Kdepak, pečivo nemusí být vůbec nudné a tento chleba je toho důkazem. Můžete ho upéct doma v troubě nebo venku nad grilem. A když budete chtít dětem připravit zážitek na výletě, vezměte těsto a špejle s sebou a opečte ho na nad ohněm. Místo špejlí vám venku skvělou službu udělají klacíky. Kromě zajímavého zážitku dostanou také teplou svačinku. Nezapomeňte s sebou vzít také nějaký dip, marmeládu nebo džem, abyste to neměli suché. A kynuté těsto je rozhodně nejlepší čerstvé, o tom není sporu.

Kromě svačiny na výletě se tyhle pečivové špízy hodí také na grilovačce jako příloha k masu. Do těsta patří bylinky, koření, všechno, co vám chutná a na co si vzpomenete. Když chleba na špejli po upečení potřete rozpuštěným máslem s česnekem, dostane skvělou chuť a krásnou lesklou kůrku.

Recept na chleba na špejli

Doba přípravy: 1 hodina 30 minut

Co potřebujeme

  • 500 g hladké mouky (může být i špaldová celozrnná)
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 275 ml vlažné vody
  • 20 ml olivového oleje
  • 1 lžička hrubozrnné soli
  • 1 lžička směsi bylinek (rozmarýn, tymián, máta – sušené)

Jak se chleba na špejli připravuje – postup

Obrázek k receptu na chleba na špejli
Foto: cooky.cz, Recept na chleba na špejli

1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, cukr, olej, koření, případně sekané bylinky a vlažnou vodu. Společně dobře promícháme a vytvoříme hladké těsto.

2. Zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout v teple.

3. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky, ze kterých vyválíme válečky asi 30 cm dlouhé (nebo podle délky špejle).

4. Válečky obtočíme kolem špejle a konce dobře přitiskneme.

5. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 8–11 minut nebo 15 minut na grilu či ohni.

Obrázek k receptu na chleba na špejli
Foto: cooky.cz, Recept na chleba na špejli

Zkuste medvědí česnek

V sezóně medvědího česneku ho můžete několik lístků rozmixovat s olivovým olejem. Příjemně česnekově ochutí už samotné těsto.

Obrázek receptu na Domácí kváskový chléb - návrat k tradici a poctivému pečení

Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení

Recept na slané tyčinky: Kmínové tyčinky připravené z domácího listového těsta

Kmínové slané tyčinky z domácího listového těsta

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest