Toto slané, křupavé a přitom jednoduché pečivo mám spojené s příjemným posezením s přáteli – ať už u piva, nebo jen tak při povídání. Tyčinky se u nás staly neodmyslitelnou součástí české pivní kultury a není divu. Mají ideální tvar akorát do ruky, jsou křupavé, někdy poloměkké, ochucené solí, sýrem, semínky nebo bylinkami, a skvěle se k pivu i vínu hodí. Jejich úkol je jednoduchý – dát si něco malého slaného k zakousnutí, co podpoří chuť a zároveň trochu zpomalí účinek alkoholu. A upřímně – jen máloco voní poctivěji než čerstvě upečené tyčinky z domácí trouby.
Ty kupované tyčinky mají sice výhodu v trvanlivosti, bývají balené, suché a tenké, posypané solí, kmínem, mákem nebo sezamem, ale domácí verze jim podle mě nemůže konkurovat. Já nejraději peču tyčinky z listového nebo tvarohového těsta, někdy i z bramborového či sýrového. Posypu je sýrem, sezamem, solí, lněným semínkem nebo kmínem, a když mám chuť experimentovat, přidám česnek, papriku nebo trochu chilli. Výsledek je vždycky stejný – tyčinky, které jsou vláčné i křupavé zároveň a mizí z plechu rychleji, než stihnou vychladnout.
Recept na domácí hospodské tyčinky
Ingredience potřebné k přípravě pivních tyček
- 500 g mouky (250 g hladké a 250 g polohrubé)
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžička cukru do kvásku
- 1 žloutek
- 150 g sádla
- kostka droždí
- sůl
Suroviny na pomazání a posypání
- bílek
- mák
- čerstvě mletý pepř
- sezamové semínko
- kmín
- hrubozrnná sůl
Postup přípravy tyčinek k pivu
1. Nejprve si zaděláme kynuté těsto, které necháme cca 1,5 hodiny kynout v teple a přikryté.
2. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 stejné části, na pomoučeném válu rozválíme na placku a krájíme tyčinky, které pár krát zatočíme a pokládáme na plech s pečícím papírem (někdo má k tomu speciální plech).
3. Před pečením tyčinky potřeme bílkem a posypeme nemletým mákem, pepřem, semínkem kmínem a solí, nebo tím, co máme rádi.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova. Necháme na mřížce zcela vychladnout.
Tipy
- Chceme li tyčinky víc preclíkaté, pečeme je na slabší teplotě déle.
- Čím budou tyčinky slabší, tím budou víc křupavější.

Tradiční churros se skořicovým cukrem a horkou čokoládou: Vyzkoušejte tradiční španělské tyčinky

Jemné a křupavé pivní housky s nivou podle Josefa Maršálka
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková