Domácí žloutkové věnečky s vanilkovým krémem a šlehačkou z mascarpone jsou dokonalým sladkým pokušením. Věnečky patří mezi klasické české cukrářské dezerty, které jsou velmi oblíbené. Jsou ideální na oslavy, sváteční příležitosti nebo jen tak k odpolednímu posezení s kávou. Tento recept kombinuje křehké těsto, jemný pudinkovo-máslový krém a bohatou šlehačku s mascarpone. Výsledkem jsou neodolatelné věnečky, které si zamiluje každý, kdo je ochutná.
Domácí věnečky jsou jedním z těch dezertů, které v sobě nesou kouzlo tradiční cukrařiny. Jejich příprava může působit složitě, ale s tímto podrobným receptem zjistíte, že to zvládnete i doma a výsledkem budete nadšeni. Věnečky jsou lehké, nadýchané a plné lahodných krémů, které si každý zamiluje. Každý upečený věneček naplňte vanilkovým krémem a šlehačkou z mascarpone a nakonec je přelijte citronovou polevou. Prohlédněte si celý recept níže a pokud rádi připravujete sladké recepty a hledáte nové inspirace nebo byste chtěli vaším receptem inspirovat ostatní, přidejte se do skupiny na Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně.
Tipy na další vylepšení cukrářských věnečků:
- Můžete experimentovat s různými druhy krémů. Místo pudinkovo-máslového krému vyzkoušejte například čokoládový, citronový nebo lehký tvarohový krém.
- Věnečky můžete namáčet do čokoládové polevy nebo karamelu pro extra chuť a vizuální efekt.
- Věnečky jsou nejlepší, když jsou čerstvě naplněné. Pokud je připravujete předem, skladujte je v chladničce a naplňte krémy až těsně před podáváním, aby zůstaly krásně křupavé.
Recept na domácí žloutkové věnečky s vanilkový krémem a šlehačkou z mascarpone
Suroviny
Ingredience potřebné na přípravu těsta:
- 300 mililitrů vody
- 150 gramů másla
- 200 gramů hladké mouky
- špetka soli
- 6 vajec
Ingredience potřebné na přípravu krému:
- 750 mililitrů mléka
- 1,5 kostky másla (povoleného)
- 3 vanilkové pudinky
- vanilkový cukr
- rum (podle chuti)
- cukr (podle chuti)
Ingredience potřebné na přípravu šlehačky:
- 2 balení mascarpone
- 2 smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky
- moučkový cukr (podle chuti)
Ingredience potřebné na přípravu polevy:
- citrónová šťáva, moučkový cukr, rum
Postup
- Začněte tím, že si připravíte potřebné ingredience a přivedete vodu se solí k varu. Přidejte máslo a míchejte, dokud se nerozpustí.
Ingredience na těsto na věnečky
- Poté přidejte mouku a míchejte, dokud směs nezačne tvořit bílý povlak na dně nádoby a všechny ingredience se dobře nepropojí.
- Směs nechte zchladnout na pokojovou teplotu.
- Do zchladlé směsi postupně zašlehávejte vajíčka, dokud nezískáte hladké těsto.
Příprava těsta na věnečky
- Pomocí cukrářského sáčku tvořte na plech vyložený pečicím papírem malé věnečky.
Příprava tvaru věnečků
- Pečte v předehřáté troubě nejprve na 200 °C po dobu 15 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a pečte do zlatova. Během pečení troubu neotevírejte.
Těsto na plechu ve tvaru věnečků
- Uvařte hustý pudink z mléka, cukru, vanilkového cukru, rumu a pudinkových prášků.
- Nechte pudink vychladnout při pokojové teplotě, přikrytý fólií, aby se nevytvořil škraloup.
- Do vychladlého pudinku zašlehejte změklé máslo, dokud nevznikne hladký krém.
Krém na věnečky
- Vyšlehejte mascarpone s moučkovým cukrem.
- V jiné misce vyšlehejte smetanu se ztužovačem.
- Smíchejte vyšlehanou smetanu s mascarpone a moučkovým cukrem.
- Smíchejte citrónovou šťávu, moučkový cukr a rum, dokud nevznikne hustší poleva.
- Vychladlé věnečky rozkrojte na polovinu.
- Spodní část věnečků naplňte pudinkovo-máslovým krémem.
Věnečky a jejich pnění
- Na krém naneste šlehačku s mascarpone.
- Přiklopte vrchní částí věnečku.
- Nakonec věnečky přelijte připravenou polevou.