Kyselka, kyselo, mléčná kyselá polévka, nebo možná také koprovka. Různé názvy, jedna výtečná polévka. Velmi jednoduchá, ale sytá polévka, kterou máme rádi zejména během podzimu. Základ této polévky stojí na vývaru z brambor, resp. na vodě, ve které se původně vařily brambory. Vím, že to možná zní zvláštně, ale je to tak. Další nezbytnou surovinou pro naše kyselo je vinný ocet a zakysaná smetana, suroviny, bez kterých by kyselka nebyla kyselá. Ještě je zde jedna důležitá informace předtím, než se pustíme do vaření. V seznamu potřebných ingrediencí najdeme kopr, se kterým kyselka chutná skvěle. Pokud ale kopr nemáte rádi, prostě ho nepřidávejte, místo něj použijte například trochu petrželky a pažitky.

Recept na kyselku

Délka přípravy 20 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 600 g brambor
  • 200 ml mléka
  • 150 ml zakysané smetany
  • 600 ml vody
  • 20 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 3 natvrdo uvařená vejce
  • 2 lžičky bílého vinného octa (dle chuti)
  • 1 lžička nasekaného kopru

Postup přípravy

1. Omyté brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do většího hrnce.

2. Zalejeme osolenou vodou, přisypeme kmín a zakryté dáme vařit, dokud brambory nezměknou.

Brambory uvaříme do měkka.
Zdroj obrázku: Recepty bez brepty, Brambory uvaříme do měkka.

3. Mezitím si do misky dáme mouku a k ní postupně během míchání metličkou přiléváme mléko.

4. Mícháme rychle, aby se nám nevytvořily hrudky a poté tuto záklechtku přidáme k bramborám.

5. Dobře ji ve vodě s bramborami rozmícháme a vaříme takto za stálého míchání 3 minuty.

6. Do menší misky si dáme zakysanou smetanu a k ni přilejeme 1 naběračku horké vody z brambor, Vše spolu promícháme.

7. Tuto směs vody a smetany nelejeme do polévky a přidáme také nakrájená vejce, která jsme si předtím uvařili natvrdo a oloupali.

Do polévky přidáme smetanu rozmíchanou v naběračce polévky.
Zdroj obrázku: Recepty bez brepty, Do polévky přidáme smetanu rozmíchanou v naběračce polévky.

8. Do polévky vložíme také nasekaný kopr a můžeme ochutnávat, zda odpovídá našim chuťovým požadavkům.

9. Chceme-li kyselku kyselejší, přidáme ocet, nebo výraznější tak přidáme sůl.

Kyselka.
Zdroj obrázku: Recepty bez brepty, Kyselka.

Původ kyselky

Kyselce se někdy říká kyselo a nebo přesněji podkrkonošské kyselo. Tato tradiční česká polévka pochází opravdu z Podkrkonoší a již po staletí v této oblasti byla součástí jídelníčku místních obyvatel. Vařila se především na venkově díky dostupnosti potřebných surovin. Byla velmi oblíbená v zimním období kvůli výživnosti polévky.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest