Perník patří mezi nejoblíbenější moučník, a to nejen mezi dětmi. Potěší i maminky, protože se dá upéct velmi rychle, snadno a k odměřování si vystačí s hrnkem. Žádné složitosti, skvělý perník upeče i naprostý začátečník, i děti, které se na něj budou možná těšit ještě víc, když samy přiloží ruku k dílu. Jen se smiřte s tím, že ne všechna mouka skončí hned na první pokus v míse.

Co ovšem dodá perníku nezaměnitelné kouzlo, je citronová poleva. Ano, i ta se dělá z poměrně velkého množství cukru, ovšem citronovou svěžest nezapře. Na sladkém perníku velmi působivě kontrastuje se skořicí a dalším kořením, které naopak navozuje hřejivý pocit. Jestli jste perník ještě nikdy citronovou polevou neozdobili, rozhodně to zkuste. K pečení ještě jedno upozornění: Perník nenechte v troubě déle, než je nutné. To prozradí špejlový test. Jakmile se těsto už nelepí, hned ho vyndejte, jinak se vysuší a ztratí vláčnost.

Recept na perník s citronovou polevou

Doba přípravy: 55 minut

Co potřebujeme

Na těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek cukru krupice
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 polévková lžíce medu nebo rybízové marmelády (cca 25 g) — volitelné

Na citronovou polevu:

  • šťáva ze 2 citronů
  • 200 g moučkového cukru
  • strouhaný kokos na posypání (cca 2 lžíce)

Postup přípravy perníku s citronovou polevou

Perník, když se zalije citronovou polevou, je nejlepší.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na perník s citronovou polevou

1. V jedné míse smícháme tekuté ingredience a ve druhé suché.

2. Sypkou směs potom nasypeme k tekuté a promícháme (ne moc dlouho, jen aby se vše spojilo. Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem nebo olejem a vysypaný hrubou moukou.

3. Troubu rozehřejeme na 180 °C, a dáme do ní perník péct na 20 minut.

4. Moučkový cukr prosejeme přes jemné sítko a smícháme se šťávou z citronů.

5. Polevu na perník rozetřeme až po vychladnutí. Nakonec posypeme strouhaným kokosem.

Perník, když se zalije citronovou polevou, je nejlepší.
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na perník s citronovou polevou

Plnit perník nebo ne?

Proč by ne? Když to máte rádi. Můžete perník nechat zchladnout a podélně ho rozříznout. Já si ho předem ještě rozdělím na poloviny, aby se nezlámal. Plním marmeládou, moje maminka ho plnila hustým, vanilkovým pudinkem.

TIP: Část mouky můžete nahradit celozrnnou nebo žitnou moukou, rázem získáte mnohem zdravější verzi perníku.

Obrázek receptu na vídeňský perník.

Vídeňský perník s makovou náplní a citronovou polevou

Obrázek receptu na Vláčný jablkový perník - buchtu na všední den

Perníková buchta s jablky podle hrnečků

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest