Kdepak, pečivo nemusí být vůbec nudné a tento chleba je toho důkazem. Můžete ho upéct doma v troubě nebo venku nad grilem. A když budete chtít dětem připravit zážitek na výletě, vezměte těsto a špejle s sebou a opečte ho na nad ohněm. Místo špejlí vám venku skvělou službu udělají klacíky. Kromě zajímavého zážitku dostanou také teplou svačinku. Nezapomeňte s sebou vzít také nějaký dip, marmeládu nebo džem, abyste to neměli suché. A kynuté těsto je rozhodně nejlepší čerstvé, o tom není sporu.
Kromě svačiny na výletě se tyhle pečivové špízy hodí také na grilovačce jako příloha k masu. Do těsta patří bylinky, koření, všechno, co vám chutná a na co si vzpomenete. Když chleba na špejli po upečení potřete rozpuštěným máslem s česnekem, dostane skvělou chuť a krásnou lesklou kůrku.
Recept na chleba na špejli
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Co potřebujeme
- 500 g hladké mouky (může být i špaldová celozrnná)
- 21 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 275 ml vlažné vody
- 20 ml olivového oleje
- 1 lžička hrubozrnné soli
- 1 lžička směsi bylinek (rozmarýn, tymián, máta – sušené)
Jak se chleba na špejli připravuje – postup

1. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, cukr, olej, koření, případně sekané bylinky a vlažnou vodu. Společně dobře promícháme a vytvoříme hladké těsto.
2. Zakryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout v teple.
3. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky, ze kterých vyválíme válečky asi 30 cm dlouhé (nebo podle délky špejle).
4. Válečky obtočíme kolem špejle a konce dobře přitiskneme.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 8–11 minut nebo 15 minut na grilu či ohni.

Zkuste medvědí česnek
V sezóně medvědího česneku ho můžete několik lístků rozmixovat s olivovým olejem. Příjemně česnekově ochutí už samotné těsto.
Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení