Když se spojí pomalu dušené hovězí maso s voňavými houbami a tarhoňou, vznikne jídlo, které vás okamžitě přenese do dětství nebo na výlet do lesa. Tahle kombinace není obyčejná, i když na první pohled možná působí skromně – houby omáčku krásně provoní a hovězí je díky pomalému dušení krásně měkké. Tarhoňa, drobná těstovina známá hlavně ze slovenské a maďarské kuchyně, je ideální přílohou, která do sebe nasaje omáčku a dává jídlu tu správnou sytost.
U nás doma to byl recept, který se vařil, když byla houbařská sezóna v plném proudu a vždycky se u stolu rychle zaprášilo. Hovězí na houbách s tarhoňou voní domovem, poctivou kuchyní a dává vzpomenout na staré časy, kdy se vařilo s láskou a klidem. Ideální jídlo po výletě, po práci i jen tak – když chcete pohladit bříško i duši.
Recept na Hovězí plátky na houbách s tarhoňou
Ingredience potřebné na hovězí na houbách
- 500 g hovězího masa (přední, loupaná plec anebo kýta)
- 3 velké cibule
- 3 lžíce oleje nebo sádla
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- sůl, pepř
- kmín, majoránka dle chutí
- 250 ml vývaru nebo vody
- 200 g čerstvých hub, nebo hrst sušených předem namočených hub
Jak se vaří tarhoňa
- 200 g tarhoni
- 1 lžíce másla nebo oleje
- 400 ml vývaru nebo vody
- sůl
Postup přípravy hovězího s tarhoňou
1. Na oleji nebo sádle restujeme drobně nakrájenou cibuli dlouho a pozvolna do zlatohněda. Přendáme do litinové zapékací pánve.
2. Orestujeme hovězí maso nakrájené na plátky z obou stran do zlatova, osolíme opepříme a přidáme k cibuli, dochutíme prolisovaným česnekem a paprikou. Podlijeme vodou a pečeme v troubě přikryté, než maso změkne (asi 1,5 hodiny). Kontrolujeme, v případě potřeby podlijeme vodou.
3. Když je maso měkké, vyndáme je z pánve, šťávu rozmixujeme ručním mixerem, přidáme namočené houby i s vodou, ve které byly namočené, přidáme kmín a majoránku, vrátíme maso do pánve a ještě půlhodiny odkryté v troubě pozvolna na středním ohni dopečeme.
4. Tarhoňu osmahneme na másle do světle hněda.
5. Zalijeme horkým vývarem, osolíme a vaříme na mírném ohni 10-15 minut, dokud nezměkne. Občas zamícháme.
Spojení chutě hub a zemitých tónů obilovin, když se tarhoňa skvěle spojí s omáčkou a nasákne její chutě, vytvoří chuťovou harmonii, kterou si prostě zamilujete.

Pomalu tažená vepřová kýta se žampiony a nakládanými hříbky – dvojitá dávka houbové nadílky

Tousty s dušenými liškami, anglickou slaninou a volským okem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková