Tento druh slaného pečiva miluji. Pekla je moje babička, moje mamka a od mého dětství jsem lepší nejedla. Nedávno jsem je na oslavu manželových narozenin vyzkoušela upéct sama, byl jich celý kotel a jen se po nich zaprášilo. Zelné placky se škvarkami neboli škvarkovníky se zelím, jak jim říkám já, je další variantou tohoto tradičního receptu. Já je peču také s bramborami, ale mohou se dělat také s uzeným masem nebo strouhaným sýrem.
Škvarkové placky se zelím se údajně kdysi dělávali v každé chalupě. Protože suroviny byly všude domácí a nebyl problém je upéct. Hlavně na podzim a v zimě, když měl každý doma ve sklepě svůj soudek s kysaným zelím a v komoře čerstvé škvarky ze zabíjačky. U nás to byl velký dřevěný sud se zelím, ve kterém jsem jako holka každý podzim, když se nakládalo, dupala. Ano, tlačilo se pořádně umytýma nohama, anebo v bílých nových holinkách. A domácí škvarky ze zabíjačky? Ty byly bezkonkurenční. Vyzkoušejte je s námi!
Recept na škvarkové placky se zelím: pečivo jako od babičky
Ingredience potřebné na přípravu zelných škvarkovníků
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky na podsypání
- 2 vejce + 1 vejce na potření
- 1/2 kostky droždí
- 150 g nasekaných škvarků
- 250 g kysaného odvodněného nakrájeného na drobno zelí
- 5 lžic smetany
- 6 lžic vlažného mléka + 1 lžička cukru na kvásek
- 1 vrchovatá lžička soli
- hrst nasekaných čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, pažitka a podobně)
- na posypání kmín, sezamová semínka, hrubozrnná sůl
Postup přípravy škvarkových placek
1. V misce rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka, rozmícháme a necháme v teple vzejít kvásek, asi 15 minut.
2. Mouku rozmícháme se solí, přidáme ostatní suroviny a promíchaný kvásek.
3. Vypracujeme těsto a přendáme ho na pomoučený vál.
4. Vyválíme asi 8 mm tlustou placku a skleničkou nebo vykrajovátkem o průměru asi 6 cm vykrajujeme kolečka, které pokládáme na plech s pečícím papírem.

Křupavé domácí rohlíčky plněné zelím: Křupavá lahůdka s tradicí
5. Na plechu je necháme cca čtvrť hodiny kynout, poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubozrnnou solí, nebo kmínem či sezamem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut, posledních 5 minut dopékáme na nejnižší teplotě nebo jen horkým vzduchem.
Dávkování
Z uvedeného množství by nám měly vyjít tři plechy po 12 kusech.
