Vývarů je velká spousta, ještě větší je množství jednotlivých receptur. Každý si ho doma připravuje po svém. My si připravíme úžasný vývar z kuřecích stehen s knedlíčky a vařenou zeleninou. Každý ví, že kuřecí vývar je tou nejlepší polévkou v případě nachlazení nebo získávání imunity během chladných a deštivých dní. Zároveň je vývar oblíbený jakožto součást nedělního stolování. Tento recept však trochu upravíme, polévku uvaříme bez nudliček, stačí, aby jste dodrželi postup přípravy.

Recept na kuřecí vývar s knedlíčky

Ingredience pro přípravu

  • 600 g kuřecích stehen
  • 3 litry vody
  • 1 celer
  • 1 petržel
  • 3 mrkve
  • 1 pórek
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 200 ml mléka
  • 1 suchá houska
  • 80 g strouhanky
  • 1 vejce
  • čerstvá petrželka
  • sůl a pepř

Postup přípravy

1. Nejdříve si omyjeme maso a ve velkém hrnci ho zalejeme vodou.

2. Hrnec s masem dáme vařit a jakmile se objeví bílá pěna, tak ji odstraníme.

3. Mezitím si oloupeme, omyjeme a na malá kolečka nakrájíme mrkve a petržel. Celer nakrájíme na čtvrtky.

4. Zeleninu přidáme k vařícímu se masu.

5. Bílou část pórku omyjeme a nakrájíme na nudličky. Přidáme také do hrnce.

6. Vše v hrnci osolíme, opepříme, přidáme nové koření a bobkový list.

7. Po uvaření maso vyjmeme a vývar vaříme 1,5 hodiny.

8. Během vaření vývar si oddělíme maso na stehnech od kostí.

9. Suchou housku namočíme do mléka, vymačkáme přebytečné mléko a natrháme ji k masu.

10. K masu a housce přidáme strouhanku, sůl, pepř a nasekanou petrželku.

11. Přidáme vejce a pořádně promícháme, aby nám vznikla jednotná hmota.

12. Z hmoty vytvarujeme kuličky cca o průměru 2 cm.

13. Do čistého hrnce dáme osolenou vodu a přivedeme k varu.

14. Kuličky vaříme ve vroucí vodě asi 3 minuty.

15. Hotový vývar podáváme s masovými kuličkami.

Masové kuličky.
Zdroj obrázku: smakosze, Masové kuličky.

Historie kuřecího vývaru

Konkrétně kuřecí vývar se pyšní bohatou historií, která sahá tisíce let zpět. Když pomineme Mezopotámii, starověké Řecko a Řím, odkud pochází spousta důkazů o tom, že tyto národy měly své vlastní recepty na vývary, přesuneme se do středověku. Ve středověké Evropě by vývar velmi důležitým zdrojem výživy. Už tehdy se používal také jako základ pro různé omáčky a polévky. Již na přelomu 17. a 18. století byly prokázány jeho léčivé účinky.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest