Jednoduchá jídla, která dáte společně do pekáče a když je vyndáte, máte hotovo, se hodí na dny, kdy nemáte čas na složité vaření. Kuřecí maso a rýže k sobě velmi dobře pasují, a tím, že rýži pečete s masem, dostane mnohem lepší a bohatší chuť, než když ji uvaříte jen ve vodě. Zelenina dodá další chuťový rozměr, a vše dohromady funguje opravdu skvěle.

Místo vody lze podlít rýži vývarem a tím chuť ještě prohloubit. Osobně nejraději používám jasmínovou rýži nebo rýži basmati, obě mají lehce oříškovou chuť, a s kuřetem dobře ladí. Pro ideální konzistenci rýže je důležité ji na začátku orestovat na oleji. Zesklovatí a lépe se pak sype. I s kořením si můžete vyhrát a použít třeba kari nebo garam masalu.

Recept na kuřecí paličky s rýží a zeleninou z jednoho pekáče – taková česká paella

Doba přípravy: 1 hodina 15 minut

Co potřebujeme

  • 8 ks kuřecích paliček
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo kousek másla (cca 30 g)
  • 1 hrnek rýže (basmati, jasmínová, dlouhozrnná)
  • 1,52 hrnky vody
  • 2 střední rajčata
  • 150 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • Sůl dle chuti (cca 1–2 lžičky)
  • 1 lžička koření na kuře (např. paprika, tymián, česnek, pepř, rozmarýn)
  • 100 ml vody na podlití masa
  • 20 g másla,

Postup přípravy kuřecích paliček s rýží a zeleninou z jednoho pekáče

1. Kuřecí paličky omyjeme a očistíme. Osolíme a posypeme kořením na kuře.

2. Na dno pekáče dáme cibuli nakrájenou na proužky a česnek nakrájený na kolečka. Navrch položíme maso, trochu podlijeme, a na každou paličku položíme menší plátek másla (pro kůrčičku).

3. Maso dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 20 minut.

Obrázek k receptu na kuřecí paličky s rýží z jednoho pekáče
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na kuřecí paličky s rýží z jednoho pekáče

4. Mezitím připravíme rýži: v hrnci rozpálíme na středním plameni olej, nasypeme propláchnutou a okapanou rýži a lehce osmažíme. Podlijeme vodou (basmati a jasmínovou stačí v poměru 1:1,5, dlouhozrnnou 1:2) a přidáme zeleninu a kurkumu.

5. Maso vyndáme z pekáče, nalijeme tam rýži a promícháme s česnekem a cibulí. Vrátíme maso, zakryjeme alobalem a opět dáme péct do trouby.

6. Pečeme asi 25–30 minut, do změknutí rýže. Před uplynutím doby zkontrolujeme, jestli má rýže dost vody, a případně dolijeme, ale ne moc, aby se mohla všechna vstřebat.

Musí to být paličky?

Ne, nemusí. Klidně použijte celé čtvrtky – pak ale doporučuji předpéct alespoň 30 minut, nebo prsa, u těch zase pečení můžete o něco zkrátit.

Obrázek k receptu na kuře na zelí na plechu a brambor

Pečené kuře na zelí: Pěkně vypečený oběd nebo večeře z jednoho plechu

Recept na pečenou krkovici

Pečená Krkovice na cibuli se sýrem v jednom pekáči, božská chuť pečeného masa

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest