Nemáte domácí pekárnu a přesto byste si rádi pekli vlastní chleba? Proč ne, zvládnete to i bez ní. Stačí ten správný recept a na ten jste právě narazili. Domácí chléb se v českých domácnostech peče po staletí. Býval symbolem pohostinnosti. Dnes si sice můžete chléb koupit v každém obchodě, ale domácí pečení se vrací do módy, zejména proto, že lidé si přejí mít kontrolu nad tím, co jedí.

Chuť domácího chleba si můžete vyladit podle svého a po pár pokusech získáte pečivo, které chutná celé rodině. Víte přesně, jaké suroviny používáte a sáhnete vždy po těch kvalitních. Chléb se peče mnoha různými způsoby. V tomto receptu použijeme klasický kvásek z droždí. Chléb budeme péct ve větším pekáči nebo zapékací míse a první polovina pečení se odehraje s víkem. Pečení v zakryté nádobě zajistí díky vzniklé páře tu správnou křupavou kůrku, která na domácím chlebu nesmí chybět. Potřebujete jen pár základních surovin a věřte, že výsledek stojí za to!

Recept na domácí chléb z pekáče

Doba přípravy: 2 hodiny 15 minut

Co potřebujeme

  • 500 g hladké mouky (lze použít i špaldovou, chlebovou, žitnou nebo jejich mix)
  • ½ kostky droždí (nebo 1 balení sušeného droždí)
  • 1 lžička cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • celý kmín (dle chuti, obvykle 1–2 lžičky)
  • 1,5 hrnku vody

Postup přípravy domácího chleba z pekáče

1. V hrnku vlažné vody smícháme droždí s cukrem a necháme asi 10 minut stát na teplém místě. Tím vznikne kvásek.

2 .Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, kmín a kvásek. Přidáme ještě půl hrnku vlažné vody.

3. Vypracujeme hladké, pružné těsto. Pokud nemáte robot a budete hníst těsto ručně, je to o něco pracnější, ale i tak se dopracujete ke správnému výsledku. Je-li těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu mouky, avšak opatrně, z přemoučeného těsta by vznikl tuhý chléb. Proto nechte těsto klidně trochu lepivější.

4. Hotové těsto vrátíme do mísy, zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu v teple kynout.

5. Po hodině vyklopíme těsto na pracovní plochu, několikrát ještě přeložíme a vytvarujeme bochník.

6. Troubu rozehřejeme na 200 °C a necháme v ní rozpálit pekáč nebo zapékací mísu (trvá to asi 3 minuty).

7. Nahřátou nádobu opatrně vyjmeme z trouby, vložíme do ní bochník a zakryjeme poklicí.

8. Pečeme 30 minut zakryté poklicí a na dalších 20 minut pak poklici sundáme.

Tipy pro pečení domácího chleba

  • V některých receptech na chléb se dočtete, že do trouby máte vložit plecháček s vodou. Vodní pára vytváří to správné prostředí pro vznik křupavé kůrky. V tomto receptu tuto úlohu zastává pečení se zakrytým víkem.
  • Do chleba přidejte semínka podle vlastní chuti. Pokud použijete celozrnnou žitnou mouku a několik druhů semínek, získáte opravdu zdravý a výživný domácí chléb.
  • V obchodě můžete koupit žitnou mouku přímo pro pečení chleba.
  • Místo semínek do chleba můžete zakomponovat také smaženou cibulku, sušená rajčata nebo bylinky. Tyto přísady přidávejte v suchém stavu, například cibulku bez tuku nebo rajčata sušená, ne v oleji.
Obrázek receptu na Klasický bílý rohlík anebo ranní křupavec

Klasický bílý rohlík aneb ranní křupavec

Obrázek receptu na Domácí chléb z hladké a žitné mouky s kmínem

Domácí chléb z hladké a žitné mouky s kmínem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest