To vám jednou bylo všude zavřeno a i naše večerka, která má vždycky aspoň něco, vyprodala dokonce i tousťák. Ale v lednici jsem našla droždí, a protože u nás doma hlasy volaly po toustech, rozhodla jsem se najít recept na domácí tousťák. Od té doby s kupovaným nesmím přes práh. Taky jste si na sebe už někdy ušili takový bič?
Toastový chléb se od jiného domácího kynutého pečiva liší hlavně svou sladkostí. Jemně nasládlá chuť je pro něj charakteristická. Pokud vyznáváte zdravou stravu, nahraďte ⅓ mouky špaldovou celozrnnou. Mně to doma prochází, vždycky totiž pohrozím, že jestli se to někomu nelíbí, může skočit do večerky a koupit si ten jejich 😀 Teoreticky vydrží tento chléb měkký až 5 dní, ale u nás se vždy dřív sní.
Recept na domácí toustový chléb
Doba přípravy: 2,5 hodiny
Co potřebujeme
- 7 g čerstvého droždí
- 7 g soli
- 230 g vody (vlažné, cca 30–35 °C)
- 420 g hladké mouky (ideálně 00 nebo pšeničné T530)
- 20 g cukru krupice
- 40 g změklého másla (plus trochu na vymazání formy)
- formu na biskupský chlebíček
Postup přípravy domácího toustového chleba
1. Na droždí nasypeme sůl a necháme ho roztéct.
2. Přidáme ostatní suroviny a ručně nebo robotem uhněteme těsto.
3. Těsto dáme kynout do tepla na 40 minut a poté ho přeložíme: vyndáme na pracovní desku, vytvoříme přibližně tvar obdélníku a přehneme levý okraj do středu, potom pravý, horní a nakonec spodní. Otočíme spojem dolů. Vznikne úhledný bochánek, který dáme na dalších 40 minut kynout.
4. Nakynuté těsto vyválíme na placku na délku formy a srolujeme jako roládu. Vložíme do formy vymazané máslem.
5. Ve formě necháme ještě dalších 40 minut kynout, těsto opět zdvojnásobí objem.
6. Pečeme v předehřáté troubě na spodním roštu při 180 °C po dobu 30–35 minut dozlatova.
TIP: Pro křupavou kůrčičku chléb před pečením postříkejte vodou nebo do trouby umístěte plecháček s vodou.
Domácí toastový chléb má stejné využití jako klasický
Domácí toustový chléb chutná skvěle v zapečených toustech, opečený v topinkovači a namazaný máslem a marmeládou, nebo jakkoli jinak, jak jste zvyklí si tousty připravit. Skvěle chutná k snídani, svačině i večeři.

Pro křupavý kmínový chléb nemusíte do pekárny, zvládnete ho upéct sami

Levná a rychlá pizza z toustového chleba: Pizza k večeři za 2 minuty
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková