Domácí kečup je způsob, jak schovat velkou úrodu rajčat do sklenice, aby mohla promlouvat i v zimě. Není to jen obyčejná omáčka. Slovo kečup, nebo kepuč – tak ho říkají malé děti – zní sice dětsky, ale domácí kečup je něco jiného. Není to jen červená hmota něčeho, co je sladké, pálivé a jednotné, jako kupovaný. Domácí kečup je lahodný, voňavý a sytě červený jako krev.
Obzvlášť, když do něj přidáme například česnek a bazalku nebo jiné koření, dostane chuť, která má tvář. Když si jednou uvaříte vlastní kečup, pochopíte, že to není žádná náhražka – je to něco, co bude ze sklenice mizet rychlostí blesku, protože vaše děti ho budou chtít ke všemu. A zralých rajčat nikdy nebude dost a budeme jen čekat, kdy se znovu urodí.
Recept na domácí kečup s česnekem a bazalkou
Ingredience potřebné na přípravu domácího kečupu
- 2 kg řádně zralých rajčat
- 5 velkých cibulí
- 200 g třtinového cukru
- 3 lžičky sladké papriky (můžete namíchat s pálivou – volitelné)
- 2 lžičky soli
- 15 ks hřebíčku
- 15 ks nového koření
- 5 ks bobkového listu
- 1 lžička hořčičného semínka
- 8 stroužků česneku
- 3 lžíce octa
- 1 lžíce bramborového škrobu
- bazalka
Postup přípravy kečupu
1. Omytá a rozkrájená rajčata na menší kousky dáme do většího hrnce a přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli.
2. Poté přidá ostatní ingredience a přivedeme za míchání k varu. Vaříme 15 minut.
3. Směs rozmixujeme a propasírujeme přes sítko. Znovu vaříme cca 20 minut.
4. V průběhu vaření rozmícháme škrob ve lžíci vody a za stálého míchání ho přilijeme do směsi.
5. Vyvaříme přebytečnou vodu na námi požadovanou hustotu.
6. Úplně na konec přidáme najemno nasekanou čerstvou bazalku (cca 1 lžíci – dle chuti).
7. Ještě teplý kečup plníme do skleniček, uzavřeme a sterilizujeme 15 minut.
Rady
Po vypnutí necháme volně vychladnout ve vodě v hrnci přikryté do druhé dne. Pak skladujeme v chladu a temnu.

Tajemství o Domácí tatarské omáčce, která ovládne Vaše chuťové pohárky

Nadýchané langoše – z chudé pece až na stánky jarmarků
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková