Klasická česká gulášovka je synonymem pro polévku české hospodské kuchyně. Recept dokonale kombinuje česnek, majoránku, bylinky a kmín. V neposlední řadě mleté maso, červená paprika a neodolatelná chuť všeho dohromady. Asi všichni víme, že ke gulášové polévce se nejvíce hodí čerstvý obyčejný chléb, který komfortně k polévce přikusujeme a užíváme se tohoto jídla. V poctivé gulášovce nesmí chybět nakrájené brambory, které polévku skvěle zahušťují. V české restauratérské gastronomii snad nenajdeme lidovou restauraci, kdy není gulášovka ve stálé nabídce. Skvěle totiž nejen zahřeje, ale také zasytí a často ji považujeme za hlavní chod, jelikož na další jídlo nám nezbyde místo.
Recept na gulášovou polévku
Délka přípravy 15 minut, délka vaření 30 minut. 4 porce.
Ingredience pro přípravu
- 300 g mletého hovězího masa
- 2 brambory
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce červené mleté papriky
- 1 lžíce majoránky
- 4 lžíce mouky
- 1,2 l hovězího vývaru
- 1/4 lžičky černého mletého pepře
- sůl
Postup přípravy
1. Nejdříve si oloupeme a nakrájíme cibuli a brambory a nasekáme česnek.
2. V hrnci si rozpustíme sádlo a přidáme cibuli, kterou orestujeme do hněda.
3. Dále k cibuli přisypeme kmín a přidáme hovězí mleté maso, které za stálého míchání rozdrobíme a orestujeme, aby maso pustilo šťávu.
4. K masu přidáme 4 lžíce mouky a na slabém plameni 1 minutu opékáme mouku s masem.
5. Poté k masu přidáme česnek, mletou červenou papriku a dobře promícháme.
6. Nyní začneme postupně přilévat hovězí vývar za stálého míchání metličkou a poté osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
7. Jakmile se polévka začne vařit, stáhneme plotnu na minimum a přidáme nakrájené brambory a majoránku.
8. Vaříme za občasného promíchání na mírném ohni 15 – 20 minut, hlavně aby byly měkké brambory.
9. Uvařenou polévku dosolíme a opepříme dle naší chuti. Podáváme s čerstvou petrželkou na povrchu.
Tipy ke gulášovce
Na gulášové hospodské polévce si pochutnáte jak na začátku obědového menu, tak k lehké teplé večeři.
V lednici vydrží až 4 dny.
Gulášová polévka má takovou zvláštní vlastnost. Druhý den po uvaření chutná mnohem lépe, nežli v den uvaření. Chutě se skvěle prolnou a usadí. Je tudíž o dost výraznější a autentičtější. Polévka je vydatná, hustá a nejlepší s chlebem.