Mít v komoře hotovou omáčku, kterou v případě potřeby můžete otevřít a použít na těstoviny, k rýži nebo masu, je k nezaplacení. Všichni známe situaci, kdy na dlouhé vyvařování není čas, nálada nebo energie. Vyplatí se na tyto momenty vzpomenout ve chvíli, kdy nějaký ten čas u plotny strávit můžete. A když si ho najdete v létě, v sezóně čerstvé zeleniny, která na zahrádce volá po sklizni, ušetříte kromě budoucího času také nějakou tu kačku. Spektrum možností využití omáčky je široké: sama o sobě výborně chutná na špagetách, těstovinách, s rýží a masem, nebo jako základ do zapékaných pokrmů, jako jsou lasagne.
Nejste-li zrovna hrdým majitelem plodící zahrady, nezoufejte. V sezóně se dá zelenina sehnat i od souseda, babičky nebo levněji pořídit v obchodě či na trhu. Omáčka, kterou vám za chvíli představím v receptu, se inspirovala hotovými omáčkami známé značky Uncle Ben’s, která u nás zažívala boom v 90. letech. Oproti původní omáčce z obchodu vidím výhodu této domácí verze kromě ceny také v tom, že si ji uděláte přesně podle svého. Zvolíte si zeleninu, koření i hustotu. A to vše navíc bez konzervantů, klidně z bio surovin, v echt domácí kvalitě, s láskou připravené. Pokud máte doma takovou vymazlenou zeleninovou omáčku, nemusíte se před kamarádkou červenat kvůli tomu, že svým dětem „jenom kydnete hotovou skleničku na špagety“. Tahle hotová omáčka je totiž opravdu poctivé domácí jídlo.
Recept na zeleninovou omáčku ve stylu „Uncle Benz“
Doba přípravy: 1 hodina 20 minut
Co potřebujeme
- 1 kg cukety (nebo patisonu) – nastrouhat nahrubo
- ½ kg zelené papriky – nakrájet
- ½ kg červené papriky – nakrájet
- ½ kg cibule – nakrájet (v poznámce doporučeno přidat i řapíkatý celer)
- 6 PL worcestrové omáčky
- 6 PL sójové omáčky
- 6 PL octa
- 1 PL soli
- 2 sklenice domácího sladkého kečupu (záleží na tom, jak máte velké, celkem cca 900 g)
- 1 sklenice domácího ostrého kečupu (cca 450 g)
- nebo použijte 2 klasické zavařovačky 0,7 l sladkého kečupu a přidejte pálivé papričky dle chuti.
- 7–8 sklenic o objemu 370 ml
Postup na přípravu zeleninové omáčky ve stylu „Uncle Benz“
1. Zeleninu nakrájíme na kostičky.
2. Na pánvi na oleji osmažíme cibuli, potom přidáme všechno ostatní a chvíli dusíme, aby zelenina změkla.
3. Na závěr dochutíme.
4. Sklenice dobře vymyjeme jarem a vypláchneme horkou vodou. Troubu rozehřejeme na 80–100 °C a vložíme do ní sklenice na plechu nebo mřížce na 15–20 minut. Víčka vyvaříme ve vodě po dobu 5 minut.
5. Dobře sterilizované sklenice naplníme směsí a 20 minut zavařujeme v hrnci s vodou.

Kuře na zelenině z vaší zahrádky: Francouzské poulet jardinière po česku chutná skvěle a zvládne ho každý
Na co si dát u omáčky pozor
- Hustotu si sice můžete přizpůsobit své chuti, ale ze zkušenosti mohu říct, že lepší je, když omáčka úplně neteče. Pokud se rozhodnete přidávat například cuketu, raději ji před použitím nasolte, nechte vypotit a vymačkejte, aby nepustila příliš vody.
- Zahustit omáčku lze rajčatovým protlakem nebo ji nechat zredukovat vařením bez pokličky.
- V omáčce se snoubí mnoho chutí a vyplatí se jí věnovat péči při dochucování. Doporučuji dochutit ji až na závěr, když se všechny suroviny společně uvaří a chutě propojí.
Tipy navíc
- Nemusíte se striktně držet zeleniny v návodu. Přidejte to, co máte po ruce – cuketu, žlutou dýni, mrkev, rajčata, atd.
- Místo ostrého kečupu lze přidat chilli nebo čerstvou chilli papričku. Případně můžete ostrou chuť zcela vynechat, obzvlášť, pokud plánujete omáčku servírovat dětem.
- Pro bezlepkovou variantu nahraďte sojovou omáčku omáčkou tamari.

Když v létě nevím co s rajčaty, nakládám je tímto způsobem! Díky nim bude každý salát chutnat 10x lépe

Boloňské lasagne se šťavnatým hovězím masem a sýrovou krustou: snadná rodinná večeře v italském duchu
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková