Cibulačka byla původně vymyšlená jako jídlo pro chudé, protože cibule měli ve Francii všude dost. Osvědčila se také při léčbě kocoviny (asi jako my používáme česnečku) a nakonec se z ní stalo noblesní jídlo, které se podává i v drahých restauracích.

Při vaření cibulačky je nejdůležitější dobře připravit cibuli, aby získala krásně karamelizovanou chuť. To vyžaduje čas. Nejde na to jít moc zhurta, jinak by zhořkla, a tím celé jídlo přišlo vniveč. Proto pracujeme vždy na mírném až středním plameni. Veškeré víno necháváme odvařit, aby v polévce nezůstala jeho kyselost, jen šmrnc. Vývar použijeme silný, domácí, aby prohloubil chuť polévky. Dobře funguje hovězí, zeleninový i kuřecí vývar. A aby chuť cibulačky byla kompletní, dáme si k ní, jak jinak, než opečený toust, který upečeme v mikrovlnce sami. Máte se na co těšit!

Recept na francouzskou cibulačku

Doba přípravy: 1 hodiny 15 minut

Co potřebujeme

  • 3 ks bílé cibule
  • 2 ks červené cibule (cca 2 kusy)
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 750 ml – 1 l hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 2–3 lístky šalvěje (případně tymián nebo rozmarýn)
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce cukru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup přípravy francouzské cibulačky

1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka.

2. V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo, přisypeme cibuli a opékáme, než lehce změkne.

3. Přidáme bylinky, cukr a bobkový list a necháme zkaramelizovat. Podlijeme ⅓ vína a necháme na mírném plameni vyvařit. Jakmile se vypaří, opakujeme ještě dvakrát.

4. Jakmile se všechno víno vyvaří, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a ještě 15 minut vaříme.

Dejte pořádnou silnou cibulačku
Foto: cooky.cz, Cibulačka, francouzská

Recept na zapečený toust z mikrovlnné trouby

Doba přípravy: 15 minut

Co potřebujeme

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 3 lžíce mandlové mouky
  • špetka prášku do pečiva
  • sůl podle chuti
  • 50 g sýra (emmental, gruyère, comté – typické pro francouzskou variantu)

Postup přípravy zapečeného toustu

1. Všechny ingredience kromě sýra smícháme v hrnečku a dáme na 3 minuty na plný výkon do mikrovlnky.

2. Vyklepneme z hrnku a nakrájíme na kolečka. Vzniknou slibované tousty.

3. Vzniklé tousty opečeme krátce na másle nebo oleji na pánvi.

4. Položíme na plech vyložený pečicím papírem a posypeme nastrouhaným sýrem. 5 minut zapečeme v troubě na 200 °C.

Famózní polévka mrkvanka s kapáním

Nádherná mrkvanka s kapáním: Skromná polévka plná vůní a chutí

Recept k obrázku na hovězí vývar s domácím drobením

Hovězí vývar s domácím drobením a zeleninou: Náš oblíbený začátek oběda

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest