Švestky a broskve dozrávají a to je skvělá volba pro přípravu jednoduché, ale vynikající jogurtové buchty se dvěma druhy ovoce, sypané voňavou drobenkou. Jogurt použitý v těstu zaručí vláčnost, aniž by bylo těžké a mastné. Ovoce dodá buchtě šťavnatost i barvu a právě kombinace sladkých broskví a mírně kyselých švestek vytvoří skvělý a vyvážený kontrast chutí.

Jogurtová buchta není žádnou novinkou – objevovala se už v domácích kuchyních 70. a 80. let, kdy se jogurt začal používat v pečení jako alternativa ke smetaně a mléku. Buchta je jednoduchá na přípravu a zároveň působí chutně i slavnostně. Je skvělá ke kávě, čaji nebo jen jako sladká tečka za obědem.

Recept na jogurtovou buchtu s ovocem

Ingredience potřebné k přípravě hrnkové jogurtové buchty s broskvemi a švestkami sypané drobenkou

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 200 ml mléka
  • broskve a švestky
  • sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
  • drobenka na posypání (200 g hrubé mouky, 100 g cukru krupice, 80 g másla)

Postup přípravy buchty

1. Smícháním všech surovin ušleháme těsto, které vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.

2. Tšsto poklademe na střídačku broskvemi a švestkami.

3. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů do růžova.

Buchtu podáváme jak mírně teplou, tak vychlazenou za studena, krájíme na čtverce a je vláčná díky jogurtu a ovoci i na druhý den.

Obrázek receptu na Nedělní chvilku s jabloní: buchtu z jogurtového těsta s jablky a drobenkou

Nadýchaná buchta z jogurtového těsta s jablky a drobenkou

Obrázek receptu na dezert Citrónovo-jogurtová bábovka – nadýchaná jako obláček

Citrónovo-jogurtová bábovka – nadýchaná jako obláček

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest