Co se vybaví vám, když se řekne „kuřecí stehno“? Jídlo samo o sobě je natolik běžné, že každý z nás ho musel konzumovat již v mnoha různých podobách. S tímto receptem se ale posuneme o kousek dál, než je jen sice lahodně křupavé, ale obyčejné kuřecí stehno od babičky. Provoníme ho nejen česnekem, ale také bylinkami v podobě libečku, tymiánu a oregana.
Možná je to k nevíře, ale ono kuřecí stehno asi nebude tím, co zaujme na talíři nejvíce. Budeme k němu totiž podávat neodolatelný bramborový fondán, na který narazíte tak akorát v prvotřídní restauraci. Ale dost už chvály, podíváme se, jak na to, abychom si mohli skvěle pochutnat.
Recept na kuřecí stehno s bramborovým fondánem
Ingredience pro přípravu
Stehna:
- 4 kuřecí stehna
- trochu másla
- česnek dle chuti
- sůl
- 1 cibule
- trochu kmínu
- 1 lžíce mleté uzené papriky
- 1 lžíce grilovacího koření
- 1 větvička čerstvého libečku
- 2 větvičky oregána
- 2 větvičky tymiánu
Bramborové fondány:
- brambory ( množství podle potřeby)
- sůl
- 4 stroužky česneku
- 1 větvička čerstvého rozmarýnu
- 2 větvičky oregána
- 2 lžíce ghí
- vývar podle potřeby
Postup přípravy stehen
1. Máslo rozpustíme, přidáme papriku, grilovací koření, prolisovaný česnek a zamícháme.
2. Stehna osolíme, důkladně potřeme máslovou směsí a dáme do pekáčku.
3. Přidáme kmín, větvičky bylinek, máslo a na větší kusy nakrájenou cibuli.
4. Upečeme doměkka.

Salát coleslaw – rychlá a snadná příprava tohoto zelného salátu
Příprava fondánů
1. Brambory oloupeme a nakrájíme na špalíčky vysoké asi 3 cm.
2. Plochou stranou vyskládáme brambory do kastrolu s rozehřátým přepuštěným máslem, přidáme bylinky a stroužky česneku.
3. Z každé ploché strany opékáme asi 6 minut dozlatova.
4. Dále přilijeme vývar, ale jen tolik, aby horní strana nebyla ponořená.
5. Vaříme doměkka.

Pivní kuřecí stehna se slaninou na lůžku ze zelí a brambor
Luxusní podání brambor
Co je vlastně bramborový fondán? Jde vlastně o způsob přípravy. kdy se brambory nejdříve opečou na másle a potom dusí ve vývaru. Fondány jsou tedy zlatavé a křupavé zvenku a krémové uvnitř.
Jde o velmi častou přílohu v michelinských restauracích, tedy stravovacích zařízeních, které mají to nejvyšší kvalitativní hodnocení na světě. Pro zajímavost, v České Republice mají aktuálně 2 restaurace po jedné michelinské hvězdě.

Pečené kuře s olivami z jednoho pekáče – to je poctivá večeře
Zdroj foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI