Možná se toto jídlo tváří nenápadně, ale když se dobře připraví, umí pohladit žaludek i duši. Pokrm patří mezi klasiky české domácí kuchyně a nese v sobě stopy venkova, selských stolů ale i školních jídelen. Kořeny má toto jídlo v české a moravské domácí kuchyni, kde se hospodyňky naučily využívat dostupné a levné suroviny a vytěžit z nich maximum chutí.
Spojuje se s ním i spousty takových lehkých předpojatostí ohledně školní jídelny a podobně. Já osobně s tímto jídlem žádný problém nemám a ani jsem nikdy neměla. Mrkev byla vždy dostupná a levná zelenina, která se hojně pěstovala na zahradách a byla dobře skladovatelná. Vepřové dušené v mrkvi patří mezi takzvaná jednoduchá jídla s duší a i když není možná tak fotogenické jako jídla z moderní gastronomie, vyniká svou harmonii chutí. Sladká mrkev, šťavnaté vepřové maso, máslový základ, často s trochou vývaru a s pepřem tvoří jemně nasládlý hutný pokrm, který se krásně hodí k bramborám, knedlíku nebo k rýži.
Recept na dušené vepřové s mrkví a bramborem
Ingredience potřebné k přípravě nenápadného a přitom tak chutného jídla
- 600 g vepřového masa (plec, kýta, krkovička)
- 500 g mrkve
- ocet (dle chuti)
- cukr (dle chuti)
- _1 cibule
- 2 lžíce sádla
- sůl a pepř
- sladká paprika, gulášová paprika
- kmín
- česnek (dle chuti)
- 1 lžíce hladké mouky na zahuštění (volitelné)
- trochu vývaru nebo vody
- máslo na dochucení
- 1 malý rajčatový protlak
- 2 lžíce hořčice
Postup topové vepřové na mrkvi – přípravy masa
1. Vepřové maso nakrájíme na kostky, na pánvi osmažíme cibuli dosklovita, zaprášíme sladkou paprikou a přidáme maso, které osolíme a opepříme. Přidáme kmín, česnek, gulášovou papriku a restujeme. Podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme.
2. Ve vedlejším kastrolu si na tuku a cibulce orestujeme nakrájenou mrkev, poprášíme paprikou, přidáme ocet a cukr . Uděláme si máslovou jíšku. Mrkev zahustíme a necháme chvíli dusit.
3. Až maso změkne, přidáme rajčatový protlak a hořčici a ještě chvíli provaříme. V případě potřeby také zahustíme jíškou a dochutíme kořením, dle chuti solí a česnekem.
4. Servírujeme s vařeným bramborem a připravenou dušenou mrkví.
I přesto, že si z tohoto jídla někteří dělali hlavně ve školních jídelnách legraci, ti, co ho jedli doma od babičky ví, že může být opravdu výtečné.

Jemně dušené hovězí na mrkvi v bohaté omáčce: Tradiční recept, který pohladí chuťové buňky
