Velice zajímavý koláč dvou barev, hlavně na přípravu – je to docela zábava, plnit otvory a pak čekat na výsledek. Recepty na plněné koláče jsou hodně populární v Americe (tzv. “poke cakes”) a v zemích východní Evropy – obvykle bývají plněné hustým krémem nebo želatinou.

Tento konkrétní recept vychází z více různých kuchyní, inspiroval se ve více zemích a jeho hlavní předností je, že jej zvládnete bez problémů upéct doma. Nejenže díky dvěma barvám tento koláč dobře vypadá, hlavně také skvěle chutná!

Recept na Dvoubarevný koláč – snadný na přípravy a krásný na pohled

Ingredience na přípravu koláčového těsta

  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 200 g cukru krystal
  • 120 ml rostlinného oleje
  • 140 ml mléka
  • 280 g hladké mouky
  • 14 g prášku do pečiva

Ingredience na přípravu světlé náplně

  • 2 vejce
  • 90 g cukru krystal
  • 1 kávová lžička vanilkového cukru
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 600 ml mléka

Ingredience na přípravu čokoládové ganache

  • 50 g cukru krystal
  • 1 kávová lžička instantní kávy
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 200 ml mléka
  • 30 g másla
  • 100 g čokolády – jakékoliv, mléčná i hořká
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • 50 ml vody

Postup

1. V šlehači vyšleháme vejce s cukrem a solí do pěny, přidáváme olej, mléko a zamícháme mouku s práškem do pečiva.

2. Formu na pečení vymastíme rostlinným olejem a vylijeme připravené těsto. Pečeme při 180 stupních cca 30 minut. Upečený necháme vychladnout.

Hotové těsto vylijeme do vymazané formy.
Zdroj: AppetitlicherKuchen, Hotové těsto vylijeme do vymazané formy.

3. Uvaříme si světlý krém. Smícháme v kastrůlku vejce, cukry a kukuřičný škrob a pořádně rozmícháme, přilijeme mléko a uvaříme hustý pudink. Pudinky dáme do chladu a zcela vychladíme.

Uvaříme si hustý pudink.
Původ: AppetitlicherKuchen, Uvaříme si hustý pudink.

4. Do vychladlého korpusu uděláme otvory dle obrázku a cukrářským sáčkem naplníme vychlazeným pudinkem. Dezert odložíme do chladu.

Do vychladnutého korpusu uděláme otvory.
Zdroj: AppetitlicherKuchen, Do vychladnutého kurpusu uděláme otvory.
Otvory naplníme pudinkem za pomoci cukrářského sáčku.
Původ: AppetitlicherKuchen, Otvory naplníme pudinkem za pomoci cukrářského sáčku.

5. V misce si smícháme cukr, kávu, kakao a mléko a metličkou všechno rozmícháme, přidáme máslo a čokoládu a začneme za stálého míchání ohřívat, po rozpuštění všech ingrediencí odstavíme z ohně. V mističce si rozmícháme ve studené vodě škrob. Škrobovou směs vlijeme do ještě horké čokoládové a řádně rozmícháme. Vytvořené ganache vylijeme na vychlazený koláč a necháme opět chladit 2-3 hodiny. Nakonec posypeme strouhaným kokosem.

Dezert polijeme připraveným ganache.
Zdroj: AppetitlicherKuchen, Dezert polijeme připraveným ganache.
Po vychlazení posypeme kokosem.
Původ: AppetitlicherKuchen, Po vychlazení posypeme kokosem.

Dezert doporučuji nevyklepávat z formy, ale připravovat až do konce v pečící formě, aby si udržel svůj tvar.

Obrázek receptu na Rumovou buchtu Šalamounské řezy.

Rumová buchta Šalamounské řezy – moudrost v jednoduchosti

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest