Toto slané, křupavé a přitom jednoduché pečivo mám spojené s příjemným posezením s přáteli – ať už u piva, nebo jen tak při povídání. Tyčinky se u nás staly neodmyslitelnou součástí české pivní kultury a není divu. Mají ideální tvar akorát do ruky, jsou křupavé, někdy poloměkké, ochucené solí, sýrem, semínky nebo bylinkami, a skvěle se k pivu i vínu hodí. Jejich úkol je jednoduchý – dát si něco malého slaného k zakousnutí, co podpoří chuť a zároveň trochu zpomalí účinek alkoholu. A upřímně – jen máloco voní poctivěji než čerstvě upečené tyčinky z domácí trouby.

Ty kupované tyčinky mají sice výhodu v trvanlivosti, bývají balené, suché a tenké, posypané solí, kmínem, mákem nebo sezamem, ale domácí verze jim podle mě nemůže konkurovat. Já nejraději peču tyčinky z listového nebo tvarohového těsta, někdy i z bramborového či sýrového. Posypu je sýrem, sezamem, solí, lněným semínkem nebo kmínem, a když mám chuť experimentovat, přidám česnek, papriku nebo trochu chilli. Výsledek je vždycky stejný – tyčinky, které jsou vláčné i křupavé zároveň a mizí z plechu rychleji, než stihnou vychladnout.

Recept na domácí hospodské tyčinky

Ingredience potřebné k přípravě pivních tyček

  • 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžička cukru do kvásku
  • 1 žloutek
  • 150 g sádla
  • kostka droždí
  • sůl

Suroviny na pomazání a posypání

  • bílek
  • mák
  • čerstvě mletý pepř
  • sezamové semínko
  • kmín
  • hrubozrnná sůl

Postup přípravy tyčinek k pivu

1. Nejprve si zaděláme kynuté těsto, které necháme cca 1,5 hodiny kynout v teple a přikryté.

2. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejné části, na pomoučeném válu rozválíme na placku a krájíme tyčinky, které pár krát zatočíme a pokládáme na plech s pečícím papírem (někdo má k tomu speciální plech).

3. Před pečením tyčinky potřeme bílkem a posypeme nemletým mákem, pepřem, semínkem kmínem a solí, nebo tím, co máme rádi.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Necháme na mřížce zcela vychladnout.

Tipy

  • Chceme li tyčinky víc preclíkaté, pečeme je na slabší teplotě déle.
  • Čím budou tyčinky slabší, tím budou víc křupavější.
Obrázek k receptu na domácí churros

Tradiční churros se skořicovým cukrem a horkou čokoládou: Vyzkoušejte tradiční španělské tyčinky

Obrázek k receptu na pivní housky

Jemné a křupavé pivní housky s nivou podle Josefa Maršálka

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest