Když se pustíme do přípravy Číny, v našem případě vepřového boku po asijsku, vstoupíme do světa exotických chutí, kde se sladké, slané, kyselé i pálivé spojují do harmonického celku. Tento recept nás přenese na Dálný východ a nabízí nejen bohatou chuť, ale i vůni, která provoní celou kuchyni. Pomalým vařením vepřového boku získáme maso, které je krásně měkké a doslova se rozpadá na jazyku. Kombinace aromatických koření a omáček z něj udělá nezapomenutelný zážitek.

Recept na Čínu: vepřový bok po asijsku s rýží

Ingredience pro přípravu

  • 250 g vepřového bůčku
  • sůl a pepř
  • mletý zázvor
  • olej
  • chilli omáčka
  • hoisin omáčka
  • 1 zelená paprika
  • 1 žlutá paprika
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • pórek
  • tmavá sójová omáčka
  • ústřičná omáčka
  • škrob
  • voda

Postup přípravy

1. Bůček nakrájíme na plátky a v míse ho osolíme a opepříme.

Vepřový bůček nakrájíme na plátky.
Vepřový bůček nakrájíme na plátky.

2. Přidáme špetku mletého zázvoru, trochu slunečnicového oleje, přiměřeně chilli omáčky a hoisin omáčku, asi tak 2 lžičky.

3. Vše dobře promícháme a necháme v lednici marinovat přes noc.

Maso necháme marinovat přes noc.
Maso necháme marinovat přes noc.

4. Druhý den si papriky nakrájíme na nudličky a cibuli s pórkem na půlměsíčky.

Zeleninu nakrájíme.
Zeleninu nakrájíme.

5. Česnek najemno nasekáme a v hluboké pánvi si rozpálíme trochu oleje.

6. Namarinovaný bůček vložíme do rozpálené pánve a restujeme chvíli dozlatova.

7. Jakmile se maso zatáhne, přidáme česnek a promícháme.

8. Po chvíli dušení přidáme papriku s cibulí a promícháme.

9. Po 4 minutách restování přidáme lžíci tmavé sójové a lžíci ústřičné omáčky. Promícháme.

10. Ještě přisypeme pórek a dobře ho zamícháme.

11. Nakonec podlijeme trochou směsi vody se škrobem a mícháme do zhoustnutí.

Zahustíme škrobem rozpuštěným ve vodě.
Zahustíme škrobem rozpuštěným ve vodě.

12. Podáváme s rýží.

Vepřový bok po asijsku s rýží.
Vepřový bok po asijsku s rýží.

Daleká Asie

Asijská kuchyně je známá svou schopností pracovat s kontrasty chutí – sladké a kyselé se střídají s pálivým, zatímco jemná rýže vše krásně vyvažuje. Tento pokrm není jen o jídle, ale o pocitu, který z něj získáte. Každé sousto vás vezme na cestu do daleké Asie, kde se tradiční metody vaření snoubí s moderními chutěmi.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest