Možná to zní trochu netradičně, ale cuketové knedlíky jsem si opravdu oblíbila. A když je podávám s houbovou omáčkou, vznikne kombinace, která chutná skoro jako les a zahrada na jednom talíři. Voňavá, sametová omáčka z hub a k tomu lehké, vláčné knedlíky z cukety – to je pro mě dokonalé spojení.
Houbová omáčka patří k českým pokladům. Pamatuju si, že se u nás doma vařila odjakživa – někdy s bramborem, jindy s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. A když houby rostly po dešti, voněla jimi celá chalupa. Tu nezaměnitelnou vůni cítím i dnes, když sáhnu do mrazáku pro uložené houby. Stačí máslo, cibule, česnek a směs hub – a hned mám pocit, jako bych se prošla lesem.
Cuketové knedlíky jsou naopak takovým modernějším prvkem, který dodává tradiční kuchyni lehkost. Část pečiva nebo mouky nahradím čerstvou cuketou a vzniknou krásně nadýchané, vláčné knedlíčky. A musím říct, že se pokaždé divím, co všechno se dá z obyčejné cukety připravit. To, co ale na tomhle jídle miluju nejvíc, je jeho sezónnost – není přehnaně těžké, neplýtvá tukem ani masem, a přesto chutná domácky, sytě a opravdu lahodně.
Recept na houbovou omáčku s cuketovými knedlíky
Ingredience potřebné k přípravě houbové omáčky
Cuketové knedlíky
- 250 g cukety
- 250 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 3 rohlíky
- špetka soli
Houbová omáčka
- čerstvé nebo mražené houby (cca 500 g)
- 3 cibule
- tuk (máslo nebo olej)
- sůl, pepř
- sojová omáčka
- 1 Smetana ke šlehání
- voda+hladká mouka na zahuštění (volitelné, já vše zahušťuji přidáním ovesných vloček)
- citrónová šťáva
Postup přípravy knedlíků z cuket a omáčky z hub
1. Mladé cukety nastrouháme nahrubo a odvodníme na sítku a vyždímáme.
2. K cuketám do misky přidáme mouku, vejce a sůl a propracujeme. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené rohlíky.
3. Na pomoučeném válu formujeme šišky, které zabalíme do celofánu a vkládáme do vařící vody. Vaříme 20 minut. Během vaření otáčíme. Vyndáme z vody a necháme mírně vychladnout, zbavíme folie a krájíme.
4. Cibuli nakrájíme nadrobno, orestujeme na másle a přidáme houby. Přidáme sůl, pepř, sójovou omáčku a vše restujeme 20-30 minut, podle hub, zda jsou čerstvé nebo mražené.
5. Poté přidáme smetanu a dle potřeby zahustíme moukou. Necháme ještě povařit cca 20 minut na slabém ohni.
6. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou.
Tipy a rady
- Používáte li parní hrnec, knedlíky můžete udělat bez folie v hrnci, já v něm dělám všechny knedlíky.
- Nechcete li používat mouku na zahušťování omáčky, použijte za hrst ovesných vloček, používám do všech polévka a jídel, kde je potřeba zahuštění. Přidávám na začátku vaření, aby se rozvařily. Doporučuji!

Cuketovou směs: Dva recepty na zavařovanou cuketovou směs vhodnou na topinky i těstoviny, klasická a houbová varianta

Smetanová houbová omáčka s houskovým knedlíkem. Je tak dobrá, že není ani zapotřebí maso
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková