Cibulačka byla původně vymyšlená jako jídlo pro chudé, protože cibule měli ve Francii všude dost. Osvědčila se také při léčbě kocoviny (asi jako my používáme česnečku) a nakonec se z ní stalo noblesní jídlo, které se podává i v drahých restauracích.
Při vaření cibulačky je nejdůležitější dobře připravit cibuli, aby získala krásně karamelizovanou chuť. To vyžaduje čas. Nejde na to jít moc zhurta, jinak by zhořkla, a tím celé jídlo přišlo vniveč. Proto pracujeme vždy na mírném až středním plameni. Veškeré víno necháváme odvařit, aby v polévce nezůstala jeho kyselost, jen šmrnc. Vývar použijeme silný, domácí, aby prohloubil chuť polévky. Dobře funguje hovězí, zeleninový i kuřecí vývar. A aby chuť cibulačky byla kompletní, dáme si k ní, jak jinak, než opečený toust, který upečeme v mikrovlnce sami. Máte se na co těšit!
Recept na francouzskou cibulačku
Doba přípravy: 1 hodiny 15 minut
Co potřebujeme
- 3 ks bílé cibule
- 2 ks červené cibule (cca 2 kusy)
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 150 ml suchého bílého vína
- 750 ml – 1 l hovězího nebo kuřecího vývaru
- 2–3 lístky šalvěje (případně tymián nebo rozmarýn)
- 1 bobkový list
- 1 lžíce cukru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup přípravy francouzské cibulačky
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka.
2. V hrnci rozpustíme přepuštěné máslo, přisypeme cibuli a opékáme, než lehce změkne.
3. Přidáme bylinky, cukr a bobkový list a necháme zkaramelizovat. Podlijeme ⅓ vína a necháme na mírném plameni vyvařit. Jakmile se vypaří, opakujeme ještě dvakrát.
4. Jakmile se všechno víno vyvaří, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a ještě 15 minut vaříme.
Recept na zapečený toust z mikrovlnné trouby
Doba přípravy: 15 minut
Co potřebujeme
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- 3 lžíce mandlové mouky
- špetka prášku do pečiva
- sůl podle chuti
- 50 g sýra (emmental, gruyère, comté – typické pro francouzskou variantu)
Postup přípravy zapečeného toustu
1. Všechny ingredience kromě sýra smícháme v hrnečku a dáme na 3 minuty na plný výkon do mikrovlnky.
2. Vyklepneme z hrnku a nakrájíme na kolečka. Vzniknou slibované tousty.
3. Vzniklé tousty opečeme krátce na másle nebo oleji na pánvi.
4. Položíme na plech vyložený pečicím papírem a posypeme nastrouhaným sýrem. 5 minut zapečeme v troubě na 200 °C.

Nádherná mrkvanka s kapáním: Skromná polévka plná vůní a chutí
