Možná tohle jídlo znáte jako golubce, holubce nebo sarma s mírnými obměnami. A možná jste o něm ještě nikdy neslyšeli. Jestli máte rádi mleté maso a zelí na tisíc způsobů, věnujte tomuto receptu rozhodně pozornost. Jeho kořeny lze vysledovat do polské, ukrajinské a východoevropské kuchyně. U nás doma ho vařím takhle, protože takhle nám to chutná.
Rýže se do pokrmu původně přidávala kvůli vzácnosti masa. Místo ní se někdy používala také pohanka. Do receptu patří, i když mleté maso je dnes daleko dostupnější. Neměla by být uvařená úplně, protože při tepelné úpravě závitků se ještě dovaří. Kdybyste ji rovnou do masa zamíchali vařenou, byla by z ní nakonec kaše. Nepřehánějte to se sosem při pečení, jinak se závitky budou spíš dusit než péct. A ještě jedno upozornění, než se pustíme do vaření: nepřevařte zelné listy, aby se netrhaly. Na balení musí mít dostatečnou pevnost, zároveň také ale pružnost, kterou získají právě při vaření.
Recept na zelné holubce
Doba přípravy: 2 hodiny
Co potřebujeme
- 1 hlávka bílého zelí (cca 1,2 kg)
- 1 velká cibule
- 150 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
- 1 konzerva vepřovky (cca 300 g)
- 300 g mletého masa (nejlépe směs vepřového a hovězího)
- 150 g rýže
- 1 sklenice zeleninového leča (cca 300 g) nebo 3 zelené kapie
- 3 lžíce oleje
- 2 malé rajčatové protlaky do směsi
- 2 malé rajčatové protlaky + 100–150 ml vody – na zálivku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 lžička soli (dle chuti)
- 1–2 stroužky česneku (pokud máte rádi, nemusí být)
Postup přípravy plněných holubců
1. Z hlávky zelí vyřízneme košťál a dáme vařit do většího hrnce. Jednotlivé listy se postupně odlupují, takže je odebíráme po krátkém povaření a osušíme. Tužší část (žebra) seřízneme, při balení by se lámala.
2. Rýži propláchneme a vaříme polovinu doby, než bychom vařili klasicky ke konzumaci.
3. Cibuli nakrájíme nadrobno a na troše oleje necháme zesklovatět. Přidáme na kostičky nakrájený uzený bůček nebo slaninu, vepřovou konzervu, lečo nebo papriky a chvíli restujeme.
4. Poté přidáme mleté maso a odstavíme z plotýnky. Vmícháme červenou papriku, osolíme a opepříme. Přidáme dva rajčatové protlaky a případně česnek.
5. Do směsi masa vmícháme rýži.
6. Z masové směsi vytvoříme válečky a zabalíme je vždy do dvou zelných listů.
7. Pekáč nebo zapékací mísu vyložíme zbylými listy zelí a na ně klademe závitky.

8. V misce smícháme rajčatové protlaky s trochou vody a olejem a závitky zalijeme.
9. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 40 minut.
S čím podávat holubky
Tradičně se podávají se zakysanou smetanou a chlebem. Klidně si k nim ale dejte třeba brambory a zeleninový salát. Díky slanině a celkově poctivému masovému základu chutnají perfektně s pivem.
Zapečené zelené závitky alias holubce na plechu vystlaném orestovaným kyselým zelím
Vyzkoušejte zelníčky: Zelné závitky plněné mletou vepřovou směsí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková