Květák je zelenina, která má minimální obsah kalorií, přitom obsahuje spoustu vitamínů a minerálů tak potřebných pro naše zdraví. Také obsahuje hodně vlákniny, čím podporuje detoxikaci těla a trávení. Tím, že květák nemá tak zcela výraznou chuť, můžeme jej dochucovat dost variabilně a zkoušet nové chutě, často se v rfeceptech kombinuje s vejcem, sýrem a paprikou
Všichni známe květák smažený, dále na způsob mozečku nebo i zapékaný. Také je běžná květáková polévka, ale jestli pak jste už někdy zkusili květákovou směs restovanou na pánvi? Dnešní květáková směs je doplněná mrkví a dochucená indickou Curry pastou a chilli, pojďme se to tohoto skvělého receptu pustit společně.
Recept na květákovou směs s kari pastou
Ingredience na přípravu Indické květákové pánve
- 1 květák
- rostlinný olej
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 lžíce Curry pasty (žluté nebo červené)
- drcené chilli Papričky v oleji (dle chuti)
- sůl
- pepř
- kmín
- sladká chilli omáčka
- ústřicová nebo sójová omáčka
Postup přípravy Květákové pánve s chutí Indie
1. Květák v celku povaříme ve vařící vodě 3 minuty a rozdělíme na růžičky.
2. Na pánvi na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a na malé růžičky rozebraný květák.
3. Za občasného míchání restujeme. Přidáme Curry pastu a drcené chilli papričky, ochutíme solí a kořením a nakonec zakápneme chilli a ústřicovou nebo sójovou omáčkou. Chvíli provaříme a máme hotovo.
Servírování
Květákovou směs servírujeme s uvařenými brambory sypanými zelenou cibulkou nebo petrželkou.
