Kyselka, kyselo, mléčná kyselá polévka, nebo možná také koprovka. Různé názvy, jedna výtečná polévka. Velmi jednoduchá, ale sytá polévka, kterou máme rádi zejména během podzimu. Základ této polévky stojí na vývaru z brambor, resp. na vodě, ve které se původně vařily brambory. Vím, že to možná zní zvláštně, ale je to tak. Další nezbytnou surovinou pro naše kyselo je vinný ocet a zakysaná smetana, suroviny, bez kterých by kyselka nebyla kyselá. Ještě je zde jedna důležitá informace předtím, než se pustíme do vaření. V seznamu potřebných ingrediencí najdeme kopr, se kterým kyselka chutná skvěle. Pokud ale kopr nemáte rádi, prostě ho nepřidávejte, místo něj použijte například trochu petrželky a pažitky.
Recept na kyselku
Délka přípravy 20 minut. 4 porce.
Ingredience pro přípravu
- 600 g brambor
- 200 ml mléka
- 150 ml zakysané smetany
- 600 ml vody
- 20 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky kmínu
- 3 natvrdo uvařená vejce
- 2 lžičky bílého vinného octa (dle chuti)
- 1 lžička nasekaného kopru
Postup přípravy
1. Omyté brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do většího hrnce.
2. Zalejeme osolenou vodou, přisypeme kmín a zakryté dáme vařit, dokud brambory nezměknou.
3. Mezitím si do misky dáme mouku a k ní postupně během míchání metličkou přiléváme mléko.
4. Mícháme rychle, aby se nám nevytvořily hrudky a poté tuto záklechtku přidáme k bramborám.
5. Dobře ji ve vodě s bramborami rozmícháme a vaříme takto za stálého míchání 3 minuty.
6. Do menší misky si dáme zakysanou smetanu a k ni přilejeme 1 naběračku horké vody z brambor, Vše spolu promícháme.
7. Tuto směs vody a smetany nelejeme do polévky a přidáme také nakrájená vejce, která jsme si předtím uvařili natvrdo a oloupali.
8. Do polévky vložíme také nasekaný kopr a můžeme ochutnávat, zda odpovídá našim chuťovým požadavkům.
9. Chceme-li kyselku kyselejší, přidáme ocet, nebo výraznější tak přidáme sůl.
Původ kyselky
Kyselce se někdy říká kyselo a nebo přesněji podkrkonošské kyselo. Tato tradiční česká polévka pochází opravdu z Podkrkonoší a již po staletí v této oblasti byla součástí jídelníčku místních obyvatel. Vařila se především na venkově díky dostupnosti potřebných surovin. Byla velmi oblíbená v zimním období kvůli výživnosti polévky.