Zatím nehodnoceno
Přejít na recept Tisknout recept

Holubky, známé také jako plněné zelí, je tradiční a oblíbené jídlo a každý si jej připravuje tak nějak po svém. Já mám svůj vlastní recept, podle kterého jsem si dnes Holubky připravila – kombinuje jemné zelné listy plněné směsí mletého masa, rýže a koření, které se pečou nebo dusí v omáčce, dokud nejsou měkké a lahodné.

Nejraději mám na tomto receptu, kromě chutě, jednoduchost, která vychází z kombinace mletého masa, rýže a koření, pečlivě zabaleného do zelných listů. Příprava Holubek začíná důkladným vařením hlávkového zelí, které se poté rozdělí na jednotlivé listy vhodné k plnění. Náplň se skládá z mletého masa, předvařené rýže, cibule, česneku a koření, což vše dohromady vytvoří harmonickou směs, kterou zabalené listy obalí. Holubky se následně dusí nebo pečou v rajčatové omáčce, což jim dodává charakteristickou chuť a vůni. Často se používají i různé druhy koření, jako je černý pepř a paprika, které zvýrazňují chuť masa. Při přípravě omáčky se zakysaná smetana míchá s moukou a trochou tekutiny z pánve, což zabraňuje hrudkování a dodává omáčce jemnost. Holubky se vaří přibližně 30 minut, dokud zelné listy nejsou měkké a chutě se nádherně nespojí.

Recept na Holubky lze dále rozšířovat:

  • Variace náplně: Můžete přidat i další ingredience, jako je mrkev, celer nebo houby, pro různé chuťové variace.
  • Bezlepková verze: Pro bezlepkovou variantu použijte bezlepkovou mouku, kromě rýže lze použít i pohanku nebo quinou.
  • Vegetariánská verze: Místo masa můžete použít směs vařených luštěnin nebo tofu.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – hotový zelný závitek

Recept na Holubky – Plněný zelný list

Autor receptu: Jana Duchoňová
Zatím nehodnoceno
Čas přípravy 20 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 40 minut
Porcí 4 porce
Plněné zelí (holubky) je výjimečným pokrmem, který spojuje tradiční chutě s bohatou výživnou hodnotou.

Potřebné vybavení

  • Miska
  • Pánev
  • Hrnec

Suroviny

  • jedna hlávka zelí
  • 2 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 cibule
  • 3 lžíce mouky
  • 1 nádoba zakysané smetany
  • paprika
  • 200 gramů mletého hovězího masa
  • 1 lžička oleje
  • rýže (půl šálku)
  • voda (dvakrát více než rýže)
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • černý pepř

Postup 

  • Začněte vykrojením jádřince ze zelí.
    Holubky – příprava hlávky zelí

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – příprava hlávky zelí

  • Nastrouhejte dvě cibule na ručním struhadle nebo kuchyňském robotu. Jednu cibuli použijete na náplň a druhou na omáčku.
    Holubky – strouhání cibule

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – strouhání cibule

  • Na troše oleje orestujte jednu cibuli, dokud nezměkne. Přidejte rýži a vodu v poměru 2 : 1 k množství rýže. Přikryjte a vařte, dokud není rýže téměř hotová.
    Holubky – vaření rýže do náplně

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – vaření rýže do náplně

  • Dejte zelí do hrnce s horkou vodou a pomalu přiveďte k varu. Listy začnou opadávat.
    Holubky – vaření zelných listů

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – vaření zelných listů

  • Opatrně odstraňujte listy, jakmile se oddělí, a odřízněte tužší části, aby byly listy pružné a vhodné k plnění. Uložte všechny listy.
  • Nakrájejte tužší odříznuté kousky zelí na malé proužky.
    Holubky – krájení tužších částí zelí

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – krájení tužších částí zelí

  • Na oleji osmahněte druhou nastrouhanou cibuli spolu s paprikou. Přidejte vodu a přiveďte k varu.
    Holubky – restování nakrájených kousků zelí

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – restování nakrájených kousků zelí

  • Ve zakysané smetaně rozmíchejte 3 lžičky mouky.
  • Odeberte malé množství tekutiny z pánve a vmíchejte ji do zakysané smetany, aby se zředila. Zředěnou smetanu vmíchejte do omáčky.
    Holubky – přidání zakysané smetany

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – přidání zakysané smetany

  • Smíchejte mleté maso, vejce, mletý černý pepř, sůl a prolisovaný stroužek česneku. Přidejte uvařenou rýži a dobře promíchejte.
    Holubky – příprava masové náplně

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – příprava masové náplně

  • Na každý zelní list položte asi lžičku náplně na jednu stranu.
    Holubky – přidání náplně na zelný list

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – přidání náplně na zelný list

  • Překlopte jednu stranu listu diagonálně, aby vznikl trychtýř, a zaviňte. Konce listu zastrčte dovnitř.
  • Holubky vložte do omáčky a přikryjte pokličkou, aby se nerozpadly. Vařte asi 30 minut, dokud nejsou zelné listy měkké.
    Holubky – vaření zelných závitků v omáčce

    Zdroj obrázku: slovakcooking, Holubky – vaření zelných závitků v omáčce

  • Holubky můžete také vařit samostatně pro čistší vzhled.
Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Pokud máte raději více masa v náplni, upravte množství rýže podle chuti.
  • Pro zabránění hrudkování smetany vždy smíchejte s malým množstvím horké tekutiny před přidáním do omáčky.
 
Cena: do 90 Kč
Chod: Hlavní jídlo
Kuchyně: Česká, Slovenská
Klíčové slovo: hlávkové zelí, holubky, mleté hovězí maso, Plněný zelný list, zakysaná smetana, zelné listy
Nejlepší recept roku


Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest