Klasická česká gulášovka je synonymem pro polévku české hospodské kuchyně. Recept dokonale kombinuje česnek, majoránku, bylinky a kmín. V neposlední řadě mleté maso, červená paprika a neodolatelná chuť všeho dohromady. Asi všichni víme, že ke gulášové polévce se nejvíce hodí čerstvý obyčejný chléb, který komfortně k polévce přikusujeme a užíváme se tohoto jídla. V poctivé gulášovce nesmí chybět nakrájené brambory, které polévku skvěle zahušťují. V české restauratérské gastronomii snad nenajdeme lidovou restauraci, kdy není gulášovka ve stálé nabídce. Skvěle totiž nejen zahřeje, ale také zasytí a často ji považujeme za hlavní chod, jelikož na další jídlo nám nezbyde místo.

Recept na gulášovou polévku

Délka přípravy 15 minut, délka vaření 30 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 300 g mletého hovězího masa
  • 2 brambory
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce červené mleté papriky
  • 1 lžíce majoránky
  • 4 lžíce mouky
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 1/4 lžičky černého mletého pepře
  • sůl

Postup přípravy

1. Nejdříve si oloupeme a nakrájíme cibuli a brambory a nasekáme česnek.

2. V hrnci si rozpustíme sádlo a přidáme cibuli, kterou orestujeme do hněda.

Cibuli orestujeme do hněda.
Zdroj obrázku: Cook Like Czechs, Cibuli orestujeme do hněda.

3. Dále k cibuli přisypeme kmín a přidáme hovězí mleté maso, které za stálého míchání rozdrobíme a orestujeme, aby maso pustilo šťávu.

4. K masu přidáme 4 lžíce mouky a na slabém plameni 1 minutu opékáme mouku s masem.

Mleté maso orestujeme s moukou.
Zdroj obrázku: Cook Like Czechs, Mleté maso orestujeme s moukou.

5. Poté k masu přidáme česnek, mletou červenou papriku a dobře promícháme.

6. Nyní začneme postupně přilévat hovězí vývar za stálého míchání metličkou a poté osolíme, opepříme a přivedeme k varu.

7. Jakmile se polévka začne vařit, stáhneme plotnu na minimum a přidáme nakrájené brambory a majoránku.

Přidáme majoránku.
Zdroj obrázku: Cook Like Czechs, Přidáme majoránku.

8. Vaříme za občasného promíchání na mírném ohni 15 – 20 minut, hlavně aby byly měkké brambory.

9. Uvařenou polévku dosolíme a opepříme dle naší chuti. Podáváme s čerstvou petrželkou na povrchu.

Tipy ke gulášovce

Na gulášové hospodské polévce si pochutnáte jak na začátku obědového menu, tak k lehké teplé večeři.

V lednici vydrží až 4 dny.

Gulášová polévka má takovou zvláštní vlastnost. Druhý den po uvaření chutná mnohem lépe, nežli v den uvaření. Chutě se skvěle prolnou a usadí. Je tudíž o dost výraznější a autentičtější. Polévka je vydatná, hustá a nejlepší s chlebem.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest