Hledáte dokonalý recept na švestkový koláč? Pak jste na správném místě. Tyto koláče se stanou vaším novým favoritem. Jejich příprava je sice trochu delší, ale výsledek stojí za to. Jemné kynuté těsto, sladká a aromatická náplň z povidel a máku, doplněná o čerstvé švestky a křupavou drobenku. Tento recept je jednoduchý a potěší každého milovníka tradičních koláčů.
Mák je u nás velmi oblíbenou surovinou, ať už v dezertech nebo slaných pokrmech. Pochází z Asie a jeho pěstování má dlouhou historii. Mák je bohatý na vápník, železo, hořčík a vlákninu. Díky jeho sladké, oříškové chuti se skvěle hodí do náplní a sladkého pečiva. Víte, že mák se na našem území pěstuje již po staletí a dodnes jsme jeho největším producentem na světě? Právě proto patří makové koláče k tradičním českým moučníkům. Kombinace máku s povidly a švestkami je naprostá klasika, která se objevuje v rodinných receptech po generace.
Recept na domácí švestkové koláče
Délka přípravy 30 minut, doba kynutí 90 minut, doba pečení 20 minut, počet porcí 16 kusů.
Ingredience k přípravě
Těsto:
- 125 ml mléka
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1/2 kypřicího prášku
- 7 g sušeného droždí (1 balíček)
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 špetka soli
- 1 vejce
- 100 ml oleje
- 1 vejce na potírání okrajů
Náplň:
- švestky
- 12 lžic švestkových povidel
- 3 lžíce mletého máku (nebo dle chuti)
- 1 lžíce rumu
Drobenka:
- 40 g krystalového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g másla

Postup přípravy švestkových koláčů
1. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. V míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku s kypřicím práškem, sušeným droždím, cukrem a špetkou soli.
2. Přidejte vlažné mléko, vejce a olej. Vše důkladně vypracujte vařečkou, dokud nevznikne hladké a nelepivé těsto. Míchejte asi 5 minut.
3. Těsto poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně 1,5 hodiny.
4. Z vykynutého těsta vytvořte menší bochánky, které položte na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky nechte ještě chvíli kynout na plechu.
5. Dnem skleničky, kterou jste si namočili do hladké mouky, vytvořte doprostřed každého bochánku důlek.
6. Připravte si náplň. V misce smíchejte povidla s mletým mákem a rumem. Švestky nakrájejte na čtvrtky nebo na menší kousky.
7. Na drobenku smíchejte prsty máslo, cukr a polohrubou mouku, dokud se vám nebudou dělat hrudky.
8. Pomocí cukrářského sáčku naneste náplň do důlků, přidejte kousky švestek a posypte drobenkou.
9. Nakonec okraje koláčů potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů.
10. Po pár minutách teplotu snižte na 160 stupňů a pečte asi 20 minut, dokud nejsou koláče krásně zlatavé.
Tipy redakce
- Dokonalé kynutí: Pro lepší kynutí můžete těsto nechat v troubě s rozsvíceným světlem, které vytvoří ideální teplé prostředí.
- Rum místo citrónu: Rum v náplni dodá koláčům zvláštní aroma a zároveň se postará o to, aby náplň nebyla příliš sladká. Můžete ho nahradit lžící citronové šťávy.
- Skladování a servírování: Koláče chutnají nejlépe čerstvé, ale pokud vám nějaké zbudou, skladujte je v uzavíratelné nádobě při pokojové teplotě. Můžete je lehce ohřát v troubě, aby byly jako čerstvě upečené.
- Vylepšení náplně: Pokud chcete bohatší chuť, přidejte do náplně trochu skořice nebo mletého badyánu. Získáte tak ještě výraznější vůni a chuť.
 
                Podplamenník nebo podpecník, co se peče jako chleba, ale zmizí jako koláč. Brynza, cibule a těsto jako z chalupy
 
                Klasický kynutý koláč s ovocem a drobenkou: Když nevím, co upéct, sáhnu po kynutém těstě, trvá to sice déle, ale výsledek stojí za to
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková
 
						
				 
				
						
							 
			