Česká nehynoucí klasika – to jsou obložené chlebíčky. Původně český vynález v podobě chlebíčků si lidé natolik oblíbili, že v dnešní době již existuje nespočet variací. Od obyčejných po ty nejluxusnější chlebíčky. S tímto receptem se dokonale připravíte na očekávanou událost, od silvestra po narozeninovou oslavu. Krok za krokem si ukážeme přípravu chlebíčků s lahodným bramborovým salátem. Buďte si jistí, že jen velmi málokdo připravuje svůj vlastní bramborový salát na chlebíčky a většinou ho lidé koupí hotový v lahůdkách supermarketu. Proto vašimi chlebíčky hostům vyrazíte dech.

Recept na domácí chlebíčky s bramborovým salátem

Ingredience pro přípravu

  • 1,2 kg brambor
  • 4 vejce
  • 1 cibule
  • 4 kyselé okurky
  • 1 konzerva se zeleninovou směsí (mrkev, kukuřice, hrášek)
  • sůl a pepř
  • 350 g majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • veka
  • šunka nejvyšší jakosti
  • plátkový sýr Eidam nebo Gouda
  • lovecký salám
  • čerstvá červená paprika
  • čerstvá petrželka

Postup přípravy

1. Na začátku si dáme do většího hrnce vařit brambory ve slupce celé ponořené ve vodě. Nastavte si cca 25 minut vaření pod pokličkou.

2. Do jiného menšího hrnce vložíme vejce a ty vaříme natvrdo 10 minut.

3. Mezitím si do velké mísy přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na malé kousky 2 nakrájené okurky.

4. Zeleninovou konzervu slejeme a pokud jsou mrkve v konzervě větší než ostatní kousky zeleniny, tak jí dáme stranou a nakrájíme.

Zeleninovou konzervu slejeme a pokud jsou mrkve v konzervě větší než ostatní kousky zeleniny, tak jí dáme stranou a nakrájíme.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Zeleninovou konzervu slejeme a pokud jsou mrkve v konzervě větší než ostatní kousky zeleniny, tak jí dáme stranou a nakrájíme.

5. Všechnu zeleninu z konzervy přidáme do mísy k cibuli a okurkám.

6. Uvařená vejce oloupeme a k zelenině v míse najemno nastrouháme na struhadle.

Uvařená vejce oloupeme a k zelenině v míse najemno nastrouháme na struhadle.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Uvařená vejce oloupeme a k zelenině v míse najemno nastrouháme na struhadle.

7. Obsah mísy osolíme a opepříme, poté si oloupeme uvařené brambory.

8. Oloupané brambory taktéž nastrouháme k zelenině a přidáme 1 lžíci plnotučné hořčice a 250 g majonézy.

Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!

9. Nyní vše dobře promícháme a salát začneme servírovat na veku v dostatečné vrstvě.

Nyní vše dobře promícháme a salát začneme servírovat na veku v dostatečné vrstvě.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Nyní vše dobře promícháme a salát začneme servírovat na veku v dostatečné vrstvě.

10. Na bramborový salát přehneme plátky šunky a položíme na kraj chlebíčku.

Na bramborový salát přehneme plátky šunky a položíme na kraj chlebíčku.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Na bramborový salát přehneme plátky šunky a položíme na kraj chlebíčku.

11. Stejným způsobem přehneme plátkový sýr a položíme ho na šunku.

Stejným způsobem přehneme plátkový sýr a položíme ho na šunku.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Stejným způsobem přehneme plátkový sýr a položíme ho na šunku.

12. Na druhou stranu chlebíčku nyní rozložíme vždy po dvou plátcích loveckého salámu.

13. Doprostřed chlebíčků mezi sýr a lovecký salám dáme po jedné lžičce majonézy.

Doprostřed chlebíčků mezi sýr a lovecký salám dáme po jedné lžičce majonézy.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Doprostřed chlebíčků mezi sýr a lovecký salám dáme po jedné lžičce majonézy.

14. Dále si na kousky nakrájíme červenou papriku a po jedné nudličce obložíme chlebíčky.

15. Zbylé 2 kyselé okurky nakrájíme na 1/4 a uděláme do nich zářezy žebrování pro lepší vzhled a stabilitu na chlebíčku.

Zbylé 2 kyselé okurky nakrájíme na 1/4 a uděláme do nich zářezy žebrování pro lepší vzhled a stabilitu na chlebíčku.
Zdroj obrázku: Lahodný TV, Zbylé 2 kyselé okurky nakrájíme na 1/4.

16. Okurky položíme do majonézy a chlebíčky dozdobíme čerstvou petrželkou.

Odkud pochází obložené chlebíčky?

Na počátku 20. století se zásluhy za vynález chlebíčku připisují pražskému lahůdkáři Janu Paukertovi. V roce 1916 si otevřen v Praze proslulou lahůdkárnu, kam chodili na chlebíčky obyvatelé nejen Prahy, ale také širokého okolí. Paukert se snažil nabídnout hostům něco nového, neotřelého a nadmíru lahodného. Experimentoval s různým pečivem, uzeninami, pomazánkami až se mu podařilo vytvořit první chlebíček, jak ho známe dodnes.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest