Když se pustíme do přípravy Číny, v našem případě vepřového boku po asijsku, vstoupíme do světa exotických chutí, kde se sladké, slané, kyselé i pálivé spojují do harmonického celku. Tento recept nás přenese na Dálný východ a nabízí nejen bohatou chuť, ale i vůni, která provoní celou kuchyni. Pomalým vařením vepřového boku získáme maso, které je krásně měkké a doslova se rozpadá na jazyku. Kombinace aromatických koření a omáček z něj udělá nezapomenutelný zážitek.
Recept na Čínu: vepřový bok po asijsku s rýží
Ingredience pro přípravu
- 250 g vepřového bůčku
- sůl a pepř
- mletý zázvor
- olej
- chilli omáčka
- hoisin omáčka
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- pórek
- tmavá sójová omáčka
- ústřičná omáčka
- škrob
- voda
Postup přípravy
1. Bůček nakrájíme na plátky a v míse ho osolíme a opepříme.
2. Přidáme špetku mletého zázvoru, trochu slunečnicového oleje, přiměřeně chilli omáčky a hoisin omáčku, asi tak 2 lžičky.
3. Vše dobře promícháme a necháme v lednici marinovat přes noc.
4. Druhý den si papriky nakrájíme na nudličky a cibuli s pórkem na půlměsíčky.
5. Česnek najemno nasekáme a v hluboké pánvi si rozpálíme trochu oleje.
6. Namarinovaný bůček vložíme do rozpálené pánve a restujeme chvíli dozlatova.
7. Jakmile se maso zatáhne, přidáme česnek a promícháme.
8. Po chvíli dušení přidáme papriku s cibulí a promícháme.
9. Po 4 minutách restování přidáme lžíci tmavé sójové a lžíci ústřičné omáčky. Promícháme.
10. Ještě přisypeme pórek a dobře ho zamícháme.
11. Nakonec podlijeme trochou směsi vody se škrobem a mícháme do zhoustnutí.
12. Podáváme s rýží.
Daleká Asie
Asijská kuchyně je známá svou schopností pracovat s kontrasty chutí – sladké a kyselé se střídají s pálivým, zatímco jemná rýže vše krásně vyvažuje. Tento pokrm není jen o jídle, ale o pocitu, který z něj získáte. Každé sousto vás vezme na cestu do daleké Asie, kde se tradiční metody vaření snoubí s moderními chutěmi.