Co se vybaví vám, když se řekne „kuřecí stehno“? Jídlo samo o sobě je natolik běžné, že každý z nás ho musel konzumovat již v mnoha různých podobách. S tímto receptem se ale posuneme o kousek dál, než je jen sice lahodně křupavé, ale obyčejné kuřecí stehno od babičky. Provoníme ho nejen česnekem, ale také bylinkami v podobě libečku, tymiánu a oregana.

Možná je to k nevíře, ale ono kuřecí stehno asi nebude tím, co zaujme na talíři nejvíce. Budeme k němu totiž podávat neodolatelný bramborový fondán, na který narazíte tak akorát v prvotřídní restauraci. Ale dost už chvály, podíváme se, jak na to, abychom si mohli skvěle pochutnat.

Recept na kuřecí stehno s bramborovým fondánem

Ingredience pro přípravu

Stehna:

  • 4 kuřecí stehna
  • trochu másla
  • česnek dle chuti
  • sůl
  • 1 cibule
  • trochu kmínu
  • 1 lžíce mleté uzené papriky
  • 1 lžíce grilovacího koření
  • 1 větvička čerstvého libečku
  • 2 větvičky oregána
  • 2 větvičky tymiánu

Bramborové fondány:

  • brambory ( množství podle potřeby)
  • sůl
  • 4 stroužky česneku
  • 1 větvička čerstvého rozmarýnu
  • 2 větvičky oregána
  • 2 lžíce ghí
  • vývar podle potřeby

Postup přípravy stehen

1. Máslo rozpustíme, přidáme papriku, grilovací koření, prolisovaný česnek a zamícháme.

2. Stehna osolíme, důkladně potřeme máslovou směsí a dáme do pekáčku.

3. Přidáme kmín, větvičky bylinek, máslo a na větší kusy nakrájenou cibuli.

4. Upečeme doměkka.

Hlavní obrázek domácího salátu coleslaw

Salát coleslaw – rychlá a snadná příprava tohoto zelného salátu

Příprava fondánů

1. Brambory oloupeme a nakrájíme na špalíčky vysoké asi 3 cm.

2. Plochou stranou vyskládáme brambory do kastrolu s rozehřátým přepuštěným máslem, přidáme bylinky a stroužky česneku.

3. Z každé ploché strany opékáme asi 6 minut dozlatova.

4. Dále přilijeme vývar, ale jen tolik, aby horní strana nebyla ponořená.

5. Vaříme doměkka.

Kuřecí stehna připravená na pivní zelíčku s bramborem

Pivní kuřecí stehna se slaninou na lůžku ze zelí a brambor

Pečená kuřecí stehna.
Foto: freepik.com, Pečená kuřecí stehna.

Luxusní podání brambor

Co je vlastně bramborový fondán? Jde vlastně o způsob přípravy. kdy se brambory nejdříve opečou na másle a potom dusí ve vývaru. Fondány jsou tedy zlatavé a křupavé zvenku a krémové uvnitř.

Jde o velmi častou přílohu v michelinských restauracích, tedy stravovacích zařízeních, které mají to nejvyšší kvalitativní hodnocení na světě. Pro zajímavost, v České Republice mají aktuálně 2 restaurace po jedné michelinské hvězdě.

Obrázek receptu na kuře z jednoho plechu s olivami.

Pečené kuře s olivami z jednoho pekáče – to je poctivá večeře

Zdroj foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest