Květák je zelenina, která má minimální obsah kalorií, přitom obsahuje spoustu vitamínů a minerálů tak potřebných pro naše zdraví. Také obsahuje hodně vlákniny, čím podporuje detoxikaci těla a trávení. Tím, že květák nemá tak zcela výraznou chuť, můžeme jej dochucovat dost variabilně a zkoušet nové chutě, často se v rfeceptech kombinuje s vejcem, sýrem a paprikou

Všichni známe květák smažený, dále na způsob mozečku nebo i zapékaný. Také je běžná květáková polévka, ale jestli pak jste už někdy zkusili květákovou směs restovanou na pánvi? Dnešní květáková směs je doplněná mrkví a dochucená indickou Curry pastou a chilli, pojďme se to tohoto skvělého receptu pustit společně.

Recept na květákovou směs s kari pastou

Ingredience na přípravu Indické květákové pánve

  • 1 květák
  • rostlinný olej
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce Curry pasty (žluté nebo červené)
  • drcené chilli Papričky v oleji (dle chuti)
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • sladká chilli omáčka
  • ústřicová nebo sójová omáčka

Postup přípravy Květákové pánve s chutí Indie

1. Květák v celku povaříme ve vařící vodě 3 minuty a rozdělíme na růžičky.

2. Na pánvi na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a na malé růžičky rozebraný květák.

3. Za občasného míchání restujeme. Přidáme Curry pastu a drcené chilli papričky, ochutíme solí a kořením a nakonec zakápneme chilli a ústřicovou nebo sójovou omáčkou. Chvíli provaříme a máme hotovo.

Obrázek receptu na Květákovou pánev, aneb květák trochu jiným způsobem
Recept na Květákovou pánev, aneb květák trochu jiným způsobem – Květák a ostatní ingredience za občasné míchání restujeme na pánvi.

Servírování

Květákovou směs servírujeme s uvařenými brambory sypanými zelenou cibulkou nebo petrželkou.

Obrázek receptu na Zapékaný květák s brambory a sýrem zdobený karamelizovanými rajčátky, pestrý a nevšedný nápad k obědu

Zapékaný květák s bramborami a sýrem – zdobený je karamelizovanými rajčátky

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest