Vajíčková pomazánka je skutečným evergreenem mezi předkrmy a často hraje hlavní roli na oslavách. Vajíčkové pomazánky není nikdy dost. To nám alespoň říkávala naše maminka, když u nás byli na prázdninách naši bratranci a připravovala nám svačinu. S takto dobrou vajíčkovou pomazánkou se v supermarketu v lahůdkách nejspíše nesetkáte. Bohužel ty zmíněné mi často připadají bez chuti a nápadu. Prostě mi tam něco chybí a není nad domácí recept. U této pomazánky však nedostatky vychytáme a připravíme dokonalou jarní vajíčkovou pomazánku.
I jednoduché ingredience mohou vytvořit neuvěřitelnou delikatesu – a vajíčková pomazánka je toho příkladem. Kombinace vařených vajíček s křupavostí nakládaných okurek a cibule, zatímco plátky šunky a sýry Eidam nebo Goudy dodávají neodolatelnou kombinaci chutí. Dochucuji špetkou soli a pepře, čerstvou petrželkou a také Majonézou s Worcesterovou omáčkou. Vše dohromady vytváří pomazánku s bohatou chutí. Tavený sýr pak přidává na krémovosti, což činí tuto pomazánku ideální volbou jak pro běžné snídaně, tak pro slavnostní chvilky.
TIP: nepřehlédněte naši skupinu pro inspirace s recepty na dokonalé a chutné pomazánky.
Recept na vajíčkovou pomazánku s pažitkou
Ingredience pro přípravu
- 2 nakládané okurky
- 7 vajec
- 1 cibule
- 3 plátky šunky
- 60 g sýra (Eidam, Gouda)
- sůl a pepř
- čerstvá petrželka
- 160 g majonézy/tatarské omáčky
- 1/2 lžičky Worcesterové omáčky
- 50 g taveného sýra
Postup přípravy
1. Nejdříve si na malé kostičky nakrájíme kyselé okurky a cibuli. Dáme do mísy.
2. Dle nakrájíme na malé kousky také šunku a také přidáme do misky.
3. Nastrouháme si sýr a přisypeme k ostatním surovinám v misce.
4. 7 uvařených vajec natvrdo protlačíme skrz síťku nebo prostě nastrouháme na struhadle do misky.
5. Nyní suroviny osolíme a opepříme, poté přidáme nasekanou čerstvou petrželku.
6. Do mísy dáme tatarskou omáčku a vše pořádně promícháme.
7. Dochutíme Worcesterovou omáčkou a taveným sýrem a opět zamícháme.
Podáváme vajíčkovou pomazánku
Vajíčkovou pomazánku můžeme podávat s jakýmkoliv pečivem, ale nejlepší je s čerstvou francouzskou bagetou. Je to ideální velikost i vzhled, ať už jde o snídani, svačinu či slavnostní pohoštění například na Silvestra. Jeden kousek člověk zkonzumuje na 2 kousnutí a zároveň vypadá s petrželkou na talíři dobře.