Před pár lety jsem řešila toto dilema. Co s nimi? Cuket bylo na zahrádce tolik, že jsme vymýšleli všemožné pokrmy od sladkých po slané. Rozdávala jsem cukety i sousedům. Poslední léto byla úroda také slušná a poprvé jsem připravovala toto fantastické zelí, pro které si chodím celou zimu do sklípku, kde hezky čeká. Cukety jsou jinak výbornou plodinou, ale čeho je moc, toho je příliš. Takže jsem ráda, že po vyčerpání celého cuketového repertoáru je prostě připravím do sklenic a je od nich na chvilku opět pokoj.
Tato zelenina je oblíbená i z toho důvodu, že má neutrální chuť a hodí se do slaných i sladkých cuketových receptů. Má nízkou kalorickou hodnotu a vysoký obsah vody, čímž pomáhá intoxikaci organizmu. Vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů má zase blahodárný vliv na imunitu. Prvotní původ cukety je někde v Jižní Americe, ale dnes už je známá asi všude ve světě. Existuje více druhů cuket od zelených, po žluté, pruhované i kulaté. Každá má trochu jinou chuť a je vhodnější na přípravu jiného pokrmu.
Jedlé jsou i plněné a dokonce se i smaží cuketové květy. Pokud budete mít přebytek cuket ze své zahrádky, vzpomeňte si na tento recept na cuketové zelí. Je to jednoduchá úprava cukety a v zimě si zelí určitě vychutnáte jak k masu, tak i jako chutnou přílohu k obědu nebo si uvaříte zimní polévku. Takto připravené zelí vám vydrží v chladu a tmě několik měsíců.
Recept na cuketové zelí, na kterém si v zimě určitě pochutnáte
Ingredience na přípravu Cuketového zelí, toto je dávka na zpracování 4 kilo cuket
- zavařovací sklenice s víčky
- 4 kg oloupané a vydlabané cukety
- 3/4 kg cibule
- 1/2 kg cukru
- 50 g soli
- 1/2 l octa
- 2 KL celého kmínu (když jej nemáte v oblibě, klidně můžete dát i drcený kmín)
Postup přípravy cuketového zelí na zimu
1. Cukety oloupeme a vydlabeme jádra. Nastrouháme na hrubém struhadle, lze použít i kuchyňského robota.
2. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, cukr, kmín, sůl a ocet.
3. Řádně to celé promícháme a plníme i s lákem, který se nám utvořil, do suchých vysterilizovaných sklenic.
4. Zavřeme víčkem a sterilizujeme 15 minut při teplotě vody 75 stupňů.
Zelný salát bez zavařování, který vydrží celou zimu jako pikantní příloha
Pouze pozor na hořkost používaných cuket
Každou cuketu, kterou hodlám použít já osobně ochutnám. Alespoň kousek olíznu. Hořkost cuket je nejen nepříjemná, ale může zapříčinit i nevolnost. Způsobuje jí kukurbitacin, obsažený v cuketě. Nicméně ještě jsem na žádnou hořkou cuketu zatím nenarazila a že jich používám dost. Hořkosti můžeme ovšem předejít jak při pěstování, tak při nákupu – ale nejspolehlivější je jejich ochutnání před použitím.
Smažená cuketa v těstíčku, jak ji možná neznáte
zdroj: autorský text cooky.cz, částečně upraveno AI