Velice zajímavý koláč dvou barev, hlavně na přípravu – je to docela zábava, plnit otvory a pak čekat na výsledek. Recepty na plněné koláče jsou hodně populární v Americe (tzv. “poke cakes”) a v zemích východní Evropy – obvykle bývají plněné hustým krémem nebo želatinou.
Tento konkrétní recept vychází z více různých kuchyní, inspiroval se ve více zemích a jeho hlavní předností je, že jej zvládnete bez problémů upéct doma. Nejenže díky dvěma barvám tento koláč dobře vypadá, hlavně také skvěle chutná!
Recept na Dvoubarevný koláč – snadný na přípravy a krásný na pohled
Ingredience na přípravu koláčového těsta
- 3 vejce
- špetka soli
- 200 g cukru krystal
- 120 ml rostlinného oleje
- 140 ml mléka
- 280 g hladké mouky
- 14 g prášku do pečiva
Ingredience na přípravu světlé náplně
- 2 vejce
- 90 g cukru krystal
- 1 kávová lžička vanilkového cukru
- 45 g kukuřičného škrobu
- 600 ml mléka
Ingredience na přípravu čokoládové ganache
- 50 g cukru krystal
- 1 kávová lžička instantní kávy
- 1 polévková lžíce kakaa
- 200 ml mléka
- 30 g másla
- 100 g čokolády – jakékoliv, mléčná i hořká
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 50 ml vody
Postup
1. V šlehači vyšleháme vejce s cukrem a solí do pěny, přidáváme olej, mléko a zamícháme mouku s práškem do pečiva.
2. Formu na pečení vymastíme rostlinným olejem a vylijeme připravené těsto. Pečeme při 180 stupních cca 30 minut. Upečený necháme vychladnout.
3. Uvaříme si světlý krém. Smícháme v kastrůlku vejce, cukry a kukuřičný škrob a pořádně rozmícháme, přilijeme mléko a uvaříme hustý pudink. Pudinky dáme do chladu a zcela vychladíme.
4. Do vychladlého korpusu uděláme otvory dle obrázku a cukrářským sáčkem naplníme vychlazeným pudinkem. Dezert odložíme do chladu.
5. V misce si smícháme cukr, kávu, kakao a mléko a metličkou všechno rozmícháme, přidáme máslo a čokoládu a začneme za stálého míchání ohřívat, po rozpuštění všech ingrediencí odstavíme z ohně. V mističce si rozmícháme ve studené vodě škrob. Škrobovou směs vlijeme do ještě horké čokoládové a řádně rozmícháme. Vytvořené ganache vylijeme na vychlazený koláč a necháme opět chladit 2-3 hodiny. Nakonec posypeme strouhaným kokosem.
Dezert doporučuji nevyklepávat z formy, ale připravovat až do konce v pečící formě, aby si udržel svůj tvar.