Smažený sýr, lidově také “Smažák”, je v České republice velmi oblíbené jídlo, podle některých zdrojů je to vedle klasické Svíčkové omáčky naše národní jídlo. Většinou je spojován s hranolkami a tatarskou omáčkou, já osobně doporučuji jako přílohu vařené brambory. Vařené brambory totiž zjemní chuť smaženého jídla, kdežto hranolky jí ještě víc podtrhnou a někdy už toho smaženého může být moc najednou. Dnes se podívám na exkluzivní variantu smaženého sýru se šunkou, která je skládaná se sýrem do vrstev.
Znamená to, že nesmažíme pouze plátek sýra a plátek šunky, ale několik vrstev sýra a šunky, naskládané střídavě na sobě. K tomu si uděláme pečené brambory v troubě s mrkví a česnekem. Pojďme se do toho pustit.
Recept na skládaný smažák se šunkou a zeleninovými brambory z trouby
Ingredience na přípravu Smaženého sýra se šunkou
- 4 plátky sýra Gouda (48%)
- 5 plátků šunky
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- olej
- brambory
- mrkev
- máslo
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
- tymián
- sušená petržel
Postup přípravy Smaženého skládaného sýra
1. Brambory nakrájíme na čtvrtky, mrkev a česnek na proužky.
2. Vymažeme celý plech máslem a rozložíme do něj brambory, mrkev a česnek. Posypeme solí, pepřem, tymiánem a zelenou petrželkou a promícháme.
3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů 45 minut.

Smažený patizón: Skvělá sezónní zelenina v trojobalu a těstíčku
4. Na pečící papír položíme šunku, na to sýr Gouda a postup opakujeme s 5 plátky šunky a 4 plátky sýra. Vrstvu rozkrojíme na 2 trojúhelníky.
5. Obalíme ve vrstvě mouky a osoleného vajíčka, postup zopakujeme a nakonec obalíme ve strouhance.
6. V polovině pečení brambory promícháme a vrátíme je do trouby.
7. Obalené trojuhelníky sýra se šunkou smažíme v rozpáleném oleji do zlatova a křupava.
8. Po usmažení je podáváme s pečenými brambory a domácí tatarkou.
Tip na servírování
Skladaný smažený sýr podáváme s pečenými bramborami, domácími hranolkami anebo vařenými bramborami, k tomu nezapomeňte na výbornou domácí tatarku.
