Jestli jste někdy ochutnali pravý valašský frgál, zcela chápete moje nadšení pro tento recept. Frgály se tradičně pečou na Valašsku v době poutí, hodů nebo při svatbách z kynutého těsta a bohatě se zdobí tvarohem, mákem, povidly a marmeládou. Jenže ne pokaždé máte na kynuté těsto a tvarování frgálů čas nebo trpělivost. V takovém případě oceníte tuto jednodušší verzi frgálu na plech s práškem do pečiva. A věřte, že hosté se budou olizovat i tak 🙂

Kromě toho, že frgál na plech skvěle chutná, získal si mě i svou jednoduchostí a hrníčkovým zpracováním. Zbavíte se tak kynutí i vážení surovin. Obojí ušetří drahocenný čas. Věděli jste, že valašský frgál nese od roku 2013 ochranné zeměpisné označení EU? Tak pozor, tímto termínem raději neplýtvejte 🙂 A teď už se pustíme do jeho „plechové“ verze.

Recept na frgálovou buchtu na plech

Doba přípravy: 1 hodina

Co potřebujeme

Těsto:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 hrnky hladké mouky (nebo 1 hrnek hladké a 1 hrnek polohrubé)
  • 1 prášek do pečiva

Tvarohová náplň:

  • 2 balíčky tvarohu ve vaničce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink (prášek)

Další vrstvy:

  • Povidla nebo hustší marmeláda
  • Maková náplň (připravená nebo domácí)
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy valašského frgálu na plech jako buchty

1. V míse rozšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme mléko a olej.

2. Ve druhé míse promícháme mouku a prášek do pečiva a přisypeme k tekutým ingrediencím. Vypracujeme těsto.

3. Z tvarohu, mléka, cukrů a pudinku smícháme řidší náplň.

4. Na plech vyložený pečicím papírem nalijeme ⅔ těsta a rozprostřeme po celé ploše.

5. Na těsto rovnoměrně navrstvíme tvarohovou náplň.

6. Připravíme si dva sáčky (nejlépe cukrářské) s ustřiženou špičkou. Jeden naplníme povidly a druhý makovou náplní (recept níže).

7. Vezměte sáček s povidly a děláme silnější čáry přes kratší stranu plechu vedle sebe tak, aby mezi nimi zůstalo místo na makovou náplň. Mezery mezi povidly vyplníme mákem.

8. Všechny náplně přelijeme zbytkem těsta cik-cak, aby náplň vykukovala ven.

9. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut.

10. Po vychladnutí můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.

Obrázek receptu na Krásné koláče z frgálového těsta - slavnostní, vláčné a štědré

Koláč na valašskou svatbu: Frgálový koláč přetékající náplní

Jak na makovou náplň

Jestli nevíte, jak si poradit s makovou náplní, připravte ji podle tohoto léty prověřeného receptu.

Ingredience:

  • 200 g mletého máku
  • 200–250 ml mléka
  • 80–100 g cukru (krupicový nebo moučkový)
  • 1 vanilkový cukr
  • Volitelně: špetka mleté skořice, nastrouhaná citronová kůra, 1 lžíce povidel nebo medu, pár kapek rumu nebo vanilkového extraktu

Postup

1. Ohřejte mléko s oběma cukry.

2. Vsypte mák a za stálého míchání nechte náplň zhoustnout.

3. Přidejte libovolně povidla, skořici, citronovou kůru nebo rum.

4. Nechte vychladnout. Náplň tím ještě ztuhne, takže nevadí, když po odstavení z plotny bude trochu řidší.

TIPY k náplni:

  • Nepřebijte chuť máku velkým množstvím cukru.
  • Nejlépe vždy chutná čerstvě mletý mák.
  • Pro krémovější konzistenci vyměňte trochu mléka za smetanu nebo přidejte kousek másla.
Obrázek receptu na Koláče na způsob frgálů s různou náplní

Koláče na způsob frgálů s různou náplní, z frgálového těsta

Obrázek receptu na frgály.

Valašské Frgály připravované doma – tvarohové, povidlové, makové

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest