Tento druh slaného pečiva miluji. Pekla je moje babička, moje mamka a od mého dětství jsem lepší nejedla. Nedávno jsem je na oslavu manželových narozenin vyzkoušela upéct sama, byl jich celý kotel a jen se po nich zaprášilo. Zelné placky se škvarkami neboli škvarkovníky se zelím, jak jim říkám já, je další variantou tohoto tradičního receptu. Já je peču také s bramborami, ale mohou se dělat také s uzeným masem nebo strouhaným sýrem.

Škvarkové placky se zelím se údajně kdysi dělávali v každé chalupě. Protože suroviny byly všude domácí a nebyl problém je upéct. Hlavně na podzim a v zimě, když měl každý doma ve sklepě svůj soudek s kysaným zelím a v komoře čerstvé škvarky ze zabíjačky. U nás to byl velký dřevěný sud se zelím, ve kterém jsem jako holka každý podzim, když se nakládalo, dupala. Ano, tlačilo se pořádně umytýma nohama, anebo v bílých nových holinkách. A domácí škvarky ze zabíjačky? Ty byly bezkonkurenční. Vyzkoušejte je s námi!

Recept na škvarkové placky se zelím: pečivo jako od babičky

Ingredience potřebné na přípravu zelných škvarkovníků

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky na podsypání
  • 2 vejce + 1 vejce na potření
  • 1/2 kostky droždí
  • 150 g nasekaných škvarků
  • 250 g kysaného odvodněného nakrájeného na drobno zelí
  • 5 lžic smetany
  • 6 lžic vlažného mléka + 1 lžička cukru na kvásek
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, pažitka a podobně)
  • na posypání kmín, sezamová semínka, hrubozrnná sůl

Postup přípravy škvarkových placek

1. V misce rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a vlažného mléka, rozmícháme a necháme v teple vzejít kvásek, asi 15 minut.

2. Mouku rozmícháme se solí, přidáme ostatní suroviny a promíchaný kvásek.

3. Vypracujeme těsto a přendáme ho na pomoučený vál.

Obrázek receptu na Škvarkovníky tentokrát se zelím nebo zelňáky se škvarkami?
Vypracujeme těsto a přendáme jej na pomoučený vál

4. Vyválíme asi 8 mm tlustou placku a skleničkou nebo vykrajovátkem o průměru asi 6 cm vykrajujeme kolečka, které pokládáme na plech s pečícím papírem.

Obrázek receptu na rohlíčky plněné zelím.

Křupavé domácí rohlíčky plněné zelím: Křupavá lahůdka s tradicí

5. Na plechu je necháme cca čtvrť hodiny kynout, poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubozrnnou solí, nebo kmínem či sezamem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 25 minut, posledních 5 minut dopékáme na nejnižší teplotě nebo jen horkým vzduchem.

Obrázek receptu na Škvarkovníky tentokrát se zelím nebo zelňáky se škvarkami?
Z vyválené placky vykrojíme kolečka, které necháme kynout.

Dávkování

Z uvedeného množství by nám měly vyjít tři plechy po 12 kusech.

Obrázek receptu na Škvarkový chléb, oblíbená pochoutka z dětství, na kterou se nezapomíná

Domácí škvarkový chléb: Oblíbená pochoutka z dětství, na kterou se nezapomíná

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest