Kakao a třešně – to je dvojice, která je nesmrtelná. Kakao dezertu dodává výraznou, lehce nahořklou chuť, zatímco třešně přidávají nakyslou a svěží tóny, která se ke tmavému korpusu skvěle hodí. V receptu používám čerstvé, vypeckované třešně, ale pokud zvolíte kompotované, nezapomeňte je pečlivě nechat okapat, aby dezert nebyl zbytečně moc mokrý.
Vzhled hraje u tohoto dezertu významnou roli. Kontrast tmavého kakaového základu, bílého krému a sytě červených třešní vytváří nádhernou kombinaci. Nejdůležitějším aspektem dezertu je však reálná doba, za kterou ho zvládneme připravit. Do 15 minut máte hotovo!
Recept na rychlý kakaový dezert s krémem a třešněmi
Ingredience na těsto
- 120 g cukru
- 100 g mouky
- 20 g rostlinného oleje
- 4 vejce
- 25 g kakaa
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
Ovoce na dezert:
- 60 g cukru
- 300 g třešní
- 25 g kukuřičného škrobu
- 100 ml vody
Ingredience na krém:
- 100 g cukru
- 700 g smetany 33%
- 3 lžičky želatiny
- 60 ml vody
Ingredience navíc:
- 150 g čokolády
- 75 g másla

Třešňová polévka za studena – osvěžující specialita do horkých dní
Postup přípravy korpusu
1. Nejdříve si spolu ušleháme vejce, cukr a sůl do světlé pěny.
2. Samostatně smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva a tyto suché ingredience postupně zapracujeme do vaječné směsi – vypracujeme těsto.
3. Ještě přidáme olej a dobře promícháme.
4. Těsto nalejeme do plechu vyloženého pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 25 minut.
Příprava ovocné náplně
1. V pánvi zahříváme třešně s cukrem a jakmile pustí šťávu, přimícháme směs kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě.
2. Za stálého míchání vaříme ještě asi 3 minuty do zhoustnutí a poté směs přendáme do mísy.
3. Třešně nyní rozmixujeme tyčovým mixérem a potom přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice.
Krém a dokončení
1. Hotový korpus rozpůlíme na 2 pláty a 1 z nich položíme na servírovací tác.
2. Želatinu si rozmícháme ve vodě a samostatně si vyšleháme smetanu s cukrem.
3. Do šlehačky zamícháme želatinu a hotový krém rovnoměrně naneseme na připravený plát korpusu.
4. Pomoci cukrářského sáčku nyní na krém naneseme vychlazený třešňový džem a mírně do něj zapracujeme špejlí.

Tradiční závin ve čtyřech podobách – makový, ořechový, jablečný a višňový
5. Naneseme další vrstvu krému, uhladíme a opět ozdobíme třešňovou náplní.
6. Na vrch položíme druhý plát korpusu a dáme na 4 hodiny do lednice.
7. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem a vytvoříme polevu.
8. Vychlazený dort naporcujeme a následně polejeme polevou.
Luxus na talíři během pár minut
Dobrota po obědě nebo dort k výročí či narozeninám? Je to jedno, důležitá je nezaměnitelná chuť, kterou si budete dlouho pamatovat. Dezert je vynikající k šálku hořké kávy a u dětí si rozumí i se sklenicí čerstvého mléka. Uvidíte, že se budou všichni oblizovat!
