5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Domácí žloutkové věnečky s vanilkovým krémem a šlehačkou z mascarpone jsou dokonalým sladkým pokušením. Věnečky patří mezi klasické české cukrářské dezerty, které jsou velmi oblíbené. Jsou ideální na oslavy, sváteční příležitosti nebo jen tak k odpolednímu posezení s kávou. Tento recept kombinuje křehké těsto, jemný pudinkovo-máslový krém a bohatou šlehačku s mascarpone. Výsledkem jsou neodolatelné věnečky, které si zamiluje každý, kdo je ochutná.

Domácí věnečky jsou jedním z těch dezertů, které v sobě nesou kouzlo tradiční cukrařiny. Jejich příprava může působit složitě, ale s tímto podrobným receptem zjistíte, že to zvládnete i doma a výsledkem budete nadšeni. Věnečky jsou lehké, nadýchané a plné lahodných krémů, které si každý zamiluje. Každý upečený věneček naplňte vanilkovým krémem a šlehačkou z mascarpone a nakonec je přelijte citronovou polevou. Prohlédněte si celý recept níže a pokud rádi připravujete sladké recepty a hledáte nové inspirace nebo byste chtěli vaším receptem inspirovat ostatní, přidejte se do skupiny na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně.

Tipy na další vylepšení cukrářských věnečků:

  • Můžete experimentovat s různými druhy krémů. Místo pudinkovo-máslového krému vyzkoušejte například čokoládový, citronový nebo lehký tvarohový krém.
  • Věnečky můžete namáčet do čokoládové polevy nebo karamelu pro extra chuť a vizuální efekt.
  • Věnečky jsou nejlepší, když jsou čerstvě naplněné. Pokud je připravujete předem, skladujte je v chladničce a naplňte krémy až těsně před podáváním, aby zůstaly krásně křupavé.
Zdroj obrázku: Evelina, Věnečky a jejich pnění

Recept na domácí žloutkové věnečky s vanilkový krémem a šlehačkou z mascarpone

Autor receptu: Jana Duchoňová
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 16 porcí
Tyto domácí věnečky s pudinkovo-máslovým krémem a šlehačkou s mascarpone jsou nejen krásné na pohled, ale také neuvěřitelně chutné

Suroviny

Ingredience potřebné na přípravu těsta:

  • 300 mililitrů vody
  • 150 gramů másla
  • 200 gramů hladké mouky
  • špetka soli
  • 6 vajec

Ingredience potřebné na přípravu krému:

  • 750 mililitrů mléka
  • 1,5 kostky másla (povoleného)
  • 3 vanilkové pudinky
  • vanilkový cukr
  • rum (podle chuti)
  • cukr (podle chuti)

Ingredience potřebné na přípravu šlehačky:

  • 2 balení mascarpone
  • 2 smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky
  • moučkový cukr (podle chuti)

Ingredience potřebné na přípravu polevy:

  • citrónová šťáva, moučkový cukr, rum

Postup 

  • Začněte tím, že si připravíte potřebné ingredience a přivedete vodu se solí k varu. Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
    Ingredience na věnečky

    Zdroj obrázku: Evelina, Ingredience na těsto na věnečky

  • Poté přidejte mouku a míchejte, dokud směs nezačne tvořit bílý povlak na dně nádoby a všechny ingredience se dobře nepropojí.
  • Směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
  • Do zchladlé směsi postupně zašlehávejte vajíčka, dokud nezískáte hladké těsto.
    Odpalované těsto

    Zdroj obrázku: Evelina, Příprava těsta na věnečky

  • Pomocí cukrářského sáčku tvořte na plech vyložený pečicím papírem malé věnečky.
    Tvar

    Zdroj obrázku: Evelina, Příprava tvaru věnečků

  • Pečte v předehřáté troubě nejprve na 200 °C po dobu 15 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte do zlatova. Během pečení troubu neotevírejte.
    Tvarování věnečků

    Zdroj obrázku: Evelina, Těsto na plechu ve tvaru věnečků

  • Uvařte hustý pudink z mléka, cukru, vanilkového cukru, rumu a pudinkových prášků.
  • Nechte pudink vychladnout při pokojové teplotě, přikrytý fólií, aby se nevytvořil škraloup.
  • Do vychladlého pudinku zašlehejte změklé máslo, dokud nevznikne hladký krém.
    Krém

    Zdroj obrázku: Evelina, Krém na věnečky

  • Vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem.
  • V jiné misce vyšlehejte smetanu se ztužovačem.
  • Smíchejte vyšlehanou smetanu s mascarpone a moučkovým cukrem.
  • Smíchejte citrónovou šťávu, moučkový cukr a rum, dokud nevznikne hustší poleva.
  • Vychladlé věnečky rozkrojte na polovinu.
  • Spodní část věnečků naplňte pudinkovo-máslovým krémem.
    Plnění věnečků

    Zdroj obrázku: Evelina, Věnečky a jejich pnění

  • Na krém naneste šlehačku s mascarpone.
  • Přiklopte vrchní částí věnečku.
  • Nakonec věnečky přelijte připravenou polevou.
Uložit do Mé kuchařky
Cena: do 120 Kč
Chod: Dezert
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: mascarpone, odpalované těsto, smetana, věnečky, věnečky s citronovou polevou


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest