Představte si, že se vracíte z procházky lesem s košíkem plným čerstvých hub. Jak je nejlépe využít? Rozhodně neuděláte chybu, když je spojíte s jemnými plátky hovězí roštěné. Hovězí na houbách, to je poctivé jídlo s hlubokou chutí, které nás spolehlivě vrátí do dětství. Kdo by neměl rád omáčku plnou hub a měkkého, rozpadajícího se masa, které si říká o pořádnou porci houskového knedlíku.

Houby jsou v české kuchyni pevnou součástí, zvláště pak ty lesní. Nejenže dokáží skvěle obohatit chuť pokrmů, ale mají také zajímavou historii. Naši předci sbírali houby nejen jako vítaný doplněk stravy, ale věřilo se, že mají i léčivé účinky. Jsou bohaté na bílkoviny a vitamíny. Díky své jedinečné chuti, která se skvěle doplňuje s masem, se staly houby nedílnou součástí mnoha omáček a gulášů.

Recept na dušenou roštěnou s houbami

Doba přípravy 30 minut, doba vaření 30 minut, počet porcí 4.

Ingredience k přípravě

  • 500 gramů hovězí roštěné, nakrájené na plátky
  • 700 mililitrů hovězího vývaru
  • 350 gramů čerstvých lesních hub
  • 150 mililitrů suchého červeného vína
  • 100 gramů slaniny, nakrájené na kostičky
  • 100 mililitrů oleje
  • 30 gramů másla
  • 3 stroužky česneku
  • 3 bobkové listy
  • 2 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Postup přípravy hovězího na čerstvých houbách – třeba na hříbkách, jako zde

Obrázek k receptu na hovězí na houbách
Foto: Cooky.cz, recept na hovězí na houbách

1. Příprava tohoto jídla začíná u masa. Plátky hovězí roštěné důkladně naklepejte. Cílem je, aby maso bylo tenké, ale nerozpadalo se.

2. Poté je z obou stran osolte, opepřete a zlehka obalte v hladké mouce. Mouka se postará o to, aby se maso zatáhlo a zůstalo šťavnaté.

3. Na větší pánvi rozehřejte polovinu oleje a maso na něm zprudka opečte z obou stran do zlatova. Není potřeba ho propékat, jde jen o to vytvořit na povrchu pěknou kůrku.

4. Hotové plátky odložte stranou na talíř.

5. Nyní se připraví základ pro omáčku. Na stejnou pánev, na které jste opékali maso, přilijte zbytek oleje.

6. Přidejte nakrájenou slaninu a cibuli a restujte je na mírném ohni, dokud cibule nezezlátne a slanina se neopeče. Bude to trvat asi 5 až 7 minut.

Obrázek k receptu na hovězí na houbách
Foto: Cooky.cz, recept na hovězí na houbách

7. Poté přilijte červené víno a nechte ho asi 3 minuty probublávat. Tím se odpaří alkohol a zůstane jen hluboká vinná chuť.

8. Do pánve s cibulí a slaninou vložte zpět opečené maso. Vše zalijte hovězím vývarem a přidejte bobkové listy. Nyní je čas na dušení.

9. Pokud máte tlakový hrnec, přiklopte ho a duste 15 minut. Jestliže tlakový hrnec nemáte, použijte klasický hrnec s pokličkou a maso duste na mírném ohni asi 45 až 60 minut, dokud nezměkne.

10. Zatímco se maso dusí, připravte si houby. Očistěte je a pokrájejte na plátky nebo kostičky.

11. Na druhé pánvi rozehřejte máslo a houby na něm opečte. Houby ochuťte mletým kmínem, solí a pepřem. Jakmile se houby opečou, odložte je stranou.

12. Když je maso hotové, přidejte k němu opečené houby a utřený česnek. Důkladně promíchejte a nechte omáčku ještě 15 minut povařit, tentokrát již bez pokličky, aby se zredukovala a získala plnější chuť.

13. Během vaření se všechny chutě krásně propojí. Podávejte s houskovým knedlíkem nebo s bramborami.

Tipy redakce

  • Zahuštění omáčky pro dokonalejší konzistenci. Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká, můžete ji na závěr zahustit. Smíchejte jednu lžičku hladké mouky s trochou studené vody, vmíchejte do omáčky a krátce povařte. Můžete také použít jíšku, kterou připravíte z másla a mouky.
  • Chuť vína a hořčice pro vyváženost. Suché červené víno dodá omáčce hloubku a hořčice na závěr ji skvěle dochutí. Přidejte lžičku hořčice a nechte ji v omáčce rozpustit, získáte tak jemně pikantní a vyváženou chuť, která se skvěle doplňuje s houbami.
  • Volba masa pro delikátní výsledek. Kromě roštěné můžete použít i jiné druhy hovězího, například zadní nebo kližku. V tom případě je ale potřeba prodloužit dobu dušení, dokud maso nezměkne. Vždy dbejte na kvalitu masa.
  • Použijte čerstvé houby. Pro nejlepší chuť a vůni použijte čerstvé lesní houby, jako jsou hřiby, klouzky nebo kozáky. Pokud je nemáte, můžete použít i sušené, které předem namočíte v horké vodě. Vývar z namočených hub lze použít také do omáčky a posílit tak houbovou chuť.
  • Správná příloha pro plnohodnotné jídlo. K hovězímu na houbách se nejlépe hodí houskový nebo bramborový knedlík, který dokonale vsákne bohatou omáčku. Nic ale nezkazíte ani vařenými bramborami nebo rýží.
Obrázek receptu na Hovězí plátky na houbách s tarhoňou, vůně lesa na talíři

Hovězí na houbách s domácí tarhoňou: Vůně lesa na talíři

Obrázek receptu na steak z vepřové kotlety bez kosti.

Steak z vepřového kotletu bez kosti na rozmarýnu s brusinkami, lesními houbami, slaninou a vínem

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest