Jednoduchá jídla, která dáte společně do pekáče a když je vyndáte, máte hotovo, se hodí na dny, kdy nemáte čas na složité vaření. Kuřecí maso a rýže k sobě velmi dobře pasují, a tím, že rýži pečete s masem, dostane mnohem lepší a bohatší chuť, než když ji uvaříte jen ve vodě. Zelenina dodá další chuťový rozměr, a vše dohromady funguje opravdu skvěle.
Místo vody lze podlít rýži vývarem a tím chuť ještě prohloubit. Osobně nejraději používám jasmínovou rýži nebo rýži basmati, obě mají lehce oříškovou chuť, a s kuřetem dobře ladí. Pro ideální konzistenci rýže je důležité ji na začátku orestovat na oleji. Zesklovatí a lépe se pak sype. I s kořením si můžete vyhrát a použít třeba kari nebo garam masalu.
Recept na kuřecí paličky s rýží a zeleninou z jednoho pekáče – taková česká paella
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
Co potřebujeme
- 8 ks kuřecích paliček
- 2 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje nebo kousek másla (cca 30 g)
- 1 hrnek rýže (basmati, jasmínová, dlouhozrnná)
- 1,5–2 hrnky vody
- 2 střední rajčata
- 150 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených)
- 1/2 lžičky kurkumy
- Sůl dle chuti (cca 1–2 lžičky)
- 1 lžička koření na kuře (např. paprika, tymián, česnek, pepř, rozmarýn)
- 100 ml vody na podlití masa
- 20 g másla,
Postup přípravy kuřecích paliček s rýží a zeleninou z jednoho pekáče
1. Kuřecí paličky omyjeme a očistíme. Osolíme a posypeme kořením na kuře.
2. Na dno pekáče dáme cibuli nakrájenou na proužky a česnek nakrájený na kolečka. Navrch položíme maso, trochu podlijeme, a na každou paličku položíme menší plátek másla (pro kůrčičku).
3. Maso dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme 20 minut.

4. Mezitím připravíme rýži: v hrnci rozpálíme na středním plameni olej, nasypeme propláchnutou a okapanou rýži a lehce osmažíme. Podlijeme vodou (basmati a jasmínovou stačí v poměru 1:1,5, dlouhozrnnou 1:2) a přidáme zeleninu a kurkumu.
5. Maso vyndáme z pekáče, nalijeme tam rýži a promícháme s česnekem a cibulí. Vrátíme maso, zakryjeme alobalem a opět dáme péct do trouby.
6. Pečeme asi 25–30 minut, do změknutí rýže. Před uplynutím doby zkontrolujeme, jestli má rýže dost vody, a případně dolijeme, ale ne moc, aby se mohla všechna vstřebat.
Musí to být paličky?
Ne, nemusí. Klidně použijte celé čtvrtky – pak ale doporučuji předpéct alespoň 30 minut, nebo prsa, u těch zase pečení můžete o něco zkrátit.
Pečené kuře na zelí: Pěkně vypečený oběd nebo večeře z jednoho plechu