitního systému. Navíc má probiotické účinky, což podporuje zdraví našeho trávicího traktu.
Výroba zelňačky je jednoduchá. Kromě kysaného zelí budeme potřebovat brambory, cibuli, česnek, kvalitní uzeninu (ideálně klobásu, klidně i pikantnější) a samozřejmě koření, které dodá polévce ten správný šmrnc. K tomu se nejčastěji používá bobkový list, nové koření a paprika. Někteří kuchaři přidávají do zelňačky také smetanu, která polévce dodá jemnější chuť a krémovější konzistenci.
Seznámím Vás nyní se zelňačkou, kterou vaříme my doma a i děti ji mají rádi, přesto že je kyselejší.
Recept na Polévku – Zelňačku
Potřebné suroviny:
- 500 g kysaného zelí (okapané nebo propláchnuté – pokud nemáte rádi příliš kyselou polévku)
- 3 klobásy (já mám 2 ks paprikové a 1 ks šunkové)
- 2-3 ks velké brambory (nakrájené na kostičky)
- 1,5 – 2 l vývaru
- 1 velkou cibuli (najemno nakrájenou)
- 2 stroužky česneku (prolisovaný)
- 2 lžíce sladké papriky (kdo má rád pikantnější tóny může dát 1 lžíci pálivé)
- 1 lžíci hladké mouky
- 2 lžíce oleje (na orestování cibule)
- sůl a pepř na dochucení
- 2 ks bobkového listu
- 2 ks nového koření
- 3 ks celého pepře
Postup:
1. Nejprve si nakrájíme všechny suroviny na kostičky a necháme okapat zelí nebo ho propláchneme.
2. Na oleji orestujeme cibuli, aby zesklovatěla, následně přidáme nakrájené klobásy se sladkou paprikou, a vše krátce orestujeme.
3. Poté přidáme mouku, kterou promícháme a chvilinku orestujeme. Přidáme okapané zelí a prolisovaný česnek.
4. Vše zalijeme teplým vývarem. Přidáme nakrájené brambory a veškeré koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a sůl).
5. Vaříme do změknutí brambor.
6. Dochutíme dle chutí a můžeme podávat.
Dobrou chuť.