Tohle jídlo mám moc ráda, protože je krásným kompromisem mezi jemnou smetanovou chutí a pikantními tóny, které dokážou probudit chuťové buňky. Kuřecí prsa jsou hotová raz dva, zůstávají šťavnatá a omáčka se dá připravit na různé způsoby – nejčastěji ze smetany, rajčatového protlaku nebo vývaru, s česnekem, cibulí, paprikou nebo trochou chilli.
Někdy k masu při restování přidávám i žampiony nebo papriku, podle toho, co mám zrovna doma. Když mám chuť na něco voňavějšího, udělám orientální verzi s kokosovým mlékem a kari kořením. Francouzský způsob zase sází na bílé víno, estragon a dijonskou hořčici – a pokaždé to má své kouzlo. Podávám ho nejčastěji s rýží nebo bramborovou kaší, ale výborně chutná i s těstovinami, kuskusem, bulgurem nebo jen s miskou čerstvého zeleninového salátu.
Recept na kuřecí prsa v omáčce
Ingredience na přípravu lehké, krémové, jemně pikantní omáčky s kuřecími prsy
- 1 kg kuřecích prsou
- sůl, pepř, sladká paprika
- grilovací koření (volitelné)
- 5 stroužků česneku
- 2 špičaté červené papriky
- 2-3 pálivé kozí rohy (může být i ostrý kečup)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2-3 lžíce rajčatového pyré nebo Salzy
Omáčka
- 2 červené cibule
- 2 bílé cibule
- olej na smažení 2 lžíce rajčatového pyré nebo Salzy a kečupu
- 150 ml vody
- olivový olej
- kopr dle chuti
Postup přípravy kuřecích prsou
1. Kuřecí prsa nakrájíme na větší kousky, ochutíme solí, pepřem a sladkou paprikou. Přidáme olivový olej, promícháme a necháme 15 minut marinovat.
2. Oba druhy cibule nakrájíme na půlměsíčky osmažíme na oleji dosklovita.
3. Přidáme papriku nakrájenou na proužky, rajčatové pyré, sůl a přilijeme vodu. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni 10 minut.
4. Na pánev s olejem vložíme marinované kuřecí kousky a mírně opečeme. Přilijeme rajčatovou omáčku a rozmačkaný česnek. Přikryjeme pokličkou a vaříme do změknutí masa na mírném plameni.
5. Hotové kuřecí kousky posypeme nasekaným koprem.
Nejchutnější je jídlo podávat s kopečkem rýže a zeleninovým salátem.
Slavnostní kuřecí roláda s vajíčkem, šunkou, slaninou a sýrem: Jemné masíčko, voňavé bylinky s francouzským šarmem
Řízky předem marinované v jogurtové marinádě s hráškovým bramborovým salátem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková