Jestli jste někdy ochutnali pravý valašský frgál, zcela chápete moje nadšení pro tento recept. Frgály se tradičně pečou na Valašsku v době poutí, hodů nebo při svatbách z kynutého těsta a bohatě se zdobí tvarohem, mákem, povidly a marmeládou. Jenže ne pokaždé máte na kynuté těsto a tvarování frgálů čas nebo trpělivost. V takovém případě oceníte tuto jednodušší verzi frgálu na plech s práškem do pečiva. A věřte, že hosté se budou olizovat i tak 🙂
Kromě toho, že frgál na plech skvěle chutná, získal si mě i svou jednoduchostí a hrníčkovým zpracováním. Zbavíte se tak kynutí i vážení surovin. Obojí ušetří drahocenný čas. Věděli jste, že valašský frgál nese od roku 2013 ochranné zeměpisné označení EU? Tak pozor, tímto termínem raději neplýtvejte 🙂 A teď už se pustíme do jeho „plechové“ verze.
Recept na frgálovou buchtu na plech
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
Těsto:
- 2 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku oleje
- 2 hrnky hladké mouky (nebo 1 hrnek hladké a 1 hrnek polohrubé)
- 1 prášek do pečiva
Tvarohová náplň:
- 2 balíčky tvarohu ve vaničce
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový pudink (prášek)
Další vrstvy:
- Povidla nebo hustší marmeláda
- Maková náplň (připravená nebo domácí)
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy valašského frgálu na plech jako buchty
1. V míse rozšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme mléko a olej.
2. Ve druhé míse promícháme mouku a prášek do pečiva a přisypeme k tekutým ingrediencím. Vypracujeme těsto.
3. Z tvarohu, mléka, cukrů a pudinku smícháme řidší náplň.
4. Na plech vyložený pečicím papírem nalijeme ⅔ těsta a rozprostřeme po celé ploše.
5. Na těsto rovnoměrně navrstvíme tvarohovou náplň.
6. Připravíme si dva sáčky (nejlépe cukrářské) s ustřiženou špičkou. Jeden naplníme povidly a druhý makovou náplní (recept níže).
7. Vezměte sáček s povidly a děláme silnější čáry přes kratší stranu plechu vedle sebe tak, aby mezi nimi zůstalo místo na makovou náplň. Mezery mezi povidly vyplníme mákem.
8. Všechny náplně přelijeme zbytkem těsta cik-cak, aby náplň vykukovala ven.
9. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut.
10. Po vychladnutí můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.

Koláč na valašskou svatbu: Frgálový koláč přetékající náplní
Jak na makovou náplň
Jestli nevíte, jak si poradit s makovou náplní, připravte ji podle tohoto léty prověřeného receptu.
Ingredience:
- 200 g mletého máku
- 200–250 ml mléka
- 80–100 g cukru (krupicový nebo moučkový)
- 1 vanilkový cukr
- Volitelně: špetka mleté skořice, nastrouhaná citronová kůra, 1 lžíce povidel nebo medu, pár kapek rumu nebo vanilkového extraktu
Postup
1. Ohřejte mléko s oběma cukry.
2. Vsypte mák a za stálého míchání nechte náplň zhoustnout.
3. Přidejte libovolně povidla, skořici, citronovou kůru nebo rum.
4. Nechte vychladnout. Náplň tím ještě ztuhne, takže nevadí, když po odstavení z plotny bude trochu řidší.
TIPY k náplni:
- Nepřebijte chuť máku velkým množstvím cukru.
- Nejlépe vždy chutná čerstvě mletý mák.
- Pro krémovější konzistenci vyměňte trochu mléka za smetanu nebo přidejte kousek másla.

Koláče na způsob frgálů s různou náplní, z frgálového těsta

Valašské Frgály připravované doma – tvarohové, povidlové, makové
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková