Čalamádu dělám vždy na zimu, ale většinou se stane, že v průběhu roku záhadně dojde, a tak se do ní pustím ještě jednou. Směs zeleniny v ochuceném nálevu je zdrojem vitamínů a vlákniny, učiněný zázrak pro imunitu, navíc nízkokalorická. Oceníte ji tedy v podzimním období chřipek a jiných virů, a také po Vánocích, jakmile se rozhodnete začít shazovat nabrané sváteční kilogramy.
Na čalamádu nedám dopustit jako na svěží přílohu většiny jídel. Hodí se k řízkům, karbanátkům, zapečeným těstovinám i rizotu. U smažených pokrmů vyváží jejich tučnost, totéž platí i o grilování. Taková pečená žebra nebo koleno s trochou čalamády v mističce – to je panečku zážitek. Občas ji přidám i do obložených baget a využijete i do různých salátů, kterým dodá šmrnc. A proč se do výroby čalamády z hlávkového zelí, mrkve, papriky cibule a další zeleniny pouštět doma a nekoupit ji jednoduše hotovou v obchodě? Mám pro to hned dva důvody: Prvním je cena – domácí verze vás vyjde jednoznačně levněji. Druhým kvalita – při domácí výrobě přísně kontrolujete vstupní suroviny, nepoužijete zbytečné konzervanty, a ochutíte si ji přesně podle svého. Pro tento recept si vezměte k ruce větší lavor nebo vaničku. Na uvedené množství si připravte asi 7–8 klasických 370ml zavařovaček, které je nutné předem sterilizovat v troubě (dobře vymyté a vypláchnuté horkou vodou na 80–100 °C po dobu 15 minut).
Recept na domácí zeleninovou čalamádu
Doba přípravy: 40 minut + uležení v lednici 8–12 hodin + sterilizace
Co potřebujeme
- 1 hlávka bílého zelí (cca 2–2,5 kg)
- 4–5 středních mrkví
- 3–4 papriky (červené, případně mix barev)
- 3 větší cibule – nakrájené najemno
- 1 sáček Deko (40 g)
- Cukr a ocet – podle chuti nebo podle návodu na Deko
- Olej – cca 100–150 ml
Postup přípravy zeleninové čalamády
1. Zelí nakrouháme najemno, mrkev nastrouháme nahrubo, papriku nakrájíme na tenké proužky, cibuli nakrájíme najemno.
2. Zeleninu nasypeme do lavoru.
3. Uvaříme Deko podle návodu.
4. Přidáme ocet a cukr a sůl podle chuti, případně olej.
5. Vše důkladně promícháme, zakryjeme a necháme přes noc odležet v lednici. Zelenina pustí šťávu a nasákne nálev.
6. Druhý den naplníme sterilizované sklenice po okraj a zavíčkujeme.
7. Zavaříme v myčce (bez tablety!) na delší cyklus s vysokou teplotou nebo klasicky v hrnci s vodou.
Jak zavařit čalamádu
Mám vyzkoušené dva postupy:
V hrnci
1. Sklenice dobře uzavřeme.
2. Zalijeme vodou 1–2 cm pod víčko, vodu zahřejeme na 85–90 °C a necháme 20 minut.
3. Sklenice vyjmeme a otočíme dnem vzhůru do zchladnutí.
V myčce
1. Sklenice dobře zavřeme.
2. Sklenice naskládáme do myčky, a spustíme nejdelší cyklus s nejvyšší teplotou (70–75 °C).
3. Po skončení cyklu necháme sklenice v myčce vychladnout.
POZOR: Při sterilizaci nepoužívejte žádný mycí prostředek.

Domácí nakládaná červená řepa: Vitamínová bomba ve sladkokyselém nálevu

Okurkovo – zelný salát do sklenic bez zavařování: Vydrží v lednici týdny, pokud ho dříve nesníte
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková