Holubky, známé také jako plněné zelí, je tradiční a oblíbené jídlo a každý si jej připravuje tak nějak po svém. Já mám svůj vlastní recept, podle kterého jsem si dnes Holubky připravila – kombinuje jemné zelné listy plněné směsí mletého masa, rýže a koření, které se pečou nebo dusí v omáčce, dokud nejsou měkké a lahodné.
Nejraději mám na tomto receptu, kromě chutě, jednoduchost, která vychází z kombinace mletého masa, rýže a koření, pečlivě zabaleného do zelných listů. Příprava Holubek začíná důkladným vařením hlávkového zelí, které se poté rozdělí na jednotlivé listy vhodné k plnění. Náplň se skládá z mletého masa, předvařené rýže, cibule, česneku a koření, což vše dohromady vytvoří harmonickou směs, kterou zabalené listy obalí. Holubky se následně dusí nebo pečou v rajčatové omáčce, což jim dodává charakteristickou chuť a vůni. Často se používají i různé druhy koření, jako je černý pepř a paprika, které zvýrazňují chuť masa. Při přípravě omáčky se zakysaná smetana míchá s moukou a trochou tekutiny z pánve, což zabraňuje hrudkování a dodává omáčce jemnost. Holubky se vaří přibližně 30 minut, dokud zelné listy nejsou měkké a chutě se nádherně nespojí.
Recept na Holubky lze dále rozšířovat:
- Variace náplně: Můžete přidat i další ingredience, jako je mrkev, celer nebo houby, pro různé chuťové variace.
- Bezlepková verze: Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou mouku, kromě rýže lze použít i pohanku nebo quinou.
- Vegetariánská verze: Místo masa můžete použít směs vařených luštěnin nebo tofu.
Recept na Holubky – Plněný zelný list
Potřebné vybavení
- Miska
- Pánev
- Hrnec
Suroviny
- jedna hlávka zelí
- 2 lžíce oleje nebo sádla
- 1 cibule
- 3 lžíce mouky
- 1 nádoba zakysané smetany
- paprika
- 200 gramů mletého hovězího masa
- 1 lžička oleje
- rýže (půl šálku)
- voda (dvakrát více než rýže)
- 1 cibule
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- černý pepř
Postup
- Začněte vykrojením jádřince ze zelí.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – příprava hlávky zelí
- Nastrouhejte dvě cibule na ručním struhadle nebo kuchyňském robotu. Jednu cibuli použijete na náplň a druhou na omáčku.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – strouhání cibule
- Na troše oleje orestujte jednu cibuli, dokud nezměkne. Přidejte rýži a vodu v poměru 2 : 1 k množství rýže. Přikryjte a vařte, dokud není rýže téměř hotová.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – vaření rýže do náplně
- Dejte zelí do hrnce s horkou vodou a pomalu přiveďte k varu. Listy začnou opadávat.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – vaření zelných listů
- Opatrně odstraňujte listy, jakmile se oddělí, a odřízněte tužší části, aby byly listy pružné a vhodné k plnění. Uložte všechny listy.
- Nakrájejte tužší odříznuté kousky zelí na malé proužky.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – krájení tužších částí zelí
- Na oleji osmahněte druhou nastrouhanou cibuli spolu s paprikou. Přidejte vodu a přiveďte k varu.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – restování nakrájených kousků zelí
- Ve zakysané smetaně rozmíchejte 3 lžičky mouky.
- Odeberte malé množství tekutiny z pánve a vmíchejte ji do zakysané smetany, aby se zředila. Zředěnou smetanu vmíchejte do omáčky.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – přidání zakysané smetany
- Smíchejte mleté maso, vejce, mletý černý pepř, sůl a prolisovaný stroužek česneku. Přidejte uvařenou rýži a dobře promíchejte.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – příprava masové náplně
- Na každý zelní list položte asi lžičku náplně na jednu stranu.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – přidání náplně na zelný list
- Překlopte jednu stranu listu diagonálně, aby vznikl trychtýř, a zaviňte. Konce listu zastrčte dovnitř.
- Holubky vložte do omáčky a přikryjte pokličkou, aby se nerozpadly. Vařte asi 30 minut, dokud nejsou zelné listy měkké.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – vaření zelných závitků v omáčce
- Holubky můžete také vařit samostatně pro čistší vzhled.
Poznámky
- Pokud máte raději více masa v náplni, upravte množství rýže podle chuti.
- Pro zabránění hrudkování smetany vždy smíchejte s malým množstvím horké tekutiny před přidáním do omáčky.