Tento dort je ideální na chladné podzimní večery, kdy se chceme zabalit do teplé deky s šálkem horkého nápoje a užívat si uklidňující vůni skořice, zázvoru a muškátového oříšku. Co dělá tento cheesecake tak výjimečným, je nejen jeho krémová textura, ale také harmonické propojení chutí, které nás zavede rovnou do srdce podzimu.
Recept může vypadat trochu složitě, ale nebojte se! Krok za krokem vás provedu tímto procesem a uvidíte, že to zvládnete hravě. Je to perfektní způsob, jak přivítat podzim a také skvělý dezert pro rodinné setkání nebo posezení s přáteli.
TIP: dýně je skvělou sezónní surovinou, ze které připravíte mnoho sladkých i slaných receptů. Prohlédněte si naši velkou kuchařku plnou dýňových receptů.
Recept na dýňový cheesecake
Délka přípravy 40 minut, délka pečení 1 h 15 minut.
Ingredience pro přípravu
Korpus na cheesecake:
- 1/2 hrnku pekanových ořechů
- 14 grahamových sušenek
- 3 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku másla
- olej ve spreji
Náplň do dortu:
- 230 g tvarohu ve vaničce
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 4 vejce
- 430 g dýňového pyré
- 1/3 hrnku zakysané smetany
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého kardamomu
- karamelová poleva a šlehačka
Postup přípravy korpusu
1. Troubu si dáme předehřát na 180°C a formu si zabalíme zvenčí do 2 vrstev alobalu.
2. Vnitřek formy postříkáme olejem a v mixéru si rozmixujeme pekanové ořechy s grahamovými sušenkami.
3. K této směsi přidáme cukr, sůl a rozpuštěné máslo a vše dobře promícháme.
4. Tuto směs roztlačíme po dně a částečně po stranách formy.
5. Pečeme v předehřáté troubě 8 – 10 minut a necháme vychladnout na mřížce.
Příprava náplně
1. Ve velké míse vyšleháme tvaroh s cukry do nadýchané hmoty.
2. Nyní zašleháme postupně vejce, zapracujeme dýni, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt.
3. Nakonec zašleháme kukuřičný škrob, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek a kardamom.
4. Přivedeme k varu hrnec s vodou pro vodní lázeň a náplň nalejeme do upečeného korpusu.
5. Formu s cheesecakem položíme doprostřed velkého plechu a do něj nalejeme vroucí vodu. Voda by měla dosahovat do poloviny formy s dortem.
6. Cheesecake pečeme v předehřáté troubě 65 – 75 minut a po upečení jen mírně pootevřeme dvířka a necháme hodinu odpočívat.
7. Cheesecake vyjmeme z vodní lázně a položíme na mřížku. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.
8. Přikryjeme a dáme na 12 hodin do lednice.
9. Podáváme posypané pekanovými ořechy s karamelovou polevou a šlehačkou.
Proč tento cheesecake tak milujeme?
Spojuje v sobě totiž bohatost smetanového sýra a hřejivou chuť dýňového pyré s voňavým kořením. Když si ukrojíte první kousek, můžete cítit jemné tóny skořice a muškátového oříšku, které vás hned zahřejí. Tento cheesecake je výborným společníkem k odpolední kávě nebo čaji, a jeho příprava je krásným rituálem, který vám přinese radost a vůni podzimu do kuchyně.