Špagety s Boloňskou omáčkou čas od času uvaří asi každý. Jde o jednoduché jídlo s výraznou rajčatovou a bylinkovou chutí. Základ myšlenky tohoto pokrmu stojí na nenáročnosti a rychlosti přípravy. Celé jídlo uvaříte do 30 minut a večeře pro celou rodinu je hotová. Určitě si tento recept naplánujte během týdne, kdy vám nezbývá moc času na vyvařování složitých jídel. Ty si já osobně nechávám spíše na víkend. Tato verze receptu na boloňské špagety je trochu vylepšená oproti klasice, kterou najdete všude jinde. Využijeme vícero chutí, abychom z omáčky vytěžili maximum. Italská tradiční omáčka má dlouhou a bohatou historii a mnoho domorodých Italů bere tuto omáčku jako základ Italské gastronomie.

Tato verze není 100% autentická italská. Nepoužívám dva druhy mletého masa, pancettu ani mléko a nevařím ji tři hodiny. Je to rychlá večeře s výbornou chutí, která je hotová za chvíli. Můžete buď servírovat omáčku na těstoviny, nebo vše smíchat v pánvi. Nejprve orestujeme cibuli do změknutí, přidáme česnek a smažíme minutu. Poté přidáme jemně nakrájenou mrkev a houby a opět smažíme. Přidáme mleté hovězí maso a smažíme, dokud nezhnědne. Zalijeme půl sklenkou červeného vína a necháme odpařit na tři čtvrtiny. Přidáme rajčatový protlak, oregano, tymián, worcesterovou omáčku, rozdrobenou kostku bujónu, konzervovaná rajčata, špetku cukru a sůl s pepřem. Přivedeme k varu a poté necháme 15 minut dusit, zatímco vaříme špagety. Můžete je nahradit domácími těstovinami, které se k boloňské hodí naprosto perfektně. Tradiční boloňská často používá hovězí a vepřové mleté maso, pancettu a někdy i celer a mléko. Taková verze se také často vaří déle, aby se docílilo bohatší omáčky. Houby přidávám, protože je prostě miluji.

Recept na boloňské špagety za 30 minut

Délka přřípravy 5 minut, délka vaření 25 minut. 4 porce.

Obrázek receptu na nejlepší boloňské špagety.
Zdroj obrázku: Kitchen Sanctuary, Recept na nejlepší boloňské špagety.

Ingredience pro přípravu

  • 400 g – 450 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 3 hříbky nebo žampiony
  • 120 ml červeného vína
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 800 g drcených rajčat
  • 1/2 lžíce hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli a mletého černého pepře
  • 300 g špaget
  • jarní cibulka
  • strouhaný parmazán

Postup přípravy

1. V hlubší pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli do měkka.

Cibuli orestujeme do měkka.
Zdroj obrázku: Kitchen Sanctuary, Cibuli orestujeme do měkka.

2. Přidáme nasekaný česnek, minut restujeme a poté vložíme do pánve nakrájené houby a mrkev.

Přidáme nakrájenou mrkev a houby.
Zdroj obrázku: Kitchen Sanctuary, Přidáme nakrájenou mrkev a houby.

3. Restujeme další 3 minuty a nyní přidáme mleté maso, které tak 5 minut opékáme do znědnutí.

Orestujeme maso.
Zdroj obrázku: Kitchen Sanctuary, Orestujeme maso.

4. Během restování maso dobře rozdrobíme vařečkou na co nejjemnější kusy a poté přilejeme víno.

5. Přivedeme k varu a necháme tak 3 minuty bublat, dokud se víno mírně nezredukuje.

6. Nyní do pánve přidáme rajčatový protlak, worcesterskou omáčku, oregano, tymián hovězí bujón, drcená rajčata sůl, pepř a cukr.

7. Dobře promícháme a necháme tak 15 – 20 minut vařit do zhoustnutí.

Vaříme do zhoustnutí.
Zdroj obrázku: Kitchen Sanctuary, Vaříme do zhoustnutí.

8. Mezitím si přivedeme k varu dobře osolenou vodu na špagety a ty povaříme do stavu al dente.

9. Špagety scedíme, rozdělíme na 4 porce a naneseme na ně hotovou boloňskou omáčku.

10. Posypeme nastrouhaným parmazánem a nasekanou jarní cibulkou.

Boloňská omáčka a její původ

Přestože má boloňská omáčka kořeny v hlubokém středověku, první zmínky o dnešní podobě této omáčky pochází z 18. století. Tehdy se pravděpodobně připravovala jako ragú s dušeným masem bez těstovin. Teprve v roce 1982 byl autentický recept na boloňskou omáčku zapsán do italského národního kulinářského dědictví. Recept je dodnes uložený v Boloňské obchodní komoře.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest