Záviny se u nás doma pekly běžně, zahrada byla plná jablek, hrušek, švestek, ořechů. Na podzim byla vždycky bohatá úroda a tak se vše sbíralo a některé odrůdy – ty zimní se odkládaly i na zimu. Prostorů na uložení bylo taky dost a tak se mohlo z čerstvého ovoce péct i v zimě.

Záviny neboli štrúdly se pekly z různých druhů těsta od listového, přes kynuté až po ty náročné tahané, ale to je povídání na zvláštní článek. Protože zrovna ty tahané byly tak náročné, že když je naše máma, která to uměla, připravovala, byl to pro nás velký zážitek. Až se jednou k ní odhodlám a vyzkouším to, určitě vám to zde nafotím a napíši recept i postup. Dnes si upečeme ten méně náročný štrúdl, i když pro někoho možná i kynuté těsto není úplně tou nejlehčí a nejjednodušší věcí, ale bát se nemusíte. Vcelku je to jednoduché.

Recept na domácí kynutý hruškovec

Ingredience potřebné na přípravu Závinu z kynutého těsta plněného hruškami

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 dcl oleje
  • 2 vejce
  • půl kostky droždí
  • 2 lžíce strouhanky nebo mletých piškotů
  • 6 zralých hrušek nastrouhaných nebo nakrájených
  • 2 lžíce cukru – dle sladkosti hrušek
  • 1 lžička skořice
  • ořechy, rozinky, rum – volitelné
  • moučkový cukr na posypání
  • vejce nebo máslo na potření závinu

Postup příprav hruškovce

Domácí kynutý hruškovec: závin z kynutého těsta plněný hruškami
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Domácí kynutý hruškovec: závin z kynutého těsta plněný hruškami

1. Ve vlažném mléku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek, co trvá asi 10 15 minut.

2. Do misky Dáme ostatní suroviny, přidáme hotový kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme kynout asi 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

3. Hrušky oloupeme a nastrouháme neb nakrájím na malé kousky, smícháme s cukrem, skořicí, strouhankou, případně ořechy, piškoty, nebo rozinky v rumu.

4. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dva obdélníky, které naplníme hruškovou náplní a srolujeme. Okraje dobře spojíme, aby náplň nevytekla.

5. Záviny potřeme rozšlehaným vejcem, nebo máslem, propícháme vidličkou a upečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodiny dozlatova.

6. Po upečení závin necháme vychladnout a poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na silnější plátky.

Domácí kynutý hruškovec: závin z kynutého těsta plněný hruškami
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Domácí kynutý hruškovec: závin z kynutého těsta plněný hruškami

Tipy

Do náplně můžete přidat lžičku perníkového koření kvůli více aromatické náplni.

Závin výborně chutná i s přídavkem tvarohu nebo máku do náplně.

Obrázek k receptu tvarohový závin z listového těsta

Milujete tvaroh? Upečte tvarohový závin z listového těsta: Bleskový moučník, který se hodí na každý den

Obrázek k cepertu na makový závin se štvěstkami

Makový závin z jogurtového těsta se švestkami

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest