Domácí kečup je způsob, jak schovat velkou úrodu rajčat do sklenice, aby mohla promlouvat i v zimě. Není to jen obyčejná omáčka. Slovo kečup, nebo kepuč – tak ho říkají malé děti – zní sice dětsky, ale domácí kečup je něco jiného. Není to jen červená hmota něčeho, co je sladké, pálivé a jednotné, jako kupovaný. Domácí kečup je lahodný, voňavý a sytě červený jako krev.

Obzvlášť, když do něj přidáme například česnek a bazalku nebo jiné koření, dostane chuť, která má tvář. Když si jednou uvaříte vlastní kečup, pochopíte, že to není žádná náhražka – je to něco, co bude ze sklenice mizet rychlostí blesku, protože vaše děti ho budou chtít ke všemu. A zralých rajčat nikdy nebude dost a budeme jen čekat, kdy se znovu urodí.

Recept na domácí kečup s česnekem a bazalkou

Ingredience potřebné na přípravu domácího kečupu

  • 2 kg řádně zralých rajčat
  • 5 velkých cibulí
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 lžičky sladké papriky (můžete namíchat s pálivou – volitelné)
  • 2 lžičky soli
  • 15 ks hřebíčku
  • 15 ks nového koření
  • 5 ks bobkového listu
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 8 stroužků česneku
  • 3 lžíce octa
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • bazalka

Postup přípravy kečupu

1. Omytá a rozkrájená rajčata na menší kousky dáme do většího hrnce a přidáme oloupanou a nakrájenou cibuli.

2. Poté přidá ostatní ingredience a přivedeme za míchání k varu. Vaříme 15 minut.

3. Směs rozmixujeme a propasírujeme přes sítko. Znovu vaříme cca 20 minut.

4. V průběhu vaření rozmícháme škrob ve lžíci vody a za stálého míchání ho přilijeme do směsi.

5. Vyvaříme přebytečnou vodu na námi požadovanou hustotu.

6. Úplně na konec přidáme najemno nasekanou čerstvou bazalku (cca 1 lžíci – dle chuti).

7. Ještě teplý kečup plníme do skleniček, uzavřeme a sterilizujeme 15 minut.

Obrázek receptu na Domácí kečup s česnekem a bazalkou - letní lahvička plná slunce, která chutná jako zahrada
Foto: Cooky.cz, Renata Malíková, Recept na Domácí kečup s česnekem a bazalkou – letní lahvička plná slunce, která chutná jako zahrada

Rady

Po vypnutí necháme volně vychladnout ve vodě v hrnci přikryté do druhé dne. Pak skladujeme v chladu a temnu.

Domácí tatarka s kyselou okurkou

Tajemství o Domácí tatarské omáčce, která ovládne Vaše chuťové pohárky

Obrázek receptu na Nadýchané langoše - z chudé pece na jarmarky

Nadýchané langoše – z chudé pece až na stánky jarmarků

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest